Ένταση στο “Παπαγεωργίου” για τα απογευματινά χειρουργεία – Γιατροί έκαναν έφοδο σε ημερίδα φωνάζοντας συνθήματα
Ένταση σημειώθηκε σήμερα Τρίτη το μεσημέρι στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, με τους γιατρούς να διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία. Σημειώνεται πως σήμερα κάνουν πρεμιέρα σε «Παπαγεωργίου» και «ΑΧΕΠΑ» τα απογευματινά χειρουργεία, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς στη Θεσσαλονίκη να έχουν οργανώσει παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα νοσοκομεία, προχωρώντας δε και σε τρίωρη στάση εργασίας έως τις 3 το μεσημέρι.
Όπως μεταδίδει το Thesstoday, η ένταση καταγράφτηκε ανάμεσα σε γιατρούς και στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο.
Όλα ξεκίνησαν, όταν οι γιατροί μπήκαν στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, όπου είναι σε εξέλιξη η ημερίδα για την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης Κατά της Βίας σε Ιατρούς και Υγειονομικούς, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιώργου Φλωρίδη.
Οι γιατροί φώναξαν συνθήματα με αποτέλεσμα να προκαλέσουν αντιδράσεις. Τα πνεύματα ηρέμησαν λίγο αργότερα και η εκδήλωση συνεχίστηκε κανονικά.
Παγώνη: Δεν μπορούν να γίνουν
«Τα απογευματινά χειρουργεία, δεν μπορούν να γίνουν γιατί χρειάζεται πάρα πολύ προσωπικό, με ομάδα, αναισθησιολόγου, νοσηλευτών καιι φυσικά και άλλες ειδικότητες όπως καρδιολόγοι και παθολόγοι για ενδεχόμενη επιπλοκή», είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη στην ΕΡΤ, υπενθυμίζοντας ότι πάγιο αίτημα είναι οι άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, να γίνουν γρήγορα οι κρίσεις, να υπάρχει χρηματοδότηση και εκπαίδευση των νέων γιατρών για να μην φεύγουν στο εξωτερικό «ώστε να είναι η επόμενη γενιά μας».
Τα χειρουργεία θα γίνονται από γιατρούς με εναλλαγή βαρδιών (rotation), δηλαδή, όπως είπε και ο υπουργός Υγείας σε ερώτησή μας, αν κάποιος έχει βάρδια το πρωί, δεν θα μπορεί να είναι και το απόγευμα. Ο απογευματινός, στη συνέχεια, θα κάνει την άλλη μέρα το πρωί και δεν θα συμμετέχει στα απογευματινά και ου το κάθε εξής. Γιατί αλλιώς το ωράριο για έναν γιατρό θα είναι εξαντλητικό.
«Εμάς τη θέση μας για τα απογευματινά χειρουργία, εδώ και 1,5 μήνα ο υπουργός την ξέρει, τα έχουμε συζητήσει, είπαμε ότι είμαστε αντίθετοι, το γνωρίζει, είπαμε γιατί είμαστε αντίθετοι, ο υπουργός είπε τις δικές του απόψεις», πρόσθεσε.
Στην Αθήνα από ό,τι είπαν, από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσουν τα απογευματινά. Αυτό που ξέρω είναι ότι η συμμετοχή είναι προαιρετική για κάθε τμήμα. Αποφασίζουν οι γιατροί του τμήματος. Αν οι γιατροί πουν ότι δεν θα μπορούν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία, προφανώς δεν θα τα κάνουν, είπε τέλος η Ματίνα Παγώνη.
Γεωργιάδης: Αισιόδοξος για τη λειτουργία τους
Η έναρξη του θεσμού θα γίνει παρουσία του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Μάριου Θεμιστοκλέους οι οποίοι και θα παραβρεθούν στα δύο νοσοκομεία.
Με βάση τα όσα δηλώνει ο υπουργός Υγείας, από τα συνολικά 125 νοσοκομεία που υπάρχουν σε όλη τη χώρα περίπου τα 120 θέλουν να συμμετάσχουν στην διαδικασία, ενώ περίπου πέντε μικρά νοσηλευτικά ιδρύματα δήλωσαν αδυναμία να ανταποκριθούν στην ολοήμερη λειτουργία.
Τα επόμενα απογευματινά χειρουργεία έχουν προγραμματιστεί στα νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας αλλά και στην Αθήνα στον Ευαγγελισμό αλλά και στο «Γεώργιος Γεννηματάς», κατά τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί και συνδικαλιστικοί φορείς δηλώνουν ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού σε όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και είναι άγνωστο πως θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία.
- Οι φόβοι και των συνδικαλιστών είναι ότι θα δοθεί βαρύτητα το απόγευμα όπου θα πληρώνουν οι ασθενείς, ενώ θα υποβαθμιστούν τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία που γίνονται μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.
Η επιβάρυνση των ασθενών πάντως έρχεται σε μία περίοδο που το τοπίο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι θολό για το τι θα επακολουθήσει, καθώς άμεσα θα ανοίξει το σύστημα και για τους γιατρούς του δημοσίου να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Μία ρύθμιση που επίσης δεν αποκλείεται να κρύβει κινδύνους αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι πολλοί εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου θα ωθούν τεχνηέντως τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη.
Την ίδια ώρα πάντως τα δημόσια νοσοκομεία δεν βρίσκονται και στην καλύτερή τους φάση, αφού οι διοικήσεις στο ΕΣΥ είναι η υπ’ αμτόν εξαιτίας του διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη από τον ΑΣΕΠ για την επιλογή νέων στελεχών.
Πολλοί Διοικητές Νοσοκομείων θεωρούν ότι δεν θα συνεχίσουν την εργασιακή τους πορεία στο δημόσιο σύστημα υγείας με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν εγκαταλείψει τη διοίκηση αλλά και τη διαχείριση των νοσηλευτικών τους ιδρυμάτων.
Υπό το πρίσμα αυτό οι ριζικές αλλαγές που έρχονται στο ΕΣΥ με τα απογευματινά χειρουργεία αλλά και το ιδιωτικό έργο των γιατρών του Δημοσίου, δημιουργούνται σοβαρά προσκόμματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Κάτι που καταγγέλλουν καθημερινά οι συνδικαλιστές τόσο της ΟΕΝΓΕ όσο και της ΠΟΕΔΗΝ.