Hellenic Train: Σενάρια για αποχώρηση της Trenitalia (FSI) – Υπάρχουν υποψήφιοι αγοραστές;

Hellenic Train: Σενάρια για αποχώρηση της Trenitalia (FSI) – Υπάρχουν υποψήφιοι αγοραστές;

Σενάρια έρχονται και πάλι στο προσκήνιο σύμφωνα με τα οποία η ιταλική FSI, γνωστή και ως Trenitalia είναι έτοιμη να αποχωρήσει από την Ελλάδα. Μάλιστα τα ονόματα των υποψήφιων αγοραστών για την Hellenic Train έχουν αρχίσει ήδη να κυκλοφορούν και ξεκινούν από εγχώριους αγοραστές και ομίλους μέχρι σιδηροδρομικούς οργανισμούς στην Ευρώπη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή», οι Ιταλοί μέχρι σήμερα είχαν στείλει δεύτερης διαλογής στελέχη και δεύτερης διαλογής αμαξοστοιχίες στην Ελλάδα και βλέπουν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αποδώσει η επένδυση που έκαναν το 2017.

Τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς είχε ολοκληρωθεί η αγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι 45 εκατομμυρίων ευρώ. Ενάμιση χρόνο μετά το 2019 απέκτησαν την ΕΕΣΤΥ (εταιρεία συντήρησης σιδηροδρομικού υλικού) έναντι 22 εκατ. ευρώ.

  • Και ήρθε το 2023… η τραγωδία των Τεμπών και οι καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel, δύο πολύ σοβαρά περιστατικά που ανέτρεψαν τα σχέδια της ιταλικής εταιρείας. Στην υπόθεση των Τεμπών μάλιστα υπήρξε μεγάλο πλήγμα για τα έσοδα του ομίλου αφού στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη κοβόντουσαν τα περισσότερα εισιτήρια.

Ακόμα πιο σοβαρό πλήγμα υπήρξε και στην εικόνα της ιταλικής εταιρείας από την αρνητική αντιμετώπιση που είχε στην Εξεταστική Επιτροπή, ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train και παλαίμαχος μηχανοδηγός, Μαουρίτσιο Καποτόρτο.

Οι Ιταλοί το 2017 αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα παρά τα πολλά και χρόνια προβλήματα του ελληνικού σιδηροδρόμου γιατί έβλεπαν ότι με ένα χαμηλό εισιτήριο σε κεντρικές και άγονες γραμμές θα ανταγωνίζονταν τις αεροπορικές μεταφορές και όχι μόνο.

  • Η Trenitalia λοιπόν έβαλε αντίστοιχη υπηρεσία με αυτή που είχε στη Ρώμη με βάση τις αρχές του ελληνικού σιδηροδρόμου και προσπάθησε να προσφέρει στην Ελλάδα και κατάφερε να φέρει τα έσοδα που ήθελε, μέχρι πριν την τραγωδία στα Τέμπη. Συγκεκριμένα τα έσοδα από μεταφορές επιβατών είχαν διπλασιαστεί από 36,5 εκατ. το 2021 είχαν φτάσει τα 65 εκατ. ευρώ.

Και τα έσοδα αυτά έγιναν περισσότερα αφού πούλησαν στη θυγατρική τους τις πέντε αμαξοστοιχίες ETR 470, όπως το Ασημένιο Βέλος έναντι 47,5 εκατ. ευρώ, παίρνοντας πίσω ένα μεγάλο ποσοστό που είχαν δώσει το 2017.

Τα έσοδα λοιπόν μπορεί να πήγαν καλά ωστόσο στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 γράφτηκε η μαύρη σελίδα στην Ελλάδα και στην ιστορία του ελληνικού σιδηροδρόμου. Με τα δημοσιεύματα για παρά τρίχα δυστυχήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο να πληθαίνουν, με καταγγελίες για προβλήματα στην εκπαίδευση προσωπικού στον σιδηρόδρομο να προβληματίζουν, η κατάσταση στην Trenitalia δεν είναι η ιδανική.

Σχετικά Άρθρα