Υποψήφιος για την ηγεσία του ΝΑΤΟ ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις

Υποψήφιος για την ηγεσία του ΝΑΤΟ ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, θα διεκδικήσει τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Ο αρχηγός του κράτους διευκρίνισε, την Τρίτη (12/03), ότι αναλαμβάνει την υποψηφιότητα αυτή «για λογαριασμό της Ρουμανίας με κάθε ευθύνη» και η απόφασή του βασίζεται στην εμπειρία που έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του στο αξίωμα του Προέδρου της Ρουμανίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Euronews, ο Κλάους Γιοχάνις ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο ασφαλείας στο οποίο νομίζω ότι είναι καιρός η χώρα μας να αναλάβει ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη, στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών ηγετικών δομών. Πρόκειται για μια θεμιτή φιλοδοξία ενός κράτους που έχει βιώσει ριζικές μεταμορφώσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες και που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή την εμπειρία για να διαμορφώσει ένα νέο όραμα για το πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά σε ένα ποικίλο και πολύπλοκο φάσμα προκλήσεων και απειλών.

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Έχουμε βαθιά κατανόηση, μεταξύ άλλων από την οπτική γωνία των ιστορικών προκλήσεων που αντιμετώπισε η περιοχή μας, της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας, μιας κατάστασης που δεν είναι ισορροπημένη λόγω του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται, από την πλευρά του, μια ανανέωση της προοπτικής της αποστολής του. Η Ανατολική Ευρώπη έχει πολύτιμη συμβολή στις συζητήσεις και στις αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Με μια ισορροπημένη, ισχυρή και με επιρροή εκπροσώπηση από την περιοχή αυτή, η Συμμαχία θα είναι σε θέση να λαμβάνει τις καλύτερες αποφάσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις ανησυχίες όλων των κρατών-μελών. Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφάσισα να συμμετάσχω στην κούρσα για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ».

«Πριν από 20 χρόνια, η ρουμανική σημαία υψώθηκε για πρώτη φορά στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σηματοδοτώντας το τελευταίο βήμα για την ένταξη της χώρας μας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία», ανέφερε ο Κλάους Γιοχάνις και πρόσθεσε: «Έχουν περάσει δύο δεκαετίες από τότε που η Ρουμανία είναι μέλος της ισχυρότερης πολιτικοστρατιωτικής συμμαχίας η οποία, εδώ και 75 χρόνια, προωθεί τη δημοκρατία και την ελευθερία, υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα μέλη της και έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο εταίρων, δίπλα στο οποίο προωθεί τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Οι θεμελιώδεις αξίες της Συμμαχίας, όπως το κράτος δικαίου, ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αποτέλεσαν την πυξίδα που μας οδήγησε στην εδραίωση μιας αυθεντικής δημοκρατίας».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Κλάους Γιοχάνις ανέφερε: «Επιπλέον, εξαιρετικά σημαντικό, η ομπρέλα του ΝΑΤΟ μάς έχει παράσχει τις ισχυρότερες εγγυήσεις ασφαλείας στην ιστορία. Ποτέ αυτές οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν αποδείχθηκαν πιο επίκαιρες από ό,τι σήμερα. Ζούμε στους πιο δύσκολους καιρούς από πλευράς ασφάλειας τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά εμείς, οι Ρουμάνοι, αισθανόμαστε προστατευμένοι ακριβώς επειδή είμαστε μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ευρώπη είναι μια πραγματικότητα που πριν από λίγα χρόνια φαινόταν απίθανη. Η Ρωσία αποδεικνύεται σοβαρή και μακροχρόνια απειλή για την ήπειρό μας, για την ευρωατλαντική μας ασφάλεια».

Ο Κλάους Γιοχάνις, επίσης, τόνισε: «Υπό αυτές τις συνθήκες, τα σύνορα του ΝΑΤΟ αποκτούν ύψιστη σημασία και η ενίσχυση της ανατολικής πλευράς, η οποία περιλαμβάνει και τη Ρουμανία, θα παραμείνει μακροπρόθεσμη προτεραιότητα. Σε όλο αυτό το περίπλοκο πλαίσιο, η χώρα μας έχει αποδείξει ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Ως μείζονα προτεραιότητα, από την αρχή της πρώτης μου θητείας ως Προέδρου της Ρουμανίας, άρχισα και διαπραγματεύτηκα με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ένα Εθνικό Σύμφωνο που προέβλεπε τη διάθεση του 2% του ΑΕΠ για την Άμυνα και τώρα έχουμε φτάσει στη διάθεση του 2,5% του ΑΕΠ, που σημαίνει σημαντικούς πόρους για την ανάπτυξη των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων και ικανοτήτων. Είμαστε μεταξύ των Συμμάχων που κατανόησαν και ανέλαβαν αυτή τη δέσμευση από την αρχή».

Σχετικά Άρθρα