Διευκρινίσεις Μενδώνη για τα ελληνικά τραγούδια:”Δεν επιβάλλουμε την ποσόστωση”
Διευκρινίσεις για το θέμα που έχει ανακύψει με την ποσόστωση των ελληνικών τραγουδιών που περιέχεται σε νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση έδωσε μιλώντας στο Α Πρόγραμμα της ΕΡΤ η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.Η Λίνα Μενδώνη ερωτηθείσα για το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται διάταξη για το ελληνικό τραγούδι και το οποίο έχει προκαλέσει και αρνητικές αντιδράσεις, διευκρίνισε: «Αυτό είναι ένα ευρύτερο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού. Δεν αφορά μόνο το ελληνόφωνο τραγούδι, αλλά ακριβώς επειδή αυτό είναι ένα θέμα που ενδεχομένως απασχολεί πολύ κόσμο, είναι αυτό το οποίο συζητιέται. Είναι ένα νομοσχέδιο πολύ ευρύτερο και λύνει πολλά θέματα και εκκρεμότητες που υπάρχουν. Στο συγκεκριμένο θέμα, κίνητρα δίνουμε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, για παράδειγμα, αν θέλουν να ακολουθήσουν αυτή την ποσόστωση, μπορούν με μια συγκεκριμένη λογική να παίρνουν περισσότερο διαφημιστικό χρόνο. Εάν θέλουν το κάνουν. Δεν είναι υποχρεωτικό. Δεν το επιβάλλουμε σε κανέναν. Δεν το επιβάλλουμε σε καμία περίπτωση. Θα ήταν εντελώς τρελό».
Όπως εξήγησε: «Στα καταλύματα ή στα ξενοδοχεία, αυτό το οποίο λέμε είναι, σε περίπτωση που θέλουν να παίξουν μουσική, στο ασανσέρ και στον χώρο αναμονή, πουθενά αλλού, τότε να υπάρχει η ποσόστωση αυτή. Εάν θέλουν να παίξουν μουσική. Μπορεί και να μην θέλουν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το καταλάβουν όλοι όσοι αντιδρούν ότι πάμε σε μια ιδιωτική επιχείρηση να επιβάλλουμε κάτι. Καταρχήν, ο χώρος είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Δεν αναφερόμαστε στην εστίαση, δεν αναφερόμαστε σε καμία περίπτωση στα δωμάτια, δεν αναφερόμαστε στις πισίνες, τα μπαρ, οπουδήποτε μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιείται κατά βούληση μουσική. Μιλάμε μόνο για τον χώρο του ασανσέρ και για τον χώρο αναμονής».
Και κατέληξε: «Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να κάνουμε δύο πράγματα. Το ένα είναι να ενισχύσουμε το ελληνόφωνο τραγούδι και την ελληνική γλώσσα. Το νομοσχέδιο σε πολύ μεγάλο βαθμό αναφέρεται σε διατάξεις που προστατεύουν την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Υπό αυτή την έννοια και η ελληνική γλώσσα και η ελληνική μουσική ανήκουν στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Από την άλλη πλευρά, για να τα λέμε τα πράγματα όπως πρέπει να τα πούμε, οι δημιουργοί, οι Έλληνες δημιουργοί, έχουν υποστεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα, το οποίο δεν συνδέεται μόνο με την πανδημία. Η πανδημία ήταν το αποκορύφωμα. Αυτή τη στιγμή, απ’ ό, τι δείχνουν μελέτες, το αντιλαμβανόμαστε και στην καθημερινότητά μας όλοι ότι το αγγλόφωνο τραγούδι μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία έχει επικρατήσει κατά κράτος. Μιλάμε για περίπου 30% ακούγεται ελληνόφωνο τραγούδι και 70% αγγλόφωνο. Αυτό για τους δημιουργούς και έχουμε και σήμερα έχουμε εξαιρετικά καλούς μουσικούς, είναι πραγματικά ένα πλήγμα, επομένως προσπαθούμε να τους ενισχύσουμε εμμέσως, διότι με τον τρόπο αυτό μπορούν να έχουν περισσότερα πνευματικά δικαιώματα» εξήγησε η κ. Μενδώνη.