Τέμπη/Πότε και πού αρχίζει η “δίκη της δεκαετίας”-Κρίσιμες καταθέσεις και νέα στοιχεία

Τέμπη/Πότε και πού αρχίζει η “δίκη της δεκαετίας”-Κρίσιμες καταθέσεις και νέα στοιχεία

Ενώ περίπου 1,5 εκατ. πολίτες έχουν ήδη υπογράψει διαδικτυακά (change.org) το ψήφισμα των οικογενειών των θυμάτων που ζητάει την πλήρη και μέχρι τέλους απόδοση δικαιοσύνης σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών, η επέτειος του ενός έτους από το δυστύχημα που στοίχισε 57 ζωές και συγκλόνισε το πανελλήνιο απέδειξε πως όχι μόνο δεν έχει ξεχαστεί, αντιθέτως πυκνώνουν αφενός οι υποψίες ότι επιχειρήθηκε συγκάλυψη ευθυνών και αφετέρου έχει δημιουργηθεί πολιτική εύφλεκτη ύλη καθώς η εξεταστική επιτροπή της Βουλής οδηγείται σε θεσμικό φιάσκο με διαφορετικά πορίσματα. Την ίδια ώρα το τμήμα της δικογραφίας του εισαγγελέα Εφετών Λάρισας που έφτασε στην Βουλή ενισχύει τις αντιδράσεις καθώς ελάχιστα φαίνεται να προσφέρει.

Η παρέμβαση του Αρείου Πάγου για περαιτέρω διερεύνηση ίσως συνδράμει σε μία ανίχνευση σε μεγαλύτερο βάθος και ως φαίνεται η επιμονή της οδύνης της παιδιάτρου Μαρίας Καρυστιανού που εκπροσωπεί τις οικογένειες και η διεθνοποίηση της υπόθεσης (ευρωπαϊκή εισαγγελία, Ευρωκοινοβούλιο, ξένα μέσα ενημέρωσης) δίνει νέα ώθηση για την αποκάλυψη των ευθυνών για την τραγωδία.

Δώδεκα μήνες μετά, αποδεικνύεται ότι η κοινή γνώμη είχε διαβαστεί μάλλον πρόχειρα και επιφανειακά. Την περασμένη Τετάρτη, η επέτειος της ανείπωτης τραγωδίας σημαδεύτηκε από ένα πάνδημο αίσθημα πένθους σε ολόκληρη την επικράτεια, που συνδυάστηκε με την καθολική, πέρα κομματικές και πολιτικές γραμμές, απαίτηση για αλήθεια και δικαιοσύνη. Από το μεγάλα συλλαλητήρια ανά την Ελλάδα μέχρι το μνημόσυνο στον τόπο της τραγωδίας, το σύνθημα ήταν ένα -κι είχε πείσμα: Όχι στη συγκάλυψη!

Όλα δείχνουν ότι έχουν ριζώσει κι έχουν γίνει διάχυτες οι υποψίες πως επιχειρείται να συγκαλυφθούν ευθύνες και να προστατευθούν πρόσωπα, επειδή η κυβερνητική παράταξη δεν θα άντεχε πολιτικά την παραπομπή τους. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, ακόμα και αρθρογράφοι που ταυτίζονται με τις απόψεις της κυβέρνησης προτείνουν να αναληφθεί πρωτοβουλία για προανακριτική επιτροπή που να αφορά πιθανές ευθύνες δύο πρώην υπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Χρήστου Σπίρτζη (ο δεύτερος έχει προσφερθεί σχετικά). Έτσι, οι απόπειρες συγκάλυψης ευθυνών, στις οποίες ευθέως παραπέμπουν οι άγαρμποι χειρισμοί του προεδρείου της Εξεταστικής, όχι μόνο καταλήγουν να συντηρούν το θέμα αλλά τροφοδοτούν τη φωτιά που καίει στη συλλογική συνείδηση.

Σε πρώτο πλάνο έχει μπει η υπόθεση του “μπαζώματος” του χώρου της τραγωδίας. Παρότι δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως εκεί κρύβεται η βασική αιτία του δυστυχήματος, η σπουδή και η εκ των υστέρων προσπάθεια αποπροσανατολισμού από το ποιός/ποιοί έδωσαν την σχετική εντολή δημιουργεί εύλογα υποψίες για συγκάλυψη. Μετέφερε, για παράδειγμα, παράνομο εύφλεκτο υλικό η εμπορική αμαξοστοιχία; Που οδηγούν τα δείγματα της ύπαρξης ξυλολίου στον τόπο της τραγωδίας; Γιατί καθυστέρησε για περίπου ένα μήνα η έρευνα στο σημείο που, τελικά, εντόπισε επτά τουλάχιστον δείγματα της ουσίας;

Αυτή η πτυχή έβαλε στο κάδρο τον πρώην υφυπουργό παρά τον πρωθυπουργό Χρ. Τριαντόπουλο και ακόμα περισσότερο τον πρώην περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό εναντίον του οποίου έχει ήδη ασκηθεί σχετική ποινική δίωξη. Εκ μέρους της η κυβέρνηση μιλά για “συλλογική επιχειρησιακή απόφαση” και δείχνει προς την πλευρά του επικεφαλής της Πυροσβεστικής στην περιοχή Ευ. Φαλάρα, ο οποίος, ωστόσο, μιλώντας στο libre έδειξε μία άλλη οπτική. Επιβεβαίωσε μεν πως ο κ. Τριαντόπουλος δεν ήταν στις συνεδριάσεις του συντονιστικού οργάνου που πήρε τις αποφάσεις, ωστόσο λέει πως ήταν άλλοι υπουργοί (ποιοί;) και πως ο ίδιος ουδέποτε ζήτησε “μπάζωμα”, παρα μόνο υποστήριξη των γερανών που σήκωσαν τα βαγόνια.

Ο Κώστας Αγοραστός θα βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης και ενώ δηλώνει σιβυλλικά στο libre “Όταν θα μιλήσω… θα μιλήσω”, είναι βέβαιο πως θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στο πλαίσιο της δίκης και υπό την πίεση των δικηγόρων των οικογενειών των θυμάτων. Αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων σε έναν αδύναμο κρίκο.

Οι πολιτικές παρενέργειες

Νομικοί που γνωρίζουν τις διαδικασίες και με την εμπειρία της εξέλιξης της δίκης για την τραγωδία στο Μάτι επισημαίνουν πως η διεξαγωγή της διαδικασίας με τις κλήσεις μαρτύρων και τις καταθέσεις συγγενών των θυμάτων θα λάβει ευρεία δημοσιότητα και θα επαναφέρει στην συλλογική μνήμη την ίδια την τραγωδία και τις ευθύνες όλων: από τον σταθμάρχη της Λάρισας μέχρι τις διοικήσεις των οργανισμών και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Στην δίκη δε θα κληθούν και θα καταθέσουν και μάρτυρες-κλειδιά που δεν εκλήθησαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων αναφέρουν πως θα διατυπωθεί αίτημα για τηλεοπτική μετάδοση της διαδικασίας, ωστόσο είναι μάλλον βέβαιο πως δεν θα δωθεί σχετική άδεια από τον Άρειο Πάγο, παρά το τεράστιο κοινωνικό ενδιαφέρον. Προφανώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σοβαρό αντίκτυπο.

Εφόσον τηρηθούν οι προθεσμίες και υπάρξει κάθε αναγκαία διευκόλυνση για την απονομή δικαιοσύνης, η δίκη θα ξεκινήσει λίγο μετά τις ευρωεκλογές και θα διαρκέσει πιθανότατα έως και δύο χρόνια. Κάθε κατάθεση, κάθε αποκάλυψη θα κρατά ανοιχτό το συλλογικό τραύμα της τραγωδίας και παράλληλα θα διατηρείται με ένταση η πολιτική αντιπαράθεση. Η διάρκεια της δίκης, ως εκ τούτου, θα συμπέσει με την πορεία προς τις επόμενες εθνικές εκλογές με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Έχει συμβεί κι άλλες φορές στα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, μεγάλα θέματα να χάνονται περιστασιακά από το προσκήνιο, να σκεπάζονται από θορύβους, αλλά να μην εξαφανίζονται. Να είναι κάπου εκεί, να παραμένουν ζωντανά, υπογείως και σιωπηρά να επηρεάζουν τον τρόπο που αξιολογούμε τα πολιτικά πράγματα και σκεφτόμαστε για την ίδια τη ζωή μας στην Ελλάδα. Πρόκειται για θέματα που εγκυμονούν και προοιωνίζονται πολιτικές εξελίξεις. Τα Τέμπη είναι ένα από αυτά τα θέματα. Που είναι και θα παραμείνει παρόν, σε ένα περιβάλλον ρευστοποίησης του κομματικού συστήματος.

Που θα διεξαχθεί η δίκη

Σε ειδικό χώρο που θα διαμορφωθεί στο campus “Γαιόπολις” του πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκεί όπου βρισκόταν το ΤΕΙ Λάρισας, θα γίνει η δίκη για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, είπε πως η δίκη θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Λάρισα σε χώρο που θα διαμορφωθεί κατάλληλα στο ΤΕΙ της πόλης και πως σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη η αίθουσα θα κατασκευαστεί μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «μόλις περατωθεί η διαδικασία της ανάκρισης, τις επόμενες ημέρες, η υπόθεση θα οδηγηθεί κατευθείαν στο ακροατήριο. Τον Ιούνιο θα αρχίσει η δίκη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Εισαγγελέας Εφετών ζήτησε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας να βρεθεί αίθουσα να γίνει στην Λάρισα η δίκη. Ο Περιφερειάρχης μου τηλεφώνησε, μού είπε για το αίτημα του εισαγγελέα και χρηματοδοτούμε εμείς άμεσα την Περιφέρεια η οποία ετοιμάστηκε με τις τεχνικές υπηρεσίες της ώστε μέσα σε 1,5 μήνα να είναι έτοιμη η διαμόρφωση του χώρου που θα εξυπηρετήσει τους δικαστές, τους κατηγορουμένους, τους δικηγόρους όλων των πλευρών συν το ακροατήριο για την υπόθεση των Τεμπών».

Η πρώτη αγωγή

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, η πρώτη δίκη σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών αφορά την αγωγή που κατέθεσαν η σύζυγος και οι 2 γιοι του 62χρονου ελεγκτή του Intercity που βρήκε τραγικό θάνατο κατά τη σύγκρουση των 2 τρένων.

Η οικογένεια διεκδικεί περί το 1 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση, για ηθική βλάβη που υπέστησαν λόγω ψυχικής οδύνης.

Σχετικά Άρθρα