Θεσσαλονίκη/ “Talk of the town”: Το Dacristo του Αντώνη Ρέμου και η “γευσιγνωσία” του Άδωνι (εικόνες)
Εδώ και καιρό το DACRISTO είναι το νέο “talk of the town” στην Θεσσαλονίκη. Διόλου τυχαίο αφού πρόκειται για το νέο resto- cava-macelleria του Αντώνη Ρέμου στο κέντρο της πόλης (Παλαιών Πατρών Γερμανού). Φρόντισε, δε, να το διαφημίσει επαρκώς ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος προσκεκλημένος από τον γνωστό τραγουδιστή, το επισκέφτηκε και έφαγε εκεί πριν παραστεί στο πρώτο… απογευματινό χειρουργείο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
Όπως έγραψε ο ίδιος: «Ήρθαμε Θεσσαλονίκη σήμερα, με τους συνεργάτες μου για τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία. Ο φίλος μου όμως, ο Αντώνης Ρέμος, μας κάλεσε να φάμε στο μαγαζί του στο κέντρο της πόλης, το DaCristo. Ένα υπέροχο εστιατόριο αλλά και με την δυνατότητα αγοράς πολλών ιδιαίτερων γεύσεων. Πραγματικά, εκπληκτικό. Του εύχομαι καλορίζικο».
Τι είναι το DaCristo
Kατηφορίζοντας την Παλαιών Πατρών Γερμανού, το βαθύ μπορντό μιας γνώριμης φιγούρας μαγνητίζει τo μάτι μου. Ώπα! Μια vintage “Berkel” Model 9H του ΄55 με κοιτάζει πανέμορφη και απαστράπτουσα πίσω από τη βιτρίνα! Και βέβαια, η παρουσία της πολύτιμης Roll’s των μηχανών κοπής αλλαντικών είναι σοβαρός λόγος να διαβείς το κατώφλι ενός μαγαζιού, όπως περιγράφει το “Αθηνόραμα”.
Έτσι, βρίσκεσαι μαγικά και αναπάντεχα μέσα σε μια αυθεντική salumeria-macelleria με τα όλα της και με το παραπάνω, όπου το “παραπάνω” μεταφράζεται σ’ ένα deli με premium προϊόντα, μια πλούσια κάβα κρασιών και αλκοόλ κι ένα ολοκληρωμένο steak house! Με άλλα λόγια, ένα γαστρονομικό fun park επιπέδου, όπου μπορείς να ψωνίσεις, να γευτείς, να απολαύσεις σε τραπέζι ένα κανονικό γεύμα, σε περιβάλλον και ατμόσφαιρα που θυμίζει αντίστοιχο χώρο Μιλάνου ή Νέας Υόρκης, για παράδειγμα. Ομολογώ, εντυπωσιάστηκα. Η αλήθεια είναι, πως η Θεσσαλονίκη μας έχει μάθει τελευταία σε πρωτοπόρα μαγαζιά στον τομέα των τροφίμων.
“Dacristo”, διαβάζω την ταμπέλα επάνω από τις δυο εισόδους, όνομα που για κάποιο λόγο σε ταξιδεύει. Στο έμπα της μιας, στέκεται προκλητικά μια βιτρίνα μ’ εκείνα τα σάντουιτς στα οποία δεν αντιστέκεσαι -σου τα φτιάχνουν και sur mesure με τα προϊόντα τους, βέβαια. Mαζί με έναν απολαυστικό καφέ, κάθεσαι στα τραπεζάκια έξω -σερβίρει και brunch 9 π.μ.-1 μ.μ.- ή ακολουθείς το trend “πρωινό στο χέρι”, με ένα bowl δημητριακών και φρούτων, ένα spa salad bowl, ένα χαβανέζικο sushi poke bowl, που σου ετοιμάζουν to go.
Αλλά… δύσκολα φεύγεις. Οι λιμπιστικές βιτρίνες στο εσωτερικό ξεχειλίζουν από πανδαισία τυριών και αλλαντικών, κλασικά και πιο σπάνια, ισπανικά σαλάμια, ιταλικές μορταδέλες, jamon belota και prosciutto, επιλεγμένα ελληνικά -και ήδη ονειρεύεσαι το πλατό που θα ετοιμάσεις για το σπίτι. Στο βάθος ένα όμορφα στημένο μικρό, αλλά πλήρες κρεοπωλείο: κοπές κρεάτων από εκλεκτές φυλές βοοειδών ελληνικής εκτροφής από τις φάρμες των ιδιοκτητών στη Βέροια και τα κρεοπωλεία τους στην Έδεσσα, πλάι σε premium κρέατα εισαγωγής από Αμερική, Ιαπωνία, Αυστραλία… Ψωνίζεις για το σπίτι ή επιλέγεις την κοπή που θέλεις και την απολαμβάνεις στα τραπέζια του Steak House…
Πριν φτάσεις εκεί, θα περάσεις από έναν walk in συντηρητή κρασιών με ενδιαφέρουσες φιάλες κυρίως εισαγωγής αλλά και από ελληνικά Κτήματα -της συνεργαζόμενης εταιρείας Enoterra– και περιπλανιέσαι ανάμεσα σε ράφια με μια σειρά εξαιρετικών deli: πιάνω τα ιταλικά ζυμαρικά Garofalo, τα περίφημα ισπανικά αλίπαστα Ortiz δικής τους εισαγωγής, επώνυμες λιχουδιές από μουστάρδες έως foie gras, σοκολάτες, σάλτσες, τυποποιημένα deli εδέσματα, περνώντας από ελαιόλαδα, ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, ένα μίνι μανάβικο με εξωτικά φρούτα… Στο τέλος, σε περιμένει ο ατμοσφαιρικός χώρος του Steak House, με wall to wall κάβα κρασιών και premium αλκοόλ. Mια ιδέα για το μενού δίνουν στα “πρώτα” η γλώσσα μόσχου tonnato, τα crab noodles, τα grilled sandwiches (Sloppy Joe, Philly cheese steak, pastrami sandwich), τα pizzetti, με το κυρίως θέμα των κρεατικών σχάρας να προσφέρεται σε περίπου 20 επιλογές, συν τα burgers από Wagyu και Black Angus. Επί πλέον, μπορείς να επιλέξεις την κοπή που θέλεις από το κρεοπωλείο. Αλλά η γευστική μας δοκιμή μπαίνει στο πρόγραμμα για άλλη φορά…
Πίσω από το όνομα “Dacristo,” αλλά και την όλη ιδέα, βρίσκεται ο Χρήστος Μπίκας, -της συνιδιοκτήτριας Αφοί Μπίκα- ο επωνομαζόμενος από τους συνεργάτες του “περιηγητής” ή, όπως μας περιγράφεται, “ένας σύγχρονος κουρσάρος, ένας αληθινός πρεσβευτής των γεύσεων που επιτέλους έφτασε στον προορισμό του…μετά από χρόνια αναζήτησης στις αγορές του κόσμου, άπειρες γευστικές δοκιμές και γνωριμία με την ελίτ του χώρου των τροφίμων…”. Ο Όμιλος Μπίκα δραστηριοποιείται από χρόνια στo εμπόριο κρεάτων, στις εισαγωγές τροφίμων στο food service, στο food tourism… Το “Dacristo” της Π.Π. Γερμανού έχει κλείσει ένα χρόνο λειτουργίας και ήρθε να συμπληρώσει στην πόλη το αντίστοιχο κατάστημα της Θέρμης.