Σάλος στην Κύπρο: Θανατώθηκαν πάνω από 400.000 “αμπελοπούλια” -Διακινούνται στη μαύρη αγορά ως εκλεκτό έδεσμα
Η τραγική ιστορία με τα αμπελοπούλια στην Κύπρο επαναλαμβάνεται. Στην πιο πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης BirdLife Cyprus που φέρνει στο φως δημοσίευμα της ιστοσελίδας της βρετανικής εφημερίδας Guardian, αναφέρεται ότι περισσότερα από 400.000 πτηνά παγιδεύτηκαν και θανατώθηκαν το περασμένο φθινόπωρο στο νησί από «οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα». Τα ωδικά πτηνά ο πληθυσμός των οποίων υπέστη σφοδρή επίθεση, στην Κύπρο προσφέρονται στα τοπικά εστιατόρια, διακινούμενα στη «μαύρη αγορά» ως εκλεκτό έδεσμα. Η ονομασία του εν λόγω πιάτου είναι γνωστή ως «αμπελοπούλια».
Ειδεχθείς πρακτικές και «μαύρη αγορά»
Πρόκειται για έξαρση του εγκλήματος κατά της άγριας ζωής, όπως αναφέρεται στο σχετικό βρετανικό δημοσίευμα.
Εκείνοι που προβαίνουν σ’ αυτό το βάναυσο έγκλημα, χρησιμοποιούν παρελκυστικές μεθόδους για να παγιδεύσουν τα μικρά πουλάκια που πέφτουν θύματά τους.
Με μαγνητοφωνημένους ήχους από τραγούδι ωδικών πτηνών, τα φέρνουν κοντά τους κι αυτά παγιδεύονται σε φράχτες και κλαδιά με κόλλα ή με δίχτυα. Εκείνα συνηθίζουν να συχνάζουν κοντά στις συστάδες δέντρων, τα κτήματα και τους κήπους.
Ακόμη και σπουργίτια και κοκκινολαίμηδες
Μόνο για το φθινόπωρο του 2023, υπολογίζεται ότι βρέθηκαν σκοτωμένα με αυτόν τον τρόπο στην Κύπρο, 435.000 πουλιά, ανάμεσά τους μικρά σπουργίτια και κοκκινολαίμηδες.
Παρόλο που την τελευταία δεκαετία είχε καταγραφεί μια πτωτική πορεία αυτής της τραγικής τάσης, την περασμένη χρονιά η αύξηση της σφαγής ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Συγκεκριμένα, σημειώθηκε μια άνοδος της τάξεως των 90.000 θανατώσεων στον πληθυσμό των πτηνών.
Σύμφωνα με τον Martin Hellicar, τον διευθυντή της οργάνωσης BirdLife Cyprus, παρόλο που είχε γίνει μια πρόοδος τα τελευταία χρόνια, αυτό το φθινόπωρο ήταν μια υπενθύμιση ότι μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα τα πράγματα, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Το μεταναστευτικό πέρασμα της Κύπρου
Το τοπόσημο της Κύπρου είναι ιδιαίτερα σημαντικό για πάρα πολλούς πληθυσμούς πουλιών, καθώς βρίσκεται σε κομβικό σημείο ως σταυροδρόμι και πέρασμά τους κατά την φθινοπωρινή τους μετανάστευση για πιο θερμά κλίματα.
Η ειδεχθής αυτή πρακτική της παγίδευσης των ωδικών πτηνών για κατανάλωση έγινε για πρώτη φορά παράνομη το 1974, ωστόσο συνεχίζει να υφίσταται. Εδώ και είκοσι χρόνια, περισσότερα από 2 εκατομμύρια πουλιά πιάνονταν κατ’ αυτόν τον τρόπο στις παγίδες κάθε χρόνο, με πάνω από 10 εκατομμύρια να έχουν θανατωθεί μέσα στη δεκαετία του ’90.