ΒΟΥΛΗ: Σφοδρή πολιτική σύγκρουση για τα μη κρατικά πανεπιστημία
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση επι του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή το χαρακτήρισε ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση ενώ άσκησε δριμεία κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης και προανήγγειλε πως η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου. Παίρνοντας τον λόγο μετά τις τοποθετήσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο και του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προσωπικές επιθέσεις, που όπως είπε δέχθηκε νωρίτερα.
Ειδικότερα, επιτέθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη, επισημαίνοντας πως έχει σπουδάσει σε ξένα πανεπιστήμια και στον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο αποκάλεσε αρνητικό πρωταγωνιστή, καταλογίζοντας του αρνητικό σουρεαλισμό.
«Επανάληψη με φρασεολογία που δεν έχουμε συνηθίσει με προσωπικούς χαρακτηρισμούς που αναπαρήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ καθ όλη την διάρκεια προηγούμενης διακυβέρνησης από τότε που εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ. Τα δικά σας προβλήματα και ζητήματα που μπορεί να έχει ο δικός σας αρχηγός με το πόθεν έσχες, δεν θα τα κρύψει με τέτοιες αντιπαραθέσεις ειδικά την στιγμή που τα δικά μου πόθεν έσχες έχουν ελεγχθεί περισσότερο από του καθενός», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για δακρύβρεχτο και φορτισμένο συναισθηματικά λόγο του κ. Φάμελλου και τόνισε ότι «αν μας κατακρίνετε για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, είμαστε υπερήφανοι γιατί δεν σπρώχνουμε παιδιά σε τμήματα πολύχρονης φοίτησης που εσείς δημιουργήσατε με τροπολογία και με φαντασίωση ότι προσφέρετε δωρεάν δημόσια εκπαίδευση».
- Απαντώντας στη δευτερολογία του για τα όσα υποστηριξε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σενάριο συνωμοσίας την αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι κάποιοι γνώριζαν πριν από την ψήφιση του νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
«Είναι στο προεκλογικό μας πρόγραμμα» είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν μπορούμε να σας παρακολουθήσουμε από τις πιρουέτες σας και τις οβιδιακές σας μεταμορφώσεις»
«Μην βλέπετε συμφέροντα για να καλύψετε τα δικά σας προβλήματα», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση συμφερόντων. «Νομοθετείτε καθ΄υπόδειξη συμφερόντων. Συγκεκριμένα funds έχουν επενδύσει πριν την ψήφιση του νόμου. Πώς γίνεται;». «Πριν ψηφίσετε το νόμο παραρτήματα κατέθεσαν αιτήματα στην επιτροπή της Βουλής», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά το άρθρο 16 του Συντάγματος, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «κινούμαστε στα όρια του Συντάγματος που είναι ζωντανό κείμενο το οποίο προσαρμόζεται και γι΄αυτό ακριβώς δεν μιλάμε για σύσταση αλλά εγκατάσταση παραρτημάτων μη κρατικών πανεπιστημίων». Μάλιστα, τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 και ζήτησε δέσμευση από την αντιπολίτευση.
Στην πρωτολογία του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το θεμέλιο αυτής της μεταρρύθμισης είναι η ανάταξη και ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Φάμελλος: Ποδοπατούν τα όνειρα των νέων και το σύνταγμα
Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ποδοπατούν τα όνειρα των νέων αλλά και το Σύνταγμα» στο βωμό κάποιων «συμφερόντων», εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε αρχικά και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Οδησσό καταδικάζοντας την επίθεση που έγινε κοντά στη ελληνική αποστολή, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη δεν έχει επιτελέσει τον ρόλο της στην εξωτερική πολιτική και ότι πρέπει να ασκήσει διπλωματία για την ειρήνη και στην Ουκρανία και στη Γάζα.
Επίσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, υπογράμμισε πως «έχουμε δρόμο» για την ισότητα και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την άρνησή της να νομοθετήσει τη γυναικοκτονία. Στο πλαίσιο αυτό, στηλίτευσε τη χθεσινή δήλωση του γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, περί «sugar daddies» αλλά σχολίασε και τις αιχμές του πρωθυπουργού για τα κομμουνιστικά καθεστώτα ως «ψευδή στερεότυπα».
Ο Σ. Φάμελλος απάντησε και στην αιχμή που άφησε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του περί «καριέρας σε πορείες», δηλώνοντας «περήφανος» για την «καριέρα» αυτή δίπλα στους «φοιτητές και τους εργαζόμενους» και αντιπαραβάλλοντας την «καριέρα» σε «απλήρωτα δάνεια» για τον αρχηγό της ΝΔ.
Όσον αφορά το Σύνταγμα, είπε πως είναι πολύ πιο «προοδευτικό» γιατί ορίζει πως η ανώτατη παιδεία δεν είναι «εμπόρευμα» και οι φοιτητές δεν είναι «πελάτες», χαρακτηρίζοντας την τρέχουσα μεταρρύθμιση της κυβέρνησης «βαθιά συντηρητική».
Αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο, ως «ιδιωτικοποίηση της Παιδείας» και «ανωτατοποίηση των κολεγίων» που θα αποτελέσει «νάρκη» για το δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ έκανε λόγο για «ξεδιάντροπη παραβίαση του Συντάγματος». Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι γενικά «δεν σέβεται το Σύνταγμα», παραπέμποντας στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στην «συγκάλυψη» των υπευθύνων για τα Τέμπη στην εξεταστική, αλλά στην πρόσφατη διαρροή προσωπικών δεδομένα, ρωτώντας τον πρωθυπουργό αν η κυρία Ασημακοπούλου «θα παραμείνει υποψήφια ευρωβουλευτής» και αν η κυρία Κεραμέως θα «αναλάβει την πολιτική ευθύνη».
Συνεχίζοντας, αναφορικά με το τρέχον νομοσχέδιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη συνολική πολιτική της τα τελευταία 4,5 χρόνια «έκανε ό,τι μπορούσε» για να υποβαθμίσει τη δημόσια παιδεία, με «ελλιπή» χρηματοδότηση και στελέχωση, «απαξιωμένες υποδομές» και «ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι σε όλα αυτά η Ελλάδα «αποκλίνει» σημαντικά από την Ευρώπη, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση «αντί να προσλαμβάνει καθηγητές, προσλαμβάνει αστυνομία».
Χαρακτήρισε «ατυχείς» τους «επιθετικούς προσδιορισμούς» που επιλέχθηκαν γιατί όπως, είπε, στην Ελλάδα «δεν έχουμε κρατικά πανεπιστήμια» αλλά «δημόσια» και μάλιστα «αυτοδιοίκητα», «με καθηγητές που είναι δημόσιοι λειτουργοί» και στηλίτευσε την προσπάθεια της κυβέρνησης «να πείσει» ότι δεν θα είναι κερδοσκοπικός ο χαρακτήρας των νέων ιδρυμάτων, αφού όπως είπε θα συνεργάζονται με κερδοσκοπικά funds. «Δε μιλάμε για παραρτήματα της Οξφόρδης ή του Χάρβαρντ ή MIT, αλλά μιλάμε για νομοσχέδιο αρπαχτής», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις διατάξεις για το δημόσιο πανεπιστήμιο, που ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε αν θα τις ψηφίσει η αντιπολίτευση, ο Σ. Φάμελλος σχολίασε πως «ξεψηφίζουν» αυτά που «ψήφισαν» στο πλαίσιο του προηγούμενου νόμου της κυβέρνησης και ότι δεν πρόκειται για καμιά «φοβερή μεταρρύθμιση». Καταλόγισε, μάλιστα, στην κυβέρνηση ότι με αυτά τα άρθρα προχωρά σε «μείωση των πόρων για τα περιφερειακά πανεπιστήμια», μειώνει τις αρμοδιότητες των συλλογικών οργάνων με το «διευθυντικό δικαίωμα», δημιουργεί την «ασύμμετρη ψήφο» και ανοίγει παράθυρο για «δίδακτρα στα προπτυχιακά», για εισαγωγή χωρίς εξετάσεις, για «δίδακτρα “δύο ταχυτήτων” στα μεταπτυχιακά».
«Το προφανές είναι το πώς καταφέρνετε παραβιάζοντας το Σύνταγμα, να δώσετε τίτλο ανώτατου ιδρύματος στα κολλέγια υου ενός ορόφου», σημείωσε.
Στη συνέχεια, ο Σ. Φάμελλος καταλόγισε «ανυπομονησία» στον πρωθυπουργό που οδηγεί στην «παραβίαση» του άρθρου 16, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος έλεγε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί για να γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Όπως είπε, αυτό που άλλαξε είναι η «ασυδοσία» αυτής της κυβέρνησης να κάνει «τέτοιες παραβιάσεις του συνταγματικού πλαισίου» και ότι «είναι πολλά τα λεφτά και πολλά τα συμφέροντα που πιέζουν».
Ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «κάθετα αντίθετος στην αναθεώρηση του άρθρου 16» και θα «δώσει μάχη» για την υπεράσπιση των δημόσιων πανεπιστημίων.
Προειδοποίησε, δε, ότι η εξέλιξη θα είναι να παραπεμφθεί το νομοσχέδιο στο ΣτΕ και να «κολλήσει» στα δικαστήρια, αλλά στο μεταξύ «θα προλάβουν κάποιοι να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των παιδιών και των οικογενειών τους» καθώς και ότι θα υποβαθμιστεί συνολικά η ποιότητα των υπηρεσιών στην Ελλάδα και η ασφάλεια των λειτουργιών, καθώς θα βγαίνουν επιστήμονες με χαμηλότερη επάρκεια.
«Κανένας ανταγωνισμός δεν χρειάζεται με αμφιβόλου ποιότητας κολλέγια», τόνισε, ενώ σημείωσε πως ο έλεγχος για την πιστοποίηση των προγραμμάτων των πανεπιστημίων αυτών δεν είναι ικανοποιητικός, ούτε, υποστήριξε, προβλέπεται αφαίρεση άδειας αν δεν τηρεί κάποιο ίδρυμα τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, παρά μόνο κάποια «οικονομική κύρωση».
Ο Σ. Φάμελλος στη συνέχεια, απάντησε αναλυτικά στα επιχειρήματα της κυβέρνσης για την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου, όπως ότι θα αποτρέψει το «brain drain» και θα επιστρέψουν Έλληνες καθηγητές, ή θα έρθουν «εμβληματικά ξένα πανεπιστήμια» και θα «αυξηθεί το ΑΕΠ», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κοροϊδεύει» τον κόσμο και ότι το νομοσχέδιο αυτό θα προκαλέσει αύξηση των «ανισοτήτων», πέρα από την «υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστήμιου και την παραβίαση του Συντάγματος» αλλά και την συρρίκνωση των περιφερειακών τμημάτων και την απαξίωση της έρευνας.
Όσον αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σ. Φάμελλος είπε πως περιλαμβάνει: τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, προκήρυξη όλων των κενών θέσεων, αποκατάσταση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, εθνικό Σχέδιο Φοιτητικής Στέγης και Μέριμνας, ενίσχυση των υποδομών και Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
«Δεσμευόμαστε για δύο πράγματα», είπε κλείνοντας ο Σ. Φάμελλος, και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα «υπερασπιστεί το άρθρο 16» όταν τεθεί ζήτημα αναθεώρησης και ότι θα καταργήσει το επίμαχο νομοσχέδιο ως «πρώτη προτεραιότητα».
Ανδρουλάκης: Απομίμηση μεταρρύθμισης
«Η ίδρυση μη κρατικών/μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ που ψηφίζει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι απομίμηση μεταρρύθμισης που δεν δίνει συνολική απάντηση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η δημόσια παιδεία στη χώρα μας σε όλες τις βαθμίδες», ανέφερε, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα ψηφίσει επί της αρχής αυτή την ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση.
«Δεν εμπιστευόμαστε ότι θέλετε πραγματικά να ενισχύσετε τη δημόσια παιδεία και τα δημόσια πανεπιστήμια. Ούτε πιστεύουμε ότι το σχέδιο σας έχει στόχο την ίδρυση πραγματικά μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, που θα συμβάλουν στη συνολική αναβάθμιση της παιδείας στη χώρα», συνέχισε και αμφισβήτησε την αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, λέγοντας «πως βαφτίζει μεταρρυθμίσεις τις διευθετήσεις».
- «Για εμάς, μεταρρύθμιση στην παιδεία σημαίνει όραμα, διαβούλευση, αξιόπιστη υλοποίηση. Αυτό κάναμε στα τέλη Αυγούστου του 2011, όταν 255 βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο 4009/11, γνωστό ως νόμο Διαμαντοπούλου. Θα το θυμάται καλά ο υπουργός Παιδείας, που τότε ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης. Πρόσθεσε ότι για το ΠΑΣΟΚ, η δημόσια Παιδεία είναι βασικός μηχανισμός ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας και μοχλός μετάβασης στη νέα εποχή των επιστημονικών και τεχνολογικών επαναστάσεων.
Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη για τη θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχετικά με το δημόσιο πανεπιστήμιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε, αφήνοντας αιχμές για την Νίκη Κεραμέως, πως «85 από τα 89 άρθρα σας ξηλώνουν αυτή τη μεγαλεπήβολη μεταρρύθμιση που είχε ψηφίσει η προκάτοχός σας. Πώς να το εκλάβουμε αυτό ως προς την αξιολόγηση της κυρίας Κεραμέως, που μιας και είναι εδώ, οφείλει να μας εξηγήσει γιατί κρυβόταν τέσσερις μέρες για τη διαρροή χιλιάδων προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού και κατόπιν εορτής διέταξε ΕΔΕ».
«Νομοθετείτε καθ’ υπόδειξή τους και δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας το παράδοξο, όπως είπε, «συγκεκριμένα funds να έχουν κάνει ήδη τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα εδώ και μήνες και εσείς να έρχεστε εκ των υστέρων και να προσαρμόζετε, με συνταγματικές μάλιστα ακροβασίες, έναν νόμο πάνω στις επενδύσεις τους. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, συντάχθηκε εν κρυπτώ. Ακόμα και μετά την παρουσίασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, χρειάστηκαν πάνω από δύο μήνες για να αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση και να γίνουν τα αποκαλυπτήρια: ότι ο τίτλος “μη κερδοσκοπικό” είναι απλώς ο φερετζές των ιδιωτικών κερδοσκοπικών παραρτημάτων».
Επικαλέστηκε τη γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής και διατύπωσε το ερώτημα: «Πως ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, μόνο κερδοσκοπικό παράρτημα μπορούν να ιδρύσουν στην Ελλάδα. Κι επιπλέον, δεν περιλαμβάνονται κανόνες αποφυγής έμμεσης διανομής κέρδους και νόθευσης του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του παραρτήματος. Άρα ποια μη κερδοσκοπικά παραρτήματα διαφημίζετε;».
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αποκάλυψε, καταθέτοντας στα πρακτικά το σχετικό έγγραφο, ότι «οι ενδιαφερόμενοι όχι μόνο γνώριζαν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αλλά πριν ακόμα αυτό δημοσιευθεί είχαν γνωστοποιήσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού την πρόθεσή τους να ιδρύσουν παράρτημα στην Ελλάδα».
«Δεν είναι λοιπόν ότι η χώρα δεν μπορεί να περιμένει 4 χρόνια για να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, αλλά είναι τα συμφέροντα που βιάζονται. Το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης σας είναι ότι οι πολίτες συναντούν παντού φαινόμενα αλαζονείας και διαφθοράς», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας αναφορά σε διαφθορά που πλανάται πάνω από το έγκλημα των Τεμπών, τις υποκλοπές μετά το πρόστιμο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει κυρώσεις στην Ιντελέξα, στην υγεία, στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Εξηγώντας τη θέση του κόμματός του, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι η σταθερή θέση του εδώ και 20 χρόνια είναι αλλαγή του άρθρου 16 για μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, του είπε ότι εκείνος άλλαξε θέση, διαβάζοντας παλαιότερη δήλωση του κ. Μητσοτάκη όπου αναφέρει: «Και εδώ θα ήθελα να σας διαβάσω κάτι: «Καμία συζήτηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνει, αν δεν τοποθετήσει στο επίκεντρό της την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος. Η αντίδραση σε οποιαδήποτε συζήτηση για το άρθρο 16 είναι αποκαλυπτική.
Αποκαλύπτει και πάρα πολλές υποκρισίες γιατί, όπως ξέρετε καλά, η Ελλάδα σήμερα αναγνωρίζει τα πτυχία πανεπιστημίων άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι αποδεκτό, λοιπόν, σήμερα κάποιος να είναι απόφοιτος ιδιωτικού πανεπιστημίου, το οποίο έχει παράρτημα στην Ελλάδα, αρκεί αυτό να μην είναι ελληνικών συμφερόντων. Και ως πότε επιτέλους θα ανεχόμαστε αυτή την υποκρισία;».
Ο κ. Ανδρουλάκης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα μιλώντας για «γενιτσαρικό τάγμα» πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που τώρα βρίσκονται στη ΝΔ, τα οποία «δεν θυμούνται τί έλεγαν τόσα χρόνια που ήταν υπουργοί, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου; Σταματήστε λοιπόν την υποκρισία. Σταματήστε να περιφρονείτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και μαζί με τους επικοινωνιακούς βραχίονες να προσπαθείτε να κάνετε το άσπρο-μαύρο. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που άλλαξε θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά οι ομοτράπεζοί σας και εσείς προσωπικά».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μίλησε για επικοινωνιακούς μηχανισμούς της κυβέρνησης που διαστρεβλώνουν και στοχοποιούν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, γιατί, όπως είπε, «φοβάστε την πρόταση, την προοδευτική μας πρόταση, τη διαφορετική οπτική, γιατί είχατε συνηθίσει στον λαϊκισμό και τα ευχολόγια. Στηρίξατε την ηγεμονία σας στον φόβο για τα χειρότερα. Αυτό έχει τελειώσει. Ο ελληνικός λαός πλέον έχει άλλη επιλογή, με συγκεκριμένες προτάσεις για την υγεία, την παιδεία, την ακρίβεια, την στεγαστική κρίση, τα εργασιακά, την ανάπτυξη της χώρας. Αρχίστε να το συνηθίζετε».
«Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή, γιατί το ΠΑΣΟΚ ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης εγγυάται ότι η ίδρυση μη κρατικών/μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, μπορεί να γίνει διαφορετικά, μπορεί να γίνει σωστά και επιβάλλεται να γίνει σωστά.
Προς όφελος των μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας, που θέλουν τα παιδιά τους να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική παιδεία, αλλά και για να μην δημιουργηθούν νέες ανισότητες. Απέναντι στα μπαλώματα και τους έωλους νόμους, που η συνταγματικότητά τους θα κριθεί στα δικαστήρια, εμείς έχουμε συγκεκριμένη και στέρεη πρόταση» κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Κουτσούμπας: Γιατί ορισμένοι εμφανίζονται σοκαρισμένοι;
Απάντηση για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η χθεσινή του αναφορά στους «sugar daddies» έδωσε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Γιατί ορισμένοι εμφανίζονται σοκαρισμένοι;», διερωτήθηκε αρχικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξηγώντας: «Γιατί αυτό που ενοχλεί δεν είναι η πραγματικότητα, αλλά η καταγγελία και η αποκάλυψή της. Δεν ενοχλήστε που όλα αυτά συμβαίνουν γύρω μας, αλλά ενοχλήστε όταν βγαίνουν στην επιφάνεια» ανέφερε.
«Γιατί δεν καταγγέλλετε το ότι κυκλώματα και ολόκληρες εταιρείες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν με αυτόν τον τρόπο φοιτήτριες και φοιτητές για να πληρώνουν τα υψηλά δίδακτρα στις σχολές τους στις χώρες τις αναπτυγμένες της Ευρώπης;», είπε στη συνέχεια καταθέτοντας διαφημίσεις που αποδεικνύουν, κατά τον ίδιο, τα λεγόμενα του στα πρακτικά. Σε εκείνο το σημείο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Νάντια Γιαννακοπούλου φώναζε εκτός μικροφώνου κατά των λεγομένων του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ.
«Αυτούς τους αλιτήριους εμπόρους λευκής σαρκός καταγγείλαμε και όχι τις γυναίκες θύματα της εκμετάλλευσης. Αντί να καταγγείλετε όλους αυτούς, καταγγέλλετε το ΚΚΕ. Εμείς μπορούμε να απευθυνόμαστε στις νέες κοπέλες, να τις κοιτάμε στα μάτια και να τις καλούμε να πορευτούμε μαζί στους αγώνες. Πάψτε να υπερασπίζεστε τη σαπίλα, τη διαφθορά, τον εκφυλισμό, την οικονομική εξάρτηση των γυναικών, την εκμετάλλευση», τόνισε μεταξύ άλλων ο γ.γ. του ΚΚΕ.
«Συγκρούονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι “κόσμοι”» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας για την ουσία του νομοσχεδίου.
Όπως εξήγησε, «ο ένας εκφράζει το παλιό, το ξεπερασμένο και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο καθαγιάζει τον δρόμο που μας έφερε ως εδώ. Από τη μια είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που έχει φέρει προς ψήφιση ενάντια στο λαϊκό αίσθημα ένα πραγματικό έκτρωμα. Φέρνει ιδιωτικά πανεπιστήμια-μαγαζιά και ιδιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο τα δημόσια πανεπιστήμια. Δημιουργεί δυο διαφορετικούς τρόπους εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Ο ένας κρίνεται από τις επιδόσεις των πανελλαδικών και ο άλλος από την τσέπη. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση διαρρέει και σενάρια για πανελλαδικές εξετάσεις από την πρώτη Λυκείου».
- «Μην κάνετε όνειρα ότι αν γίνει νόμος αυτή η ταξική εξόντωση των μαθητών, αυτό θα κρατήσει για πολύ. Δεν θα σας το επιτρέψει ο ίδιος ο λαός, η νεολαία, η πανεπιστημιακή κοινότητα. Ο “τιμοκατάλογος” των πτυχίων που συνοδεύει την ίδρυση των ιδιωτικών, αργά ή γρήγορα, στοχεύετε να επεκταθεί και στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας μας», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη στάση τους «το κάνουν όλο και πιο εύκολο στην κυβέρνηση της ΝΔ», καθώς «οι περισσότεροι είπατε ότι συμφωνείτε με την ίδρυση «μη κρατικών» πανεπιστημίων, “αλλά να προηγηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 16 πρώτα”».
«Φυσικά, πλην ΚΚΕ, κανένας δεν είπε κουβέντα για τον “ελέφαντα στο δωμάτιο”: Το ιδιωτικοποιημένο δημόσιο πανεπιστήμιο, που είναι μακριά και έξω από τις ανάγκες των φοιτητών, των πανεπιστημιακών, των εργαζομένων», συνέχισε.
Κατά τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, «ο άλλος “κόσμος”, που εκφράζει το σύγχρονο, το καινοτόμο, δεν μπορεί παρά να είναι σε σύγκρουση με όσα οι υπόλοιποι παρουσιάζετε ως μονόδρομο. Το ΚΚΕ έφερε μέσα σε αυτή την αίθουσα τις πραγματικές ανάγκες, τις διεκδικήσεις, τα αιτήματα των φοιτητριών και των φοιτητών, τις απόψεις του 50% του ελληνικού λαού. Που ορθώνουν ένα ξεκάθαρο “ΟΧΙ” στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, χωρίς αστερίσκους. Που διαφωνούν με την ουσία αυτής της αντιδραστικής τομής κι όχι απλά με τη διαδικασία, με τη δεδομένη αντισυνταγματικότητα του νόμου σας. Παλεύουν για πτυχία με αξία, αντί για τα πτυχία που πωλούνται κι αγοράζονται. Και τα πτυχία τα έχετε κάνει “διαβατήρια” για την ετεροαπασχόληση και την ανεργία όλοι μαζί, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Συμφωνώντας και υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ που μετατρέπει το πτυχίο σε ένα απλό προσόν. Ζητούν, απαιτούν να μην υπάρχουν φοιτητές-πελάτες. Ούτε στα ιδιωτικά μαγαζιά, αλλά ούτε και στα δημόσια πανεπιστήμιά μας».
- «Όλοι σας, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, έχετε ενσωματώσει “ευρωπαϊκές οδηγίες” στην ελληνική νομοθεσία για τη λειτουργία και αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων. Τους φοιτητές – πελάτες στα δημόσια, τούς έχετε κάνει όλοι μαζί, με την επιβολή διδάκτρων, στα μεταπτυχιακά, στα ξενόγλωσσα, στο ΕΑΠ. Με την επιβολή ενοικίων στις δημόσιες εστίες των πανεπιστημίων μας. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές πληρώνουν για αναλώσιμα, μεταφορές, σίτιση», υπογράμμισε.
Ο κ. Κουτσούμπας συμπλήρωσε πως το φοιτητικό κίνημα, «όπως έχει καταφέρει να αφήνει αντιδραστικούς νόμους στα χαρτιά, όπως τον νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία, έτσι και τώρα, θα βάλει εμπόδια, θα παλέψει ενάντια στον νόμο σας και τα επακόλουθά του, όπως η δεδομένη κατεύθυνση για επιβολή διδάκτρων και στα δημόσια πανεπιστήμια».
«Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις και θα συνεχίσει τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών, του κόσμου της εκπαίδευσης. Το ΚΚΕ, ακριβώς επειδή δεν έχει δεσμεύσεις στην ΕΕ, στον ΣΕΒ, σε άλλες ενώσεις, που όλων σας οι νόμοι είναι σκονάκια τους, μπορεί να συζητά για το πανεπιστήμιο που είναι προς όφελος των αναγκών των πολλών και όχι των λίγων» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, ο οποίος κατέθεσε στα πρακτικά την «ολοκληρωμένη και επιστημονικά επεξεργασμένη πρόταση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο που θα αξιοποιεί τις σύγχρονες, τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ανθρωπότητας για να υπηρετήσει την ευτυχία και την ευημερία της κοινωνικής πλειοψηφίας, κι όχι των λίγων αυτής της κοινωνίας».
«Με τη δύναμη των εργατικών λαϊκών αγώνων, με μια πανευρωπαϊκή αντεπίθεση, με πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, μπορούμε να σπάσουμε τα δεσμά, για μια Ελλάδα και μια Ευρώπη, πραγματικά όλων των εργατών, των αγροτών, των λαών, της νεολαίας, της αλληλεγγύης και ενός πιο φωτεινού μέλλοντος», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.
Χαρίτσης: Η Δεξιά κάνει πράξη αυτό που αποτέλεσε την «ιερή αγελάδα» της
Σκληρή κριτική από τον πρόεδρο της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς για το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που ψηφίζεται στη Βουλή, ενώ όλη η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται στους δρόμους διαδηλώνοντας για το νομοσχέδιο που διαλύει την ανώτατη εκπαίδευση.
Η Δεξιά κάνει πράξη αυτό που αποτέλεσε την «ιερή αγελάδα» της, είπε ο Αλέξης Χαρίτσης. Και εξήγησε γιατί: το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο έχει αποτελέσει τον μοναδικό μηχανισμό κοινωνικής κινητικότητας στην ελληνική κοινωνία, επιτρέποντας σε όλους να αποκτήσουν πτυχία.
Η κυβέρνηση της ΝΔ ζητά από τα παιδιά των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων, την αριστεία, τα πάντα, αλλά στα παιδιά των ανώτατων κοινωνικών στρωμάτων υπόσχεται τα πάντα.
Ποιος θέλει το σημερινό νομοσχέδιο: αυτοί που φαντάζονται τους θεσμούς της εκπαίδευσης ως μηχανισμούς χειραγώγησης και το δημόσιο πανεπιστήμιο προσέφερε κριτική σκέψη.
Η ΝΔ έδωσε πολλούς λόγους να το καταψηφίσουμε:
Η δημόσια επιχειρηματολογία της κυβέρνηση είναι πάρτι ψέματος. Στόχος ήταν να ανωτατοποιήσουν τα κολέγια και όχι να έρθουν μεγάλα πανεπιστήμια από το εξωτερικό. Επίσης, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα προσφύγουν κατά των δημοσίων, ζητώντας είτε να μπουν δίδακτρα στα δημόσια είτε να λάβουν και αυτά κρατική χρηματοδότηση. Επίσης, θα οδηγηθούν σε μαρασμό τα δημόσια πανεπιστήμια που βρίσκονται στην περιφέρεια.
Ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι στη Νέα Αριστερά «θα συνεχίσουμε να καλούμε σε μέτωπο για να μην προχωρήσει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας».
Και τόνισε ότι η κυβέρνηση ήρθε στη Βουλή με νομοσχέδιο που ανοίγει διάπλατα την εκπαίδευση στις business, κάνοντας μεγάλη προσπάθεια να παραβιάσει το Σύνταγμα, ακόμη και με κατά παραγγελία γνωμοδοτήσεις «από καθηγητές που έχουν επαγγελματικό συμφέρον».
Επισήμανε ότι είναι σαφείς οι ορισμοί του άρθρου 16, τόσο σαφείς «που δεν γεννάται ανάγκη ερμηνείας» και με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει παραβιάσει πέντε φορές τη συνταγματική τάξη.
«Μια επειδή η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται, όπως λέει η παράγραφος 8 του άρθρου 16. Μία, επειδή το κράτος πλέον δεν θα είναι ο αποκλειστικός πάροχος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως προβλέπει η παράγραφος 5. Μία, επειδή οι καθηγητές των ΑΕΙ δεν θα είναι δημόσιοι λειτουργοί, όπως προβλέπει η παράγραφος 6. Μία επειδή με τον σημερινό νόμο εισάγονται από το παράθυρο και δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια με το άρθρο 58. Και άλλη μία μπόνους … καθώς, προφανώς, όταν ο υπουργός Παιδείας διέταξε τα δημόσια πανεπιστήμια να κάνουν διαδικτυακά εξετάσεις παραβίασε κατάφορα το αυτοδιοίκητό τους που προστατεύεται από το Σύνταγμα».
«Το νομοσχέδιο θα έπρεπε να σταματάει εδώ, στην αντισυνταγματικότητά του, πρόσθεσε.
- Αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, καλώντας στα άλλα κόμματα να την συνυπογράψουν, είπε ότι ήταν αναγκαία, διότι για είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται παραβίαση Συντάγματος σε αυτό τον βαθμό από το 1975 μέχρι σήμερα.
Επισήμανε ότι έγινε «για να ενισχύσουμε τη φωνή φοιτητών και φοιτητριών που αγωνίζονται στους δρόμους», «για να απολογηθεί ο πρωθυπουργός».
- Ο Αλέξης Χαρίτσης άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και για το ταξίδι στην Ουκρανία, το οποίο χαρακτήρισε «ξαφνικό, άκρως μυστικό και επικίνδυνο», διερωτώμενος ποιος ήταν ο σκοπός του.
«Συνδέεται με το ταξίδι του Μπλίνκεν στο Παρίσι; Με την αγορά των F35 από την Ελλάδα ή με τις αναφορές για πολιτικές φιλοδοξίες του πρωθυπουργού στην Ευρώπη;», είπε και πρόσθεσε: «Οφείλετε να ενημερώσετε τη Βουλή» και τον προειδοποίησε: «Να μην εμπλέξετε τη χώρα στον πόλεμο».
Ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι «είμαστε υπέρ στήριξης της Ουκρανίας», αλλά τόνισε ότι επιθυμούμε «την ειρηνική διέξοδο, που θα σχεδιαστεί με την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους», σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ «μπορεί να θέλουν να συνεχίσουν τον πόλεμο μέχρι να πέσει ο τελευταίος Ουκρανός ή μέχρι να πέσει και ο τελευταίος Ευρωπαίος»
Και τον ρώτησε: «Γιατί δεν επισκέπτεστε τη Γάζα;», προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να προσκληθεί να μιλήσει ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, για να ενημερώσει για τα δεινά του παλαιστινιακού λαού.
«Δεν το πράξετε, ούτε θα απαντήσετε επί της ουσίας», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, συμπληρώνοντας: «Δύο μέτρα και σταθμά», επισημαίνοντας την «πολιτική υποκρισίας που στοιχίζει τη ζωή χιλιάδων αμάχων».
Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με τη διεξαγωγή τριών ονομαστικών ψηφοφοριών.