Χαρίτσης: Επιβεβλημένο το αντι-Μητσοτακικό μέτωπο – Μπορούσε να κάνει νωρίτερα αυτοκριτική ο Τσίπρας
«Η κυβέρνηση ανερυθρίαστα παραβιάζει το Σύνταγμα» υποστήριξε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που φέρνει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, αύριο, στη Βουλή.
Όπως τόνισε, σε συνέντευξή του στο OPEN, «η πρόταση θα έφερνε την κυβέρνηση στη γωνία αλλά τα άλλα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης επέλεξαν να μην συμπορευτούν μαζί μας».
Αρχικά, ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς σχολίασε το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουκρανία. «Δεν μπορούν τέτοιου τύπου διπλωματικές επαφές να γίνονται ξαφνικά και εν κρυπτώ. Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση, να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι συμβαίνει και σε ποιο βαθμό εμπλέκεται η χώρα μας στις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία» ανέφερε στο OPEN.
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια υποστήριξε: «Πράγματι, χθες πήραμε μια πρωτοβουλία και καλέσαμε τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης σε ένα κοινό μέτωπο για την υπεράσπιση του δημόσιου Πανεπιστημίου και την υπεράσπιση του Συντάγματος. Δυστυχώς, με γελοίες δικαιολογίες επέλεξαν να μην συμπορευτούν μαζί μας σε αυτή την πρόταση δυσπιστίας, όπου θα έφερνε τον Μητσοτάκη να απολογείται τρεις μέρες στη Βουλή. Θα έφερνε την κυβέρνηση στη γωνία, σε θέση αμυντική και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να μπορούν να θέσουν το ζήτημα της Δημόσιας Παιδείας στο επίκεντρο της συζήτησης».
«Είναι επιβεβλημένο να δημιουργηθεί ένα αντι – Μητσοτακικό μέτωπο, αυτό γίνεται στην πράξη όμως, όχι στα λόγια» είπε και συνέχισε: «Απευθυνθήκαμε στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ, στο ΚΚΕ, και στην Πλεύση Ελευθερίας, δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται στο προοδευτικό χώρο και λένε ότι θα αντιταχθούν στο νομοσχέδιο. Δεν μπορεί σε τέτοια μείζονα ζητήματα, δεν μπορείς να βάζεις μικροκομματικά κριτήρια».
Επιπλέον, είπε η «κυβέρνηση ανερυθρίαστα παραβιάζει το Σύνταγμα». «Ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα, αλλά εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε. Εδώ μπαίνει σοβαρό ζήτημα, γιατί έχουν κυβέρνηση που επιμένει να λειτουργεί αντιθεσμικά. Και ευθύνη της αντιπολίτευσης είναι να επισημαίνει και να αντιμάχεται σε αυτό. Το θεσμικό ήταν να πάει πρώτα σε αναθεώρηση του Συντάγματος και μετά να φέρει όποιο νόμο θέλει» πρόσθεσε.
«Σωστή η αυτοκριτική, θα έπρεπε να γίνει και νωρίτερα»
Ερωτώμενος για τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο της «Καθημερινής» είπε: «Νομίζω ότι κάθε πολιτικός ηγέτης και πολιτικός θα πρέπει να κάνει την κριτική και την αυτοκριτική. Ο κ. Τσίπρας έκανε ανασκόπηση ολόκληρης αυτής της διαδρομής. Είναι καλό που έγινε, θα μπορούσε να γίνει και νωρίτερα. Θυμίζω μετά το 2019 είχε εκπονηθεί ένα κείμενο αυτοκριτικής και αποτίμησης της κυβερνητικής θητείας, από τον κ. Δραγασάκη και τον κ. Μπαλτά, αλλά δεν συζητήθηκε όσο έπρεπε» και πρόσθεσε «η αυτοκριτική όμως δεν θα πρέπει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης».
Για τον σκάνδαλο της Novartis ο κ. Χαρίτσης είπε ότι κακώς έγινε το τσουβάλιασμα προσώπων στην υπόθεση και πρόσθεσε εγώ βλέπω μια τεράστια κρίσης της εμπιστοσύνης του κόσμους στους θεσμούς. Υπάρχει τεράστια ευθύνη της πολιτείας, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Ζητήσαμε προανακριτική για να αποδοθούν συγκεκριμένες ευθύνες και όχι η εξεταστική επιτροπή – παρωδία για τα Τέμπη, η οποία οδήγησε σε συγκάλυψη και κάνει τους πολίτες να μην εμπιστεύονται τους κοινοβουλευτικούς και δημοκρατικούς θεσμούς».
Τέλος, στην ερώτηση εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης είναι αριστερός, ο κ. Χαρίτσης απάντησε: «Το απαντά η ελληνική κοινωνία κάθε μέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία Κασσελάκη είναι ένα κόμμα το οποίο έχει πάρει διαζύγιο με την Αριστερά, με τις αρχές, τις αξίες της, την ιδεολογία της» κατέληξε.