Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει τα επιτόκια δύο φορές πριν από το καλοκαίρι
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να μειώσει το κόστος δανεισμού δύο φορές πριν από τις διακοπές του Αυγούστου και άλλες δύο φορές πριν από το τέλος του έτους, χωρίς να επηρεαστεί από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιάννης Στουρνάρας στο Bloomberg. «Πρέπει να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια σύντομα, ώστε η νομισματική μας πολιτική να μην γίνει πολύ περιοριστική», δήλωσε ο Έλληνας τραπεζίτης σε συνέντευξή του στο Λονδίνο. «Είναι σκόπιμο να γίνουν δύο μειώσεις επιτοκίων πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Τέσσερις κινήσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους φαίνονται λογικές. Στο μέτρο αυτό, συμφωνώ με τις προσδοκίες των αγορών».
Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητη την πολιτική της για τα επιτόκια, την περασμένη εβδομάδα, για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, με τους αξιωματούχους να συγκλίνουν ότι τον Ιούνιο είναι η κατάλληλη συγκυρία για να αρχίσει η χαλάρωση, αναφέρει το Bloomberg. Είναι πλέον πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο του 2%, αλλά αναζητούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις προτού αποφασίσουν για μειώσεις των επιτοκίων.
Η κεντρική τράπεζα έχει προγραμματίσει τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική για τις 11 Απριλίου, 6 Ιουνίου και 18 Ιουλίου. Δεν θα συνεδριάσει ξανά πριν από τις 12 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Στουρνάρας συγκαταλέγεται στα λεγόμενα «περιστέρια» του ΔΣ της ΕΚΤ, αν και πρόσφατα ευθυγραμμίστηκε με τα μέλη που χαρακτηρίζονται «γεράκια» σχετικά με την ανάγκη αναμονής μέχρι τον Ιούνιο. «Θα έχουμε ελάχιστες νέες πληροφορίες πριν από τη συνεδρίαση του Απριλίου, ειδικά για τους μισθούς στις αρχές του 2024, αλλά θα λάβουμε πολλά περισσότερα στοιχεία πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας. «Νομίζω ότι για να μειώσουμε τα επιτόκια τον Απρίλιο, θα χρειαστεί να δούμε την οικονομία να καταρρέει και δεν περιμένω κάτι τέτοιο», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι πολύ πιο αδύναμη από την αναμενόμενη και οι κίνδυνοι είναι καθοδικοί, ενώ ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά και οι κίνδυνοι είναι ισορροπημένοι».
Υποβάθμισε επίσης τις ισχυρές ονομαστικές αυξήσεις των μισθών, τονίζοντας ότι οι πραγματικοί μισθοί δεν θα φτάσουν στα επίπεδα πριν από την πανδημία επίπεδα πριν από το 2025.
«Οι μισθοί εξακολουθούν να καλύπτουν τη διαφορά, χωρίς να προηγούνται του πληθωρισμού. Δεν θα πρέπει να υπερβάλλουμε τον κίνδυνο ενός σπιράλ μισθών-τιμών», είπε, συμπληρώνοντας ότι «πολύ περισσότερο καθώς η ονομαστική αύξηση των μισθών μετριάζεται και τα κέρδη απορροφούν μέρος των μισθολογικών αυξήσεων».