Τέμπη: Οι καρδιές σταμάτησαν από τον θρήνο στο μνημόσυνο για τα 57 θύματα

Τέμπη: Οι καρδιές σταμάτησαν από τον θρήνο στο μνημόσυνο για τα 57 θύματα

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος. Σαν σήμερα συνέβη η τραγωδία που συγκλόνισε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρο τον πλανήτη – Η χώρα θρηνεί για τις 57 ψυχές που δεν κατάφεραν να φτάσουν ποτέ στα σπίτια τους. Και συνεχίζει να θρηνεί ένα χρόνο μετά. Το ημερολόγιο γράφει 28.02.2023, το ρολόι δείχνει 23:21. Ο χρόνος παγώνει για τους 350 επιβάτες του επιβατικού συρμού Intercity 62 που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως για 57 ψυχές στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, φοιτητές, φοιτήτριες η διαδρομή αυτή ήταν η τελευταία της ζωής τους. Για αρκετά χιλιόμετρα το Intercity 62 βάδιζε στην ίδια γραμμή με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα, 57 επιβάτες βάδιζαν προς το θάνατο. Λίγο μετά το τούνελ στον Ευαγγελισμό τα δύο τρένα συγκρούονται, εκτροχιάζονται και μια μεγάλη πυρκαγιά ξεσπάει. Οι φωνές και τα ουρλιαχτά αντηχούν στην κοιλάδα των Τεμπών.

Οι επιβάτες που ήταν στα τελευταία βαγόνια κατάφεραν να βγουν ζωντανοί, όσοι ήταν στα πρώτα άρχισαν να παλεύουν με τις φλόγες. Κάποιοι τα κατάφεραν να βγουν ζωντανοί, όσοι είχαν δυνάμεις έτρεξαν να βοηθήσουν όσους περισσότερους μπορούσαν, κάποιοι δεν τα κατάφεραν.
Η τραγωδία συγκλόνισε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τον πλανήτη και έγινε πρώτη είδηση στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου.

Στο βίντεο που φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα η «Κ» –ορισμένα για πρώτη φορά- διακρίνεται το Intercity 62 πριν και μετά τη σύγκρουση, αλλά και η έκρηξη που ακολούθησε. «Το μεγάλο θερμικό φορτίο σε συνδυασμό με την άγνωστη καύσιμη ύλη δημιούργησε έντονη πυρκαγιά, που ξεκίνησε από το βαγόνι του κυλικείου και μεταδόθηκε στο επιβατικό βαγόνι Β2» αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων της «Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών – ΕΔΑΠΟ», με ημερομηνία Ιούλιος 2023.

Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που συνέβη στην Ελλάδα του 2023.
Η Ελλάδα θρηνεί για τις 57 ψυχές που δεν κατάφεραν να φτάσουν στα σπίτια τους, στις οικογένειές τους, για τους τραυματίες που χαροπαλεύουν. Στην Ελλάδα κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος, από την 1η μέχρι τις 3 Μαρτίου 2023. Η θλίψη μετατρέπεται σταδιακά σε οργή καθώς ξεκινάνε οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος. Τα λάθη απανωτά, οι ελλείψεις πολλές και ένα ερώτημα “Ποιος φταίει;”.

Ένα χρόνο μετά…
Ένα χρόνο μετά ο 21χρονος Γεράσιμος ο μοναδικός επιζώντας του πρώτου βαγονιού εξακολουθεί να βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση. Παλεύει να κρατηθεί στη ζωή δίνοντας καθημερινά το δικό του αγώνα.

Ένα χρόνο μετά τρία πορίσματα και μία ανακριτική έρευνα σε εξέλιξη. Έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις σε 15 στελέχη και εργαζομένους του ΟΣΕ, ενώ προφυλακιστέοι έχουν κριθεί ο σταθμάρχης της βάρδιας και ο επιθεωρητής διοίκησης του ΟΣΕ. Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη ξεκίνησε στις 23 Νοεμβρίου και ολοκλήρωσε τις εργασίες της μετά από 89 ημέρες, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024.

Ένα χρόνο μετά οι πληγές ματώνουν ακόμα και αμέτρητα γιατί παραμένουν αναπάντητα.
Έναν χρόνο μετά οι 57 ψυχές ζητούν λύτρωση και οι μανάδες που δεν κατάφεραν να ξαναδούν ποτέ πια τα παιδιά τους και να τα πάρουν μια αγκαλιά, δικαιοσύνη.

 Κλαίγοντας διάβασε τα ονόματα των 57 ο παπάς που έκανε το τρισάγιο 

Συγγενείς και φίλοι των θυμάτων έφτασαν από νωρίς στον τόπο του δυστυχήματος στα Τέμπη, όπου στις 12 το μεσημέρι τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο. Αφήνουν λουλούδια δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές όπου οι δικοί τους άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή. Ο ιερέας που διάβασε τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του τρισάγιου, ξέσπασε σε λυγμούς και έσπασε η φωνή του.

«Δικαίωση εν αναμονή»

Το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, ένα χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών, ετοίμασε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δικαίωση εν αναμονή». Συναντήθηκε με συγγενείς των θυμάτων στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Κατέγραψε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα κύρια συμπεράσματα που έχουν αποκομίσει από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει έως τώρα αναφορικά με όσα προκάλεσαν τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων, αλλά και για όσα ακολούθησαν αυτής.
Τι ήταν εκείνο που θεωρούν πως τελικά δεν λειτούργησε το μοιραίο βράδυ; Υπήρχε τρόπος να αποφευχθεί η σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας με την εμπορική ή – έστω – κάποια «δικλίδα» ασφαλείας προκειμένου να αποτραπεί η απώλεια τόσων ζωών στην περίπτωση ενός ανθρώπινου λάθους;

Πώς έχει λειτουργήσει η συμμετοχή του κόσμου στις προσπάθειες για την απόδοση δικαιοσύνης; Πώς αισθάνονται σε σχέση με τους χειρισμούς της υπόθεσης από την εκτελεστική εξουσία; Τι αναμένουν σε δικαστικό επίπεδο και τι θα τους έκανε να νιώσουν δικαίωση έναν χρόνο μετά την τραγωδία;

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα, για τα οποία συζητήσαμε με την Άννα Καρατζόγλου, μητέρα της Κέλλυς Πορφυρίδου, τον Βαγγέλη Βλάχο, αδερφό του Βάιου Βλάχου, και την Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της Μάρθης Ψαροπούλου.

Στους δρόμους η Ελλάδα

Μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ακριβώς κάτω από τη Βουλή έχει μαζευτεί κόσμος, κυρίως νέοι άνθρωποι και έχουν γράψει με κόκκινη μπογιά τα ονόματα όλων των θυμάτων. Τα ονόματα όσων έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα και δεν πρόκειται να ξεχαστούν ποτέ.

Μία ελληνική σημαία με κόκκινες μπογιές που συμβολίζει το αίμα των θυμάτων της φονικής σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη καθηλώνει τα βλέμματα έξω από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης. “Το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει“, φωνάζουν φοιτητές στην πορεία έξω από τον ΟΣΕ.

Έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό υπάρχουν στεφάνια στη μνήμη των 57 θυμάτων, ενώ εντός του κτηρίου πολίτες έχουν αφήσει λουλούδια κι έχουν ανάψει κεράκια για τις ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα στην εθνική τραγωδία των Τεμπών.

«Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα» είναι η επιγραφή του μνημείου για τα θύματα των Τεμπών, που αποκαλύφθηκε σήμερα στην πλατεία ΟΣΕ στη Λάρισα. Μια πλακέτα αφιερωμένη στα 57 θύματα, στην πλειονότητά τους νέα σε ηλικία, που χάθηκαν άδικα ένα χρόνο πριν στα Τέμπη.

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση η Μαρία Καρυστιανού απαντά σε όσους έκαναν μαθήματα πένθους στους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, μαθήματα πένθους και ντροπιαστικές υποδείξεις περί «βουβού πόνου» προκειμένου να σιωπήσουν και να μην αγωνίζονται για να συντρίψουν την επιχείρηση συγκάλυψης της εθνικής τραγωδίας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023, στην ανάρτησή της αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τα λόγια που χειραγωγούν τον πόνο των ανθρώπων, που επιθυμούν να περιορίσουν την αγάπη που ενώνει τις καρδιές των ανθρώπων, τις καρδιές που βίαια χωρίστηκαν, τα λόγια που προσπαθούν να λιγοστέψουν την πίστη που ενώνει τη ζωή με το θάνατο, μέχρι τώρα πράγματι ήταν πολλά και κάναν φασαρία.
Η αλήθεια πότε δεν κάνει φασαρία.
Με τις κραυγές μας, με τα δάκρυά μας, με τη φωνή μας, με την αλήθεια μας… πάντα προς το φως.
Αύριο θα ηχήσει η καμπάνα να εξαγνιστούν οι ψυχές των αθώων, να ενθυμηθούμε την ευθύνη μας στη ζωή .
Ελπίζουμε στην Ανάσταση και στην αντάμωση.
Μέχρι τότε η αλήθεια θα κάνει κρότο!».

Σχετικά Άρθρα