Βουλή/Τέμπη: Τι απαντά η κυβέρνηση στο αίτημα Καρυστιανού-Ασλανίδη- Χωρίς παρουσία Μητσοτάκη η συζήτηση

Βουλή/Τέμπη: Τι απαντά η κυβέρνηση στο αίτημα Καρυστιανού-Ασλανίδη- Χωρίς παρουσία Μητσοτάκη η συζήτηση

Χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού θα διεξαχθεί η σημερινή θυελλώδης συνεδρίαση της Ολομέλειας για την συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών που συνέταξε η ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην απαντήσει ο ίδιος αλλά αρμόδιος υπουργός στις επικρίσεις των αρχηγών των άλλων κομμάτων για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Την ίδια στάση είχε κρατήσει ο πρωθυπουργός και κατά την συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που απείχε από την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας. 

Στην σημερινή συνεδρίαση αναμένεται πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταλογίζουν πρακτικές συγκάλυψης στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης θα βρεθεί και το αίτημα της Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης, προς τον Πρόεδρο της Βουλής, που ζητούν την άρση της ασυλίας των δύο πρώην υπουργών, κκ Σπίρτζη και Καραμανλή.

  • Με αίτημά τους ενώπιον του προεδρείου της Βουλής, η κ. Καρυστιανού και ο κ. Ασλανίδης αιτούνται να συμμορφωθεί το ελληνικό Κοινοβούλιο με τις διατάξεις του πρωτογενούς και παράγωγου δικαίου της ΕΕ που έχουν άμεσο αποτέλεσμα, και «να σεβαστεί την αρχή της υπεροχής του δικαίου της Ενωσης που επιβάλει να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη η διάταξη του άρ. 86 Σ, ως εθνικός κανόνας ειδικής μεταχείρισης των μελών της Κυβέρνησης, δεδομένου ότι παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ως προς τη διεξαγωγή έρευνας, δίωξης και επιβολής του νόμου για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις των πρώην Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κωνσταντίνου Καραμανλή, που σχετίζονται με τη Σύμβαση 717/2014, προς διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ».

Στα γαλάζια πηγαδάκια εντός του Κοινοβουλίου το αίτημα περί κατάργησης του άρθρου 86 μονοπωλούσε τις συζητήσεις των βουλευτών χθες.

Νομικοί της κυβερνητικής πλειοψηφίας υποστήριζαν στους συνομιλητές τους ότι η Βουλή είναι αναρμόδια για να καταργήσει ένα άρθρο του Συντάγματος, σημειώνοντας ότι η επόμενη Βουλή από το 2025 θα είναι προτείνουσα για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

  • Παράλληλα, σημείωναν με νόημα πως δεν μπορεί η Βουλή να μην τηρεί το Σύνταγμα όπως αυτό έχει ψηφιστεί ή να το τηρεί κατά περίσταση διότι τότε ανοίγουν πολλοί «επικίνδυνοι δρόμοι» για την Δημοκρατία. Σύμφωνα με έμπειρους κοινοβουλευτικούς το επίμαχο ζήτημα για το άρθρο 86 είναι αρκετά περίπλοκο και κατά καιρούς έχει προκαλέσει σφοδρές διαμάχες.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, την λύση θα μπορούσε να δώσει μόνον ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ζητώντας ο ίδιος να αρθεί η βουλευτική του ασυλία. Παράλληλα, γαλάζιοι βουλευτές επισήμαιναν με νόημα τις «ευρωπαικές διαστάσεις» που λαμβάνει πλέον το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, καθώς στις 3 Απριλίου, Μαρία Καρυστιανού θα μεταβεί και πάλι στις Βρυξέλλες για την προγραμματισμένη εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη συμμετοχή του Συλλόγου των Συγγενών των Θυμάτων Τεμπών, εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της Κομισιόν, ειδικών στα ζητήματα ασφάλειας των σιδηροδρόμων, νομικών  και ευρωβουλευτών. 

Σχετικά Άρθρα