Ζαχαριάδης στο libre: Ο Τσίπρας παραμέρισε δεν αποσύρθηκε, έχει παρόν και μέλλον σε ότι αποφασίσει

Ζαχαριάδης στο libre: Ο Τσίπρας παραμέρισε δεν αποσύρθηκε, έχει παρόν και μέλλον σε ότι αποφασίσει

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, αφήνει πίσω του το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και όσα έγιναν τονίζοντας ότι τώρα είναι η «ώρα της κοινωνίας». Μιλά για «τη μάχη των ευρωπαϊκών εκλογών» και «τα μεγάλα ζητήματα της Ευρώπης», όπως είναι οι ανισότητες, η κλιματική κρίση και το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα. 

Συνέντευξη

Με αφορμή τις ευρωεκλογές δηλώνει ότι «η αποχή και η απάθεια, η απογοήτευση, ο κυνισμός, είναι προβλήματα για τη δημοκρατία», ενώ ειδικά για την αποχή εξηγεί ότι «όσο διευρύνεται μετατρέπεται σε κρίση Δημοκρατίας, κρίση εμπιστοσύνης, κρίση αντιπροσώπευσης».

Όσον αφορά στη συμπόρευση με τον Χάρη Δούκα στον Δήμος της Αθήνας ο κ. Ζαχαριάδης επισημαίνει “έχουμε πολλά βήματα και πολλά χιλιόμετρα να κάνουμε με τον Χάρη και συναγωνιστές σαν τον Χάρη” και προσθέτει: “Είναι τίμιος, έχει καθαρό αυτοδιοικητικό στίγμα και τιμάει το λόγο του και τη συνεργασία του”.

Ρωτήσαμε επίσης τον κ. Ζαχαριάδη για τον Αλέξη Τσίπρα και την εκτίμησή του όσον αφορά στην παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραμέρισε δεν αποσύρθηκε και προσθέτει ότι είναι “νέος είναι έμπειρος έχει και παρόν και μέλλον σε ότι ο ίδιος αποφασίσει. Δεν χρειάζεται όμως υποδείξεις από κανέναν, ούτε δημόσιες συμβουλές”.

Ενώ σε ότι αφορά την δήλωση του με ισχυρή δόση αυτοκριτικής για πτυχές της διακυβέρνησης 2015-19 στο συνέδριο της Καθημερινής επισημαίνει: “Τι δεν καταλαβαίνουν όσοι την διαβάζουν; Δεν λέει ούτε ότι κάναμε λάθος, ούτε ζητά συγνώμη, λέει όμως ότι άλλες ήταν οι προθέσεις μας κι άλλη εικόνα σχηματίστηκε”.

Από τα χαρακώματα του Συνεδρίου τη μία εβδομάδα, στο Σαββατοκύριακο της Άρτας. Πόση επικοινωνία και πολιτική που παράγει μόνο εικόνα μπορεί να αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ζαχαριάδη;

Τα συνέδρια των κομμάτων δεν είναι συνήθως πολεμικές συρράξεις αλλά χώρος έντονου πολιτικού διαλόγου και προβληματισμού. Είχαμε αρκετά θέματα προς συζήτηση. Πραγματικά η εικόνα του Συνεδρίου δεν ήταν αυτή που χρειαζόταν τώρα ο χώρος μας. Αλλά προχωράμε. Το Συνέδριο είναι ήδη παρελθόν. Τώρα ήρθε η ώρα της κοινωνίας και των αποφάσεών της.

 Στο συνέδριο έγινε συζήτηση για το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ενόψει των ευρωεκλογών; Ποιο είναι αυτό;

Έγινε αναλυτική και σε βάθος συζήτηση και στα θεματικά τραπέζια του συνεδρίου και στην κυρίως αίθουσα. Συζητήσαμε για την Δημόσια Διοίκηση, για την Δημόσια Υγεία, την Παιδεία για όλα. Πολλές φορές τα συνέδρια αδικούνται από τις στιγμές έντασης που καλύπτουν όλα τα υπόλοιπα. Είναι προφανές ότι δεν έλλειψαν κι αυτές και ότι υπήρξαν ακρότητες με αποδοκιμασίες που είναι ξένες στο κόμμα μας, στην κουλτούρα του, στις αξίες του. Παρασιτικά φαινόμενα που πρέπει  να εκλείψουν.   

  • Αυτές όμως οι συμπεριφορές πιστεύω είναι εξαιρετικά μειοψηφικές και δεν βρίσκουν έκφραση σε κάθε εκδοχή της ηγετικής μας ομάδας, γι’ αυτό εκτιμώ πως θα απομονωθούν και θα ατονήσουν.

Έχουμε μπροστά μας την μάχη των ευρωπαϊκών εκλογών και πρέπει να μιλήσουμε για τα μεγάλα ζητήματα της Ευρώπης που είναι φυσικά και θέματα της Ελλάδας. Ανισότητες, κλιματική κρίση, δημόσιες υποδομές – υπηρεσίες – αγαθά, ασφάλεια, προσφυγικό – μεταναστευτικό, ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική είναι τα ζητήματα που διαμορφώνουν την καθημερινότητά μας. Γι’ αυτά θα συζητήσουμε τις επόμενες μέρες, γι’ αυτά θα ψηφίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες.

Πως και ποιοι θα αποφασίσουν τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματός σας; Ονόματα υποψηφίων υπάρχουν;

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα γίνουν προκριματικές εκλογές για να επιλεγούν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Σε ένα άδικό από πλευράς εκπροσώπησης και ανορθολογικό εκλογικό σύστημα η πρόταση της ηγεσίας μας έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Ανοίγει μια συζήτηση στην κοινωνική και εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, φέρνει προτάσεις έξω από το κομματικό κατεστημένο ή το πολιτικό Star System και σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο από την τακτική του κ. Μητσοτάκη που χρησιμοποιεί το ευρωψηφοδέλτιο για να τάζει θέσεις υποψηφίων λες και ψωνίζει από το Super Market της πολιτικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας, νέος είναι έμπειρος έχει και παρόν και μέλλον σε ότι ο ίδιος αποφασίσει. Δεν χρειάζεται όμως υποδείξεις από κανέναν, ούτε δημόσιες συμβουλές

Θέλω όμως να εξηγήσω γιατί το σημερινό σύστημα εκλογής ευρωβουλευτών είναι καταστροφικό για τη δημοκρατία και την πολιτική στη χώρα. Το εκλογικό σύστημα «όλη η χώρα μια εκλογική περιφέρεια» είναι ένα απολύτως αντιδημοκρατικό σύστημα που αναπαράγει και διογκώνει παθογένειες που έτσι κι αλλιώς είναι υπαρκτές και στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Ποιοι μπορούν να είναι υποψήφιοι σε μια τέτοια εκλογική περιφέρεια; Ποιοι έχουν δυνατότητες εκλογής; Ποιοι μπορούν να κάνουν «κανονική» εκλογική εκστρατεία και τι εννοούμε «κανονική» εκλογική καμπάνια; Πόσο κοστίζει αυτή; Πώς μπορεί να ανανεωθεί το πολιτικό σύστημα;

  • Το εκλογικό αυτό σύστημα το εφηύρε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου πριν τις εκλογές του 2014 για «να βάλει όλους τους υποψήφιους να τρέξουν» και να «ανακόψει την εκλογική φόρα του ΣΥΡΙΖΑ». Η συνέχεια είναι γνωστή. Είναι ένα εκλογικό σύστημα που αναπαράγει ένα πολιτικό ή μη πολιτικό Star System και ωθεί σε υποψηφιότητες celebrities.

Είναι ένα εκλογικό σύστημα που διώχνει τους «πολιτικούς» και την πολιτική από τις ευρωεκλογές. Δεν θέλω να είμαι ισοπεδωτικός, θέλω να είμαι δίκαιος, υπάρχουν εξαιρετικοί ευρωβουλευτές σε όλα τα κόμματα που τιμούν την ψήφο και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται κατά τη γνώμη μου οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Εδώ δεν συζητάμε για τον κάθε ευρωβουλευτή χωριστά αλλά για το εκλογικό σύστημα συνολικά. Και ποιες δυνατότητες δίνει το σύστημα στους πολίτες για να επιλέξουν.

Μπορεί να επιστρέψει στις κάλπες ένα μέρος του κόσμου που για μια σειρά λόγων απείχε στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις; Να σημειωθεί ότι οι εκλογείς των βουλευτικών εκλογών του 2009 ήταν περίπου 1,7 εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με αυτούς του 2023.  Αυτό είναι μια απόδειξη ότι οι πολίτες δεν έχουν προσδοκίες από τα κόμματα.

Η αποχή και η απάθεια, η απογοήτευση , ο κυνισμός, είναι προβλήματα για τη δημοκρατία. Αλλά και  η αίσθηση ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα, ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα, ότι η πολιτική και οι πολιτικοί είναι κάτι ξεχωριστό από την κοινωνία που σκέπτονται μόνο τον εαυτό τους και την ανακύκλωση του συστήματός τους.  

Το εκλογικό σύστημα «όλη η χώρα μια εκλογική περιφέρεια» είναι ένα απολύτως αντιδημοκρατικό σύστημα που αναπαράγει και διογκώνει παθογένειες

Το ζήτημα της αποχής, όσο διευρύνεται μετατρέπεται σε κρίση Δημοκρατίας, κρίση εμπιστοσύνης, κρίση αντιπροσώπευσης. Πρέπει να ακούσουμε τους πολίτες. Τι είναι αυτό που τους ενοχλεί; Τι είναι αυτό που τους απωθεί; Τι είναι αυτό που θα ήθελαν από την πολιτική και δεν το βρίσκουν; Πιστεύουν ότι συμμετέχοντας μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή τους και την καθημερινότητά  τους προς το καλύτερο;

-Μήπως η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν από το Συνέδριο και εκ του αποτελέσματος ασφαλώς, το οποίο είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως δεν είχε προβλεφθεί, μας προϊδεάζει για έναν άλλο πολιτικό ρόλο ίσως και για ένα νέο πολιτικό φορέα; Την εκτίμησή σας…

Ο Αλέξης Τσίπρας όπως όλοι βλέπουμε ούτε σιωπά, ούτε μιλά δια αντιπροσώπων. Ότι θέλει να πει το λέει ο ίδιος. Με την απόφασή του να παραμερίσει το καλοκαίρι του 2023, να παραμερίσει – όχι να αποσυρθεί, ανέλαβε μεγαλύτερο κομμάτι της ευθύνης από αυτό που του αντιστοιχούσε πραγματικά κατά την άποψή μου.

  • Με ενοχλεί πολύ να βλέπω και ερμηνευτές και κάθε λογής σχολιαστές που αντί να πουν την δική τους γνώμη – όποια κι αν είναι αυτή παίζουν αυτό το παιχνιδάκι «έπρεπε να κάνει την ανάρτηση δύο ώρες πιο πριν», «καλύτερα να την έκανε δύο ώρες πιο μετά», «έπρεπε να έρθει», «όχι στο facebook αλλά στο tik tok»…

Ο Αλέξης Τσίπρας, νέος είναι έμπειρος έχει και παρόν και μέλλον σε ότι ο ίδιος αποφασίσει. Δεν χρειάζεται όμως υποδείξεις από κανέναν, ούτε δημόσιες συμβουλές. Προσωπικά νιώθω ευγνώμων και στον ΣΥΡΙΖΑ ως συλλογικό δημοκρατικό κόμμα και στον ίδιο που σε δύσκολες στιγμές με εμπιστεύτηκαν.

-Πολλοί μίλησαν για mea culpa όσον αφορά στα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός για τη Novartis στο Συνέδριο της Καθημερινής, υπήρξαν και αντιδράσεις… Ήταν τελικά λάθος η τακτική όξυνσης που ακολουθήσατε στον ΣΥΡΙΖΑ για αυτό το ζήτημα και όχι μόνο ή απλώς είναι μια μονομερής  αυτοκριτική;      

Ήταν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον Συνέδριο και για όσους βρουν το χρόνο να το παρακολουθήσουν νομίζω ότι το ένα σκέλος του είναι ο στοχασμός για τα 50 χρόνια που πέρασαν, το άλλο σκέλος είναι οι προκλήσεις του μέλλοντος, τα επόμενα 50 χρόνια. Αυτή νομίζω ήταν και η ομιλία του Τσίπρα, εγώ έτσι την εξέλαβα. Ότι δεν πετύχαμε στο παρελθόν πρέπει να το πετύχουμε στο μέλλον, ότι κάναμε λάθος στο παρελθόν πρέπει να το παραδεχτούμε στο παρόν και να μην το επαναλάβουμε στο μέλλον. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ήταν γεμάτη από πολιτικά μηνύματα και συμπεράσματα που πρέπει να τα μελετήσουμε με προσοχή.

  • Η δήλωση είναι σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνειών «δεν είμαι ευτυχής: γιατί ήταν εν τέλει ατυχής η διαχείρισή μας στις τηλεοπτικές άδειες και στο σκάνδαλο Novartis. Δώσαμε εικόνα εντελώς διαφορετική από τις προθέσεις μας».

Τι δεν καταλαβαίνουν όσοι την διαβάζουν; Δεν λέει ούτε ότι κάναμε λάθος, ούτε ζητά συγνώμη, λέει όμως ότι άλλες ήταν οι προθέσεις μας κι άλλη εικόνα σχηματίστηκε. Διαβάζω πολλούς που την αναλύουν και φαίνονται σαν να μην την έχουν διαβάσει καν.

Στον Δήμο Αθηναίων πως εξελίσσεται η συμπόρευση με τον Χάρη Δούκα; Προκύπτουν ευρύτερα πολιτικά συμπεράσματα από αυτή τη συμπόρευση; Μπορεί να δούμε μοντέλο Δούκα στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Οι πρώτες εξήντα μέρες έχουν θετικό αποτύπωμα στην πόλη. Η νέα Δημοτική Αρχή έχει ανοίξει όλα τα πεδία. Το πρώτο βήμα έγινε την Κυριακή 15 Οκτωβρίου με την ήττα της συντηρητικής παράταξης στο Δήμο Αθηναίων, το δεύτερο βήμα ήταν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που υποστηρίξαμε την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα για πρόεδρο της ΚΕΔΕ με σαφές αυτοδιοικητικό στίγμα και προγραμματικό περιεχόμενο και κατά τη γνώμη μου είχαμε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα.

  • Βρεθήκαμε επιτέλους μαζί στο ίδιο αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο αυτοδιοικητικοί που είχαμε πολύ κοντινές αν όχι ταυτόσημες απόψεις εδώ και χρόνια και δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια είμασταν σε τρία ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Έχουμε πολλά βήματα και πολλά χιλιόμετρα να κάνουμε με τον Χάρη και συναγωνιστές σαν τον Χάρη. Είναι τίμιος, έχει καθαρό αυτοδιοικητικό στίγμα και τιμάει το λόγο του και τη συνεργασία του. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, κανείς δεν είναι άτρωτος, τα μεγαλύτερα φαβορί μπορούν να ηττηθούν.

Είμαι πάντα της άποψης και στην πολιτική και στην ζωή πρέπει να κάνεις σταθερά βήματα. Η προοδευτική πλειοψηφία στο Δήμο Αθηναίων, η προοδευτική μειοψηφία στην ΚΕΔΕ χρειάζονται πολλές ώρες δουλειάς από όλους μας για να σταθεροποιηθούν και να εμβαθύνουν σε όλα τα επίπεδα. Τα επόμενα πέντε χρόνια πρέπει να δουλέψουμε αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Προσωπικά αυτό θα υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις. Ο κόσμος της προοδευτικής παράταξης έχει τεράστια ανάγκη από ένα πετυχημένο παράδειγμα, όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις. Επίσης ενώ θεωρώ κομβικό το ρόλο των προσώπων στην πολιτική θεωρώ ότι οι μεγάλες πολιτικές ανακατατάξεις γενούν τα πρόσωπα και όχι το αντίστροφο.

Σχετικά Άρθρα