Τι αλλάζει στην ΠΦΥ: Ο ρόλος του προσωπικού γιατρού και τα 7 νέα πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας

Τι αλλάζει στην ΠΦΥ: Ο ρόλος του προσωπικού γιατρού και τα 7 νέα πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας

Τις αλλαγές που αφορούν τη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ανακοίνωσαν σήμερα το μεσημέρι, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και η αναπληρώτρια υπουργός, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τονίζοντας πως για τον σχεδιασμό του Υπουργείου έχουν προηγηθεί εξαντλητικές συζητήσεις με όλους τους φορείς, όπως οι Ιατρικοί Σύλλογοι.

Ο ενισχυμένος ρόλος του Προσωπικού Γιατρού

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ο Προσωπικός Γιατρός, θα έχει ρόλο σε τέσσερις πυλώνες:

  • Πρόληψη και προαγωγή Υγείας
  • Προσυμπτωματικός ελεγχος
  •  Διαχείριση χρονίων παθήσεων στην κοινότητα
  • Βελτιστοποίηση της συνταγογράφησης και ενίσχυση του εγγραματισμού της Υγείας

Τι γίνεται με τις τραγικές ελλείψεις γιατρών από το ΕΣΥ;

«Λείπουν 1.379 γιατροί από το δημόσιο σύστημα Υγείας το 60% των οποίων απαιτείται στην Αττική», παραδέχτηκε η κα Αγαπηδάκη και πρόσθεσε ότι αμέσως επόμενη Περιφέρεια με ανάγκες σε γιατρούς είναι η Κεντρική Μακεδονία. «Σήμερα, η χώρα μας διαθέτει 2.215 Προσωπικούς Γιατρούς που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας, δηλαδή στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ. Έχουν ενταχθεί 1.272 ιδιώτες γιατροί και έχουν εγγραφεί συνολικά περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες, με την κάλυψη στο σύνολο της χώρας να είναι στο 56%. Είχαμε δυσκολία από ένα σημείο και μετά να μπορέσουμε να εντάξουμε όλο και περισσότερους γιατρούς», εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα γίνουν 1.375 προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια, ενώ θα ανοίξουν νέες θέσεις, ανά δήμο, προκειμένου οι πολίτες να έχουν Προσωπικό Γιατρό στο δήμο που διαμένουν.

Οι Προσωπικοί Γιατροί, προέρχονται από τέσσερις «δεξαμενές»:

α) Οι γιατροί του δημοσίου,

β) ιδιώτες γενικοί ή παθολόγοι που εντάσσονται στον θεσμό και αμείβονται από το Υπουργείο, προσφέροντας υπηρεσίες υγείας δωρεάν προς τους πολίτες,

γ) αγροτικοί γιατροί μετά τον μετασχηματισμό της υπηρεσίας υπαίθρου και την καθιέρωση των Προσωπικών Γιατρών υποχρεωτικής θητείας και

δ) ιδιώτες γενικοί γιατροί και παθολόγοι επιλογής του πολίτη, που θα πληρώνονται ιδιωτικά.

Ποια κίνητρα θα δοθούν για τις ειδικότητες Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας

Με στόχο να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του Προσωπικού Γιατρού, χρειάζεται να ενταχθούν στο ΕΣΥ νέοι γιατροί ειδικευμένοι στη Γενική Ιατρική και την Παθολογία.

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο παρέχει κάποια οικονομικά κίνητρα ώστε να επιλέξουν οι νέοι γιατροί τις δύο αυτές ειδικότητες, που δεν είναι «δημοφιλείς» στη χώρα μας και ο αριθμός των γιατρών είναι πολύ χαμηλότερος συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο πλαίσιο των κινήτρων, οι ειδικευόμενοι σε γενική ιατρική και παθολογία θα λαμβάνουν, για πέντε χρόνια μπόνους, 30.000 ευρώ τον χρόνο, επιπλέον των αμοιβών τους, με τη δέσμευση, μετά τα πέντε χρόνια, να παραμείνουν ακόμη πέντε χρόνια στο ΕΣΥ.

Έλεγχος της απόδοσης του Προσωπικού Γιατρού 

Πλέον της αμοιβής, δίνονται επιπλέον κίνητρα. Ένα παράδειγμα που ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός αφορούσε στο εάν ο γιατρός προωθεί αποτελεσματικά μέσω της ενημέρωσης, τις προληπτικές εξετάσεις (βασικός στόχος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης), κάτι που θα διαπιστώνεται με τη συμμετοχή των εγγεγραμμένων σε αυτών ασθενών (μέσω του ΑΜΚΑ τους) σε προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του μαστού ή άλλων προσυμπτωματικών ελέγχων και σε ικανοποιητικό ποσοστό (50% και πάνω). Τα κίνητρα αυτά μπορεί να είναι οικονομικά ή επιστημονικά.

Ποινές στους γιατρούς που δεν επιτυγχάνουν τους στόχους της αξιολόγησης

Όπως εξήγησε η κα Αγαπηδάκη έχουν οριστεί συγκεκριμένοι δείκτες αξιολόγησης (KPI’s) τους οποίους πρέπει να συμπληρώνει κάθε Προσωπικός Γιατρός. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όποιος δεν ανταποκρίνεται στην αξιολόγηση θα έχει ποινές, οι οποίες, όμως, θα ανακοινωθούν σε δεύτερη φάση.

Επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας

Στον σχεδιασμό για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, περιλαμβάνεται η ίδρυση 7 Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας εντός του 2024 που θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις Πανεπιστημιακές Σχολές. Έτσι, επιτυγχάνεται αφενός η παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας και αφετέρου δημιουργούνται κέντρα εκπαίδευσης, καθώς όπως είναι γνωστό οι γιατροί που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας σήμερα εκπαιδεύονται στα νοσοκομεία.

Τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα δημιουργηθούν στις εξής πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο. Μέλη ΔΕΠ. (30 Καθηγητές Ιατρικής) θα ενταχθούν στο δυναμικό των νέων Κέντρων Υγείας, δημιουργώντας αναβαθμισμένους πυλώνες φροντίδας των ασθενών και εκπαίδευσης των νέων γιατρών.

Παράλληλα, ανακαινίζονται 156 Κέντρα Υγείας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, για βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας.

Σχετικά Άρθρα