Τέλος στα σενάρια για επίδομα Πάσχα – Στο 2% ο ρυθμός ανάπτυξης

Τέλος στα σενάρια για επίδομα Πάσχα – Στο 2% ο ρυθμός ανάπτυξης

«Οκτώ μήνες μετά τις εκλογές και μετά από 10 αποκρατικοποιήσεις που κάναμε, στα ταμεία του κράτους μπήκαν 7 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους», ανέφερε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Ερωτηθείς για το εάν θα δοθεί επίδομα Πάσχα, ο υπουργός ήταν αρνητικός. «Δώσαμε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Για τον ορατό ορίζοντα δεν υπάρχει κάποιο περιθώριο. Ολα θα εξαρτηθούν από το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα από πλευράς εκτέλεσης του προϋπολογισμού, εσόδων και δαπανών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, τόνισε ότι σε μερικές ημέρες θα ανακοινωθεί η αύξησή του, τονίζοντας ότι από 2019 και μετά, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 20% και ο μέσος μισθός κατά 19%. Για τα θέματα της ακρίβειας, ο υπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση και στον τομέα των τροφίμων, επισημαίνοντας ότι «τα χειρότερα τα αφήσαμε πίσω μας».

Αναφερόμενος στην πώληση του 27% της τράπεζας Πειραιώς, ο υπουργός έκανε λόγο για μία «παγκόσμια καινοτομία, καθώς αφενός αναζητούσαμε 350 δις από την πώληση των μετοχών της και προσφέρθηκε ένα ποσό 8 φορές μεγαλύτερο, αφετέρου η τιμή της μετοχής έκλεισε στα 3,98 ευρώ την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο και πωλήσαμε στα 4, δηλαδή παραπάνω.

Η εξέλιξη αυτή, πιστοποιεί το ισχυρό ενδιαφέρον για την Πειραιώς, για τις ελληνικές τράπεζες γιατί προηγήθηκαν η Εθνική , η Alpha και η Eurobank που επίσης πήγαν πολύ καλά, πιστοποιεί όμως και το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία», ανέφερε ο κύριος Χατζηδάκης.

Ο κύριος Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι από το 2019 και μετά η οικονομία ανεβαίνει. «Έχουμε τον τρίτο ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό είναι που πρέπει να διασφαλίσουμε», ανέφερε.

ΕΛΣΤΑΤ: 2% ο ρυθμός ανάπτυξης

Στο 2% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ με την επίδοση του 4ου τριμήνου στο 1,2% σε ετήσια βάση. Οι επιδόσεις αυτές είναι οριακά χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού για επέκταση με ρυθμό 2,4%, αλλά τετραπλάσιες σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης, την οποία η Eurostat υπολογίζει στο 0,5% του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 0,2%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2023, ενώ σε
σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 1,2%. Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

Τριμηνιαίες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2023.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 2,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2023.
Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,4% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 1,9% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,2%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,4%.

Ετήσιες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,8% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2022.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,7% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2022.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,7%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,03% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,0%.
Το ΑΕΠ το 2023 σε όρους όγκου ανήλθε σε 194,5 δισ. ευρώ έναντι 190,7 δισ. ευρώ το 2022 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2%. Αυτή η αύξηση οφείλεται στις επιμέρους μεταβολές που καταγράφηκαν ανά συνιστώσα του ΑΕΠ.

Το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές το 2023 ανήλθε σε 220,3 δισ. ευρώ έναντι 206,6 δισ. ευρώ το 2022 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,6%.

Σχετικά Άρθρα