Γαλλία: Ακροδεξιές αντιδράσεις για την Aya Nakamura -Ζητούν να μην τραγουδίσει στους Ολυμπιακούς -Η αποστομωτική της απάντηση
Ακροδεξιές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η φημολογούμενη επιλογή της διάσημης Γαλλίδας τραγουδίστριας της ποπ, με καταγωγή από το Μάλι, Aya Nakamura, να τραγουδήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν στο Παρίσι. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσαν σοκαρισμένοι από τις «ρατσιστικές επιθέσεις» εναντίον της διασημότερης ποπ σταρ τραγουδίστριας, με αφορμή φήμες ότι μπορεί να ερμηνεύσει ένα τραγούδι της θρυλικής Εντίθ Πιάφ κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Αγώνων στη Γαλλία.
Όλα ξεκίνησαν με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία η αφρικανικής καταγωγής τραγουδίστρια είχε συζητήσει το ενδεχόμενο να ερμηνεύσει ένα τραγούδι της Πιάφ, όταν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν τον περασμένο μήνα, αν και κανένα από τα δύο μέρη δεν επιβεβαίωσε τη φήμη.
Ωστόσο αυτό ήταν αρκετό για να γίνει θέμα σε μια συγκέντρωση στις 8 Μαρτίου στο Παρίσι, του κόμματος «Reconquest», του οποίου ηγείται ο ακροδεξιός πρώην υποψήφιος πρόεδρος Ερίκ Ζεμούρ, όπου το όνομα της Νακαμουρά προκάλεσε αποδοκιμασίες από το πλήθος.
Η 28χρονη τραγουδίστρια έχει γίνει διεθνούς φήμης σταρ για επιτυχίες όπως το «Djadja», το οποίο έχει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο θεάσεις μόνο στο YouTube.
Μια μικρή εξτρεμιστική ομάδα, οι «Les Natifs», κρέμασε ένα πανό δίπλα στον Σηκουάνα που έγραφε: «Δεν υπάρχει περίπτωση Aya -εδώ είναι Παρίσι, όχι η αγορά του Μπαμάκο (σ.σ.: πρωτεύουσα του Μάλι)».
Πώς αντέδρασε η τραγουδίστρια
Η Aya Nakamura απάντησε ειρωνικά στα social media: «Μπορείς να είσαι ρατσιστής αλλά όχι κουφός… Αυτό είναι που σας πληγώνει! Γίνομαι το νούμερο 1 θέμα της επικαιρότητας… αλλά τι σας χρωστάω πραγματικά; Τίποτα».
Vous pouvez être raciste mais pas sourd 🧏.. C’est sa qui vous fait mal ! Je deviens un sujet d’état numéro 1 en débats ect mais je vous dois quoi en vrai ? Kedal https://t.co/rgnGeAAOfD
— Aya Nakamura (@AyaNakamuraa) March 10, 2024
Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο: «Είμαστε πολύ σοκαρισμένοι από τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον της Aya Nakamura τις τελευταίες ημέρες. Εκφράζουμε την απόλυτη υποστήριξή μας στην πιο ξακουστή Γαλλίδα καλλιτέχνιδα στον κόσμο».
Το ρατσιστικό παραλήρημα στο διαδίκτυο και η τροφοδότησή του από τη γαλλική ακροδεξιά οδήγησε ακόμα και την υπουργό Αθλητισμού της Γαλλίας, Αμελί Ουντεά-Καστερά, να τοποθετηθεί λέγοντας: «Δεν έχει σημασία, ο κόσμος σε αγαπάει. Μην ανησυχείς για τίποτα».
Με τη σειρά του, ο Αντουάν Λεομάν, βουλευτής του αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», σχολίασε: «Ισχυρίζονται ότι αγαπούν τη χώρα τους, αλλά θέλουν να αποκλείσουν την πιο ξακουστή γαλλόφωνη τραγουδίστρια στον κόσμο μετά την Εντίθ Πιάφ. Δεν μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα ρατσιστές και πατριώτες στη Γαλλία».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Aya Nakamura έρχεται αντιμέτωπη με ρατσιστικές επιθέσεις. Έχει καταγγελθεί από την ακροδεξιά για τις πρωτοβουλίες που παίρνει με τη χρήση της γαλλικής γλώσσας, χρησιμοποιώντας ευρέως τη γνωστή αργκό του χιπ-χοπ.
«Μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι λένε: “Ποια νομίζει ότι είναι, που μας κοροϊδεύει με τη γαλλική μας γλώσσα;”», δήλωσε η Aya Nakamura στο AFP σε πρόσφατη συνέντευξή της.
«Αλλά είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε την κουλτούρα των άλλων, και εγώ έχω δύο κουλτούρες», είπε η τραγουδίστρια, αναφερόμενη στην αφρικανική της καταγωγή.
«Είναι μια διαμάχη που προέρχεται από την οπισθοδρομική πλευρά της Γαλλίας, αλλά δεν είναι αυτοί που θα αποφασίσουν. Ελπίζω να τραγουδήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει γίνει επιτακτική ανάγκη», είπε η Καρόλ Μπουανέ του γνωστού πολιτιστικού περιοδικού «Les Inrockuptibles».
Όπως αποκάλυψε η L’Express στα τέλη του περασμένου μήνα, η καλλιτέχνιδα θα μπορούσε να τραγουδήσει στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του φετινού καλοκαιριού στο Παρίσι.
Η τραγουδίστρια βρήκε επίσης την υποστήριξη του αντιδημάρχου της γαλλικής πρωτεύουσας, Εμάνουελ Γκρεγκουάρ. Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του για την «κατάπτυστη επίθεση» εναντίον «μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας που τιμά τη Γαλλία σε όλο τον κόσμο».
Παρά το γεγονός ότι μετανάστευσε στη Γαλλία ως παιδί και απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα, η παγκοσμίου φήμης τραγουδίστρια είναι αποδέκτης ξενοφοβικών και ρατσιστικών αντιδράσεων.