Παρουσιάζεται αύριο στον Μητσοτάκη το master plan για τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία
Το master plan για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας παρουσιάζουν οι επικεφαλής της ολλανδικής εταιρείας HVA International αύριο Τρίτη, 5 Μαρτίου, στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Το σχέδιο έχει κατατεθεί υπόψη του πρωθυπουργού από την προηγούμενη Τετάρτη και όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μιλτιάδης Γκουζούρης «αύριο θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του στον πρωθυπουργό».
Στο σχέδιο θωράκισης της Θεσσαλίας περιγράφονται μεταξύ άλλων δράσεις για ενισχύσεις αναχωμάτων, φραγμάτων, ειδικές προτάσεις όπως αυτή για την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρών στη Λίμνη Κάρλα, την προστασία των πόλεων από νερά σε περιπτώσεις που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα και άλλα. Όλες οι προτάσεις συνοδεύονται από τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα αλλά και κοστολόγια.
«Επίσης, περιλαμβάνεται και ένα σχέδιο στρατηγικής για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τη σχετική βιομηχανία ενώ περιέχονται διάφορα μέτρα και δράσεις που θα ωφελήσουν την περιοχή» είπε ο κ. Γκουζούρης.
Το σχέδιο χωρίζεται σε επιμέρους ενότητες. «Αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά την κάθε περιοχή, όπως τις πόλεις της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Λάρισας, των ορεινών περιοχών αλλά και της λίμνης “Κάρλα”. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την κάθε περιοχή, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μεμονωμένες προτάσεις: όλα τα σχέδια συνδέονται μεταξύ τους» σημείωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής εταιρείας.
Πάντως, όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για να πετύχει ο σχεδιασμός θα πρέπει να υπάρξει σύμπνοια από όλους. «Από την εμπειρία μας σε παρόμοια έργα, όταν ανακοινώνονται σχέδια τέτοιου εύρους και μεγέθους, προκύπτουν αντιρρήσεις από διάφορες πλευρές και σε όλα τα επίπεδα: από δημάρχους ως υπουργούς και από τοπικό ως εθνικό επίπεδο» είπε και κατέληξε «όμως αυτό που θα πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη είναι πως το τελικό ζητούμενο είναι η προστασία, το όφελος και η υγιής ανάπτυξη της περιοχής συνολικά. Σε κάθε αλλαγή επηρεάζονται πολλές πλευρές, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, θετικά ή αρνητικά, όμως στο τέλος και σε βάθος χρόνου η επιδίωξη είναι να ωφεληθούν όλοι».