Ευρωεκλογές: Αυτά τα ονόματα “κλείδωσαν” σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ- Ποιοι μένουν εκτός- Ερωτηματικό σε Ασημακοπούλου
40 ημέρες για την καταληκτική ημερομηνία ώστε να κατατεθούν στον Άρειο Πάγο οι συνδυασμοί όλων των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές και αρχίζουν και φουντώνουν τα σενάρια και η ονοματολογία σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Καταρχάς στο κυβερνητικό στρατόπεδο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να επιλέξουν τους 42 υποψηφίους που θα περιλαμβάνει το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο. Ανεπίσημα «γαλάζια» στελέχη θεωρούν ότι η επανακατάκτηση των 8 εδρών όπως και το 2019, όταν συγκέντρωσαν ποσοστό 33,12%, θα είναι ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Ο ανταγωνισμός για τη συμμετοχή στην ευρωλίστα της Ν.Δ. είναι πολύ έντονος, αναφέρουν πληροφορίες από πρόσωπα που έχουν εικόνα των διεργασιών που γίνονται στο παρασκήνιο. Ήδη αρκετοί από τους εν δυνάμει υποψηφίους δίνουν το «παρών» στις εκδηλώσεις, κυρίως κοπή πίτας, των «γαλάζιων» οργανώσεων ανά την ελληνική επικράτεια.
Από την άλλη, όμως, συνεργάτες του πρωθυπουργού βολιδοσκοπούν προσωπικότητες από διάφορους χώρους που θα ήθελαν να μπουν στη μάχη της διεκδίκησης της λαϊκής ψήφου για την εκλογή τους στην Ευρωβουλή. Η μεγάλη δυσκολία ωστόσο που έχει η μάχη για τη διεκδίκηση του σταυρού σε ολόκληρη τη χώρα κάνει ορισμένους να είναι διστακτικοί και ίσως κάποιοι εξ αυτών, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «να θέλουν περισσότερο μασάζ ή και παρότρυνση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό», ο οποίος θα εμπλακεί προσωπικά στην επιλογή των υποψηφίων τις προσεχείς εβδομάδες. Συνεργάτες του λένε ότι «δεν υπάρχει λόγος για μεγάλη σπουδή», καθώς «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η Ν.Δ. έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει περισσότερους υποψήφιους από κάθε άλλο κόμμα».
Σε κάθε περίπτωση, στόχος των κυβερνητικών επιτελών είναι να περιληφθούν στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο παλαιά και νέα στελέχη που διαθέτουν ικανότητες να σταθούν στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αλλά και να εκφράσουν τον κεντροδεξιό χαρακτήρα της κυβερνητικής παράταξης, η οποία επί των ημερών της ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη διευρύνει την επιρροή της στο Κέντρο, από το οποίο αντλεί στελέχη, ενώ ταυτόχρονα παραμένει η κυρίαρχη δύναμη στον συντηρητικό χώρο.
Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, από τους εν ενεργεία ευρωβουλευτές της Ν.Δ. θα είναι εκ νέου υποψήφιοι οι πέντε ή ενδεχομένως έξι.
Επίσημα πράσινο φως έχει λάβει μέχρι στιγμής μόνο ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος συναντήθηκε προ ημερών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ατύπως, το ίδιο έχει συμβεί με την Ελίζα Βόζεμπεργκ, τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, καθώς και με την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, αν και η έρευνα που ξεκίνησε η Αρχή Προστασίας
Προσωπικών Δεδομένων για τα μαζικά mails που έστελνε το γραφείο της τελευταίας μπορεί, σε περίπτωση που κριθεί ότι παρέβη την ισχύουσα νομοθεσία, να της κοστίσει την έξοδο από το ψηφοδέλτιο. Αντιθέτως, έπειτα από ένα τετ α τετ που είχε τις προηγούμενες μέρες στο Βουκουρέστι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η Μαρία Σπυράκη θα είναι εκ νέου υποψήφια. Σε αυτό συνέτειναν τόσο η πλήρης απόσυρση από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία των εις βάρος της κατηγοριών για τις αμοιβές πρώην συνεργάτη της όσο και το γεγονός ότι αναδείχθηκε η πρώτη σε κοινοβουλευτική επιρροή Ελληνίδα ευρωβουλευτής.
Πολλές πιθανότητες να είναι και πάλι υποψήφιος έχει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, καθώς φαίνεται ότι δεν θα ισχύσει το κριτήριο των δύο θητειών που έχει ήδη διανύσει ο πολιτικός από την Κρήτη. Ετσι, από τους νυν ευρωβουλευτές οι μόνοι που σίγουρα δεν θα λάβουν εκ νέου το «γαλάζιο» χρίσμα είναι οι Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης, οι οποίοι ωστόσο δεν θα είναι απίθανο να βρουν άλλη πολιτική στέγη.
Επίσημο ή ανεπίσημο νεύμα για να μπουν στη μάχη για την ευρωκάλπη έχουν εξασφαλίσει άλλα εννέα πρόσωπα, που είναι σίγουρο ότι θα στελεχώσουν το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο. Πρόκειται για τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου Δημήτρη Τσιόδρα, ο οποίος περιοδεύει σε όλη τη χώρα μιλώντας για το βιβλίο του σχετικά με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις που παρουσίασε πρόσφατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μουσικής, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος συναντήθηκε και πήρε το χρίσμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και την πρώην υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ θα είναι σίγουρα υποψήφιος ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής Επικρατείας με το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη. Τις προηγούμενες μέρες εξάλλου ανακοινώθηκε επίσημα η προσχώρηση στη Ν.Δ. του αναπληρωτή καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Σωτήρη Σέρμπου, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του Νίκου Ανδρουλάκη, και όλα δείχνουν ότι θα διεκδικήσει τον σταυρό με τη «γαλάζια» ευρωλίστα. Με βάση έγκυρες πληροφορίες, στους υποψήφιους του κυβερνώντος κόμματος θα ενταχθούν δύο επιφανείς Θεσσαλονικείς: ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, η αντιπεριφερειάρχης και Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, καθώς ο πρώην δήμαρχος Σάμου και νυν πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο οποίος ήταν υποψήφιος και το 2019.
Θέμα χρόνου, εξάλλου, φαίνεται πως είναι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά, ο οποίος έχει ξεκινήσει την καμπάνια του με συχνές παρουσίες σε πίτες «γαλάζιων» οργανώσεων. Τέλος, πιο περίπλοκη θεωρείται η περίπτωση του δικηγόρου Φαήλου Κρανιδιώτη, η υποψηφιότητα του οποίου έχει συζητηθεί παρασκηνιακά, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να δημιουργήσει ανάχωμα σε διαρροές προς την Ακρα Δεξιά, πλην όμως εκφράζεται και ζωηρός αντίλογος από όσους υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο μπορεί να προκαλέσει φυγή κεντρώων ψηφοφόρων.
Οι πληροφορίες για τον ΣΥΡΙΖΑ
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που θα επιλεγούν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι αναμένεται να επιλεγούν από τα μέλη του κόμματος με καθολική ψηφοφορία. Θα επιλεγούν από την κομματική βάση με προκριματικές εκλογές και όχι απευθείας από τον πρόεδρο. Ήδη, οι ενδιαφερόμενοι για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν την υποψηφιότητα τους ηλεκτρονικά, μέσω του isyriza.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Η πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή, εξουσιοδότησε την Πολιτική Γραμματεία να καθορίσει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας.
Την Κυριακή, 17 Μαρτίου, κλείνει η πλατφόρμα υποβολής υποψηφιοτήτων.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι να δημιουργηθεί μια εσωκομματική επιτροπή, η οποία θα επιλέξει τις πιο δυνατές υποψηφιότητες, οι οποίες στη συνέχεια θα συμμετέχουν στις προκριματικές εκλογές, όπου από εκεί και πέρα τον λόγο θα έχουν τα μέλη.
Από την Κουμουνδούρου τονίζουν πως με αυτόν τον τρόπο, υλοποιείται η πρόθεση Κασσελάκη για αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τη βάση, και η δέσμευση να παίρνουν τις σημαντικές αποφάσεις του κόμματος τα μέλη με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο.
Σύμφωνα, πληροφορίες, μέχρι τις 22 Μαρτίου θα έχει οριστικοποιηθεί η λίστα με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, οι οποίοι στη συνέχεια θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις εβδομάδες για την εσωκομματική προεκλογική τους εκστρατεία.
Οι προκριματικές εκλογές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 14 Απριλίου, όπου θα συμμετέχουν τα μέλη του κόμματος και ίσως και οι φίλοι. Στο ψηφοδέλτιο σίγουρα, χωρίς να περάσουν δηλαδή από τη διαδικασία των προκριματικών, θα είναι οι δυο νυν ευρωβουλευτές, Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά.
Υποψήφια θα είναι σίγουρα και η Δώρα Αυγέρη η μέχρι πρότινος Εκπρόσωπος Τύπου. Ενδιαφέρον να είναι υποψήφιος έχει εκδηλώσει ο σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου & Δικαίου Ενέργειας, Νικόλας Φαραντούρης και ο Γιώργος Τσίπρας
Επίσης, ακούγεται πολύ έντονα το όνομα του πρώην μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά, ενώ δεν αποκλείεται στη μάχη των προκριματικών να ριχθούν κορυφαία κομματικά στελέχη, πρώην υπουργοί και βουλευτές, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εκλεγούν στις πρόσφατες εκλογές.
Την Πέμπτη, 14 Μαρτίου, θα παρουσιαστεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εν αναμονή των ευρωεκλογών . Η σχετική εκδήλωση θα διεξαχθεί στο Ίδρυμα Μειζονος Ελληνισμού, με ομιλητή τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη.