“Βόμβες” στο libre/Φαλάρας:Ήταν κάποιοι υπουργοί αλλά ο Τριαντόπουλος δεν μετείχε στο συντονιστικό-Αγοραστός:Όταν θα μιλήσω…

“Βόμβες” στο libre/Φαλάρας:Ήταν κάποιοι υπουργοί αλλά ο Τριαντόπουλος δεν μετείχε στο συντονιστικό-Αγοραστός:Όταν θα μιλήσω…

Ένα πινγκ πονγκ ευθυνών παρακολουθούμε το τελευταίο 24ωρο πάνω σε ένα έγκλημα που διαπράχθηκε στις ράγες των Τεμπών, και άφησε πίσω του 57+1 νεκρούς. Στην Πυροσβεστική ρίχνει την ευθύνη για το μπάζωμα στα Τέμπη, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, μια ημέρα μετά τη σοβαρή καταγγελία της Μαρίας Καρυστιανού για το μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος πριν γίνει οποιαδήποτε έρευνα. Στο libre απαντά για το θέμα που έχει προκύψει ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Ευάγγελος Φαλάρας.

«Όταν έφυγα υπήρχε η διαμόρφωση του χώρου προκειμένου να επιχειρήσουν οι γερανοί, να σηκώσουν τα βάρη. Οι γερανοί θέλουν σταθερό πεδίο να μη βουλιάζει, γι’ αυτό και έπεσαν κάποια φερτά αντικείμενα» λέει. Το libre επικοινώνησε και με τον τότε περιφερειάρχη Στερεά Ελλάδα Κώστα Αγοραστό ο οποίος λέει χαρακτηριστικά: Όταν θα μιλήσω, θα μιλήσω.

Όλα ξεκίνησαν όταν η μητέρα της αδικοχαμένης 20χρονης Μάρθης κα ιπρόεδρος του Συλλόγου συγγενών θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη, Μαρία Καρυστιανού, με νέα δήλωσή της έδειξε όχι μόνον τον πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, ως υπεύθυνο για το μπάζωμα του χώρου, ενόσω οι έρευνες δεν είχαν ολοκληρωθεί, αλλά και τον τότε υφυπουργό παρα τω πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο.

Οι συγγενείς των θυμάτων θεωρούν ότι το βιαστικό μπάζωμα κάτι κρύβει. Μιλούν για συγκάλυψη. Εξηγούν ότι φωτιά η οποία προέκυψε κατά τη σύγκρουση και η τεράστια έκρηξη δεν μπορούσε εξαρχής να δικαιολογηθεί από τα υλικά των συρμών. Όμως εκτίναξε τον αριθμό των θυμάτων.

Ο τόπος του εγκλήματος μετά από έξι ημέρες μπαζώθηκε, ενώ όπως λένε ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες το γεγονός αλλοίωσε βασικά στοιχεία, με τα κίνητρα για αυτή τη βιαστική κίνηση πανικού να παραμένουν ένα μεγάλο ερωτηματικό

Ανιχνεύθηκε ξυλόλιο το οποίο χρησιμοποιείται και για νοθεία καυσίμων. Ήταν η εμπορική αμαξοστοιχία ένα τυφλό φορτίο; Υπάρχει πρόθεση συγκάλυψης; Πάντως η βιασύνη για το μπάζωμα του σημείου προϊδεάζει για προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων, όπως συνηγορούν τα στοιχεία που ανακαλύφθηκαν όχι μόνο από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες αλλά και από το γενικό χημείο του κράτους.

Ένα άλλο ερώτημα τις τελευταίες ημέρες είναι από πού τελικά ήρθε η εντολή για το μπάζωμα ενώ ήδη είναι σε εξέλιξη η διακστική έρευνα εναντίον του κ. Αγοραστού. Η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες τόσο με διαρροές όσο και δια του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Μαρινάκη αλλά και του κ. Τριαντόπουλου μιλά για επιχειρησιακή απόφαση δείχνοντας την πυροσβεστική.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ την περίοδο που συνέβη η πολύνεκρη σύγκρουση των τρένων, μιλώντας στη Βουλή, εμφανίστηκε ως πλήρως αναρμόδιος λέγοντας πως δεν συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού, και ότι εκείνος δεν έδωσε τέτοια εντολή. «Οι αρμόδιοι το αποφάσισαν έπειτα από αίτημα της Πυροσβεστικής» είπε, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη o οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε καμία εντολή για να μπαζωθεί ο χώρος.

Μιλώντας σήμερα στο libre ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Ευάγγελος Φαλάρας, επισημαίνει:

«Εγώ έφτασα στο σημείο λίγο μετά τις 12.00 βράδυ Δευτέρας και έφυγα την Παρασκευή. Όταν έφυγα υπήρχε η διαμόρφωση του χώρου προκειμένου να επιχειρήσουν οι γερανοί. Η διαμόρφωση έγινε για να σηκώσουν τα βάρη οι γερανοί. Αυτό που συμβαίνει επιχειρησιακά είναι το εξής: οι γερανοί θέλουν σταθερό πεδίο να μη βουλιάζει, γι’ αυτό και έπεσαν κάποια φερτά αντικείμενα, για να είναι σταθερός ο γερανός και να μη γίνει και ζημιά στον αγωγό που είναι από κάτω. Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε. Έπρεπε να σηκωθούν τα βάρη, τα βαγόνια, οι λαμαρίνες. Κάτω από το πεδίο του ατυχήματος υπάρχει ένας αγωγός 110 εκατοστών διαμέτρου και 50 ατμόσφαιρες πίεση. Αν έσκαγε η έκρηξη θα επηρέαζε μέχρι και τη Λάρισα. Πείτε μου, τι θα έπρεπε να κάνω εκείνη τη στιγμή;

Εγώ ζήτησα να έρθουν οι γερανοί Έγινε σύσκεψη στο Συντονιστικό. Δεν έχουμε εμείς η πυροσβεστική τους γερανούς, εγώ απλώς ζήτησα να έρθουν, όπως και γρύλοι και οξυγόνο. Οι αποφάσεις πάρθηκαν στο Συντονιστικό, εκεί συμμετείχαν αρκετοί φορείς, κάποιοι υπουργοί, εκπρόσωποι από την αστυνομία, τον στρατό, την αεροπορία… Ο κ. Τριαντόπουλος δε νομίζω ότι ήταν ούτε στο πρώτο ούτε στο δεύτερο συντονιστικό. Στο δεύτερο συντονιστικό ήταν και ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Αποστολίδης» εξηγεί και επισημαίνει πάλι πως ο ίδιος ζήτησε γερανούς, απ’ όταν έφυγε και μετά δε γνωρίζει τι έγινε. Και εξηγεί επιχειρησιακά τι έγινε: «οι γερανοί για να επιχειρήσουν θέλουν στατικότητα. Το έδαφος ήταν μαλακό. Και με ένα μαλακό έδαφος, αν δεν υπήρχε στατικότητα υπήρχε κίνδυνος και ο γερανός να ντελαπάρει, αλλά και να δημιουργούταν πρόβλημα στον αγωγό. Από κει και πέρα, ήρθαν τα φορτηγά, έφεραν τα υλικά που χρειάζονταν κι όσο προχωρούσαν οι γερανοί κι έφτασαν στην έξοδο του τούνελ, έριχναν και περισσότερα υλικά, με αποτέλεσμα όταν αποχώρησα κάποια σημεία όντως να είναι καλυμμένα. Τι έγινε μετά δεν ξέρω…» τονίζει.

«Δεν έδωσα εντολή για μπάζωμα. Εγώ γερανούς ζήτησα» επαναλαμβάνει. «Οι αποφάσεις που πάρθηκαν ήταν συλλογικές. Όλοι όσοι ήταν στο Συντονιστικό, ο καθένας απ τη μεριά του έκανε αυτό που έπρεπε. Συζητήθηκε επίσης και ότι έπρεπε να ενεργοποιηθεί το σχέδιο διαχείρισης ανθρωπίνων απωλειών. Λήφθηκαν αποφάσεις συλλογικά, να μην προσωποποιούμε κάτι» συμπληρώνει.

Όσο για το… μυστήριο γύρω από το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, ο κ. Φαλάρας λέει: «αν κουβαλούσε υγρά και χημικά, δε θα βλέπαμε τα δοχεία; Εγώ δεν είδα δοχεία που ενδεχομένως να περιείχαν υγρά. Γύρω στις 4.00 με 4.300 ζήτησα και πήρα το χαρτί με τα περιεχόμενα της αμαξοστοιχίας. Έγραφε μεταλλικά ελάσματα, φρούτα στα ψυγεία και ποτά». Ρωτήσαμε αν είδε έστω… κάποιο φρούτο, που υποθέτουμε κάτι κάπου θα είχε εκσφενδονιστεί. «Δεν είδα κάτι, μόνο τη δουλειά μας κοιτούσαμε, το επιχειρησιακό κομμάτι στα βαγόνια».

Η συζήτηση κλείνει φορτισμένα:

«Πέρασαν από τα χέρια μου οι 57 ζωές. Μου είναι δύσκολο να μιλάω, μου είναι δύσκολο αυτό που γίνεται τις τελευταίες ώρες, βιώνω πάλι όσα πέρασα. Μου δημιουργούν πόνο όλα αυτά. Εμάς η δουλειά μας είναι στο πεδίο, όχι μπροστά σε εισαγγελείς και τώρα εγώ μπορεί να βρεθώ στον εισαγγελέα… Αυτό έχει κόστος για εμένα».

  • Επικοινωνήσαμε και με τον τότε Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Αγοραστό.

«Δε μιλάω, δεν απαντάω σε τίποτα, όλα έχουν βγει στη δημοσιότητα» έλεγε συνεχώς. «Όταν θα μιλήσω, θα μιλήσω…» δήλωσε, ενώ όταν ρωτήθηκε ποιος έδωσε την περιβόητη εντολή για το μπάζωμα απάντησε «εμείς δε δίνουμε εντολές». Στη συνέχεια αντιτείναμε πως οι εντολές λογικά έρχονται από πιο ψηλά με τον ίδιο να σχολιάζει «ούτε πιο ψηλά, ούτε… Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Όταν θα μιλήσω, θα μιλήσω… Ό,τι είναι νόμιμο, νόμιμα έπραξε η υπηρεσία».

Σχετικά Άρθρα