Βουλή: Πολιτικός “αιφνιδιασμός” Μαξίμου στη μάχη για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια- Πού στοχεύει ενόψει Ευρωεκλογών
Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια του υπουργείου Παιδείας εισάγεται σήμερα Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και θα ψηφιστεί την 1η Μαρτίου. Η κυβέρνηση επιχειρεί να προσδώσει αφενός μια μεταρρυθμιστική πνοή στην οποία θα εμφανιστεί ως μόνη εκφραστής καθώς απέναντι στο νομοσχέδιο έχει τοποθετηθεί σύσσωμη η αντιπολίτευση. Όσον αφορά την ουσία του νομοσχεδίου, πέρα από τη θεσμοθέτηση των μη κρατικών πανεπιστημίων, στην κυβέρνηση θέλουν να αναδείξουν το σκέλος που αφορά την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου «το οποίο αφορά το 70% των ρυθμίσεων», όπως τονίζουν.
Από το ιστορικό χαμηλό στη χρηματοδότηση του 2018 με 92 εκατ. ευρώ, το 2023 έφτασε τα 133 εκατ. ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε ετήσια βάση δόθηκαν 201 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 125 εκατ. ευρώ για σίτιση και στέγαση. Ταυτόχρονα, υπάρχουν διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που περιλαμβάνουν το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ΣΔΙΤ που συνολικά αθροίζουν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.
Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ ως… αξιωματική αντιπολίτευση
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει δική του πρόταση και από την πρώτη στιγμή που διατύπωσε τη συγκεκριμένη θέση βρέθηκε στο στόχαστρο των κυβερνητικών στελεχών με στόχο να αναδείξουν την ανακολουθία της Χαριλάου Τρικούπη και κυρίως να την ταυτίσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων επιβεβαιώνουν ότι η συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία βρίσκει ευήκοα ώττα όχι μόνο στη δεξιά και την κεντροδεξιά αλλά και σε ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων που βρίσκονται στα αριστερά της», λένε κυβερνητικά στελέχη. Οι ίδιες πηγές, υποστηρίζουν ότι το εν λόγω νομοσχέδιο, σε ποσοστό 80% αφορά βελτιώσεις στην ποιότητα και λειτουργία των δημοσίων πανεπιστημίων και περιλαμβάνει μέριμνες, οι οποίες απαντούν σε υπαρκτές αγωνίες των πανεπιστημιακών. «Πώς ακριβώς θα στοιχειοθετήσει στη βουλή την άρνησή του να τις υπερψηφίσει», διερωτώνται.
Ο σχεδιασμός των επόμενων μηνών ως τις Ευρωκάλπες, θα αναδείξει – μέσω των συνεχών πολιτικών επιθέσεων – τον κ. Ανδρουλάκη ως τον βασικό αντίπαλο της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Και αυτό, για τρεις λόγους : Για να ανακόψει την προφανή προσπάθειά του να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του απορροφώντας απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στοχεύουν αμφότεροι στο πολιτικό κέντρο αλλά και επειδή θεωρούν ότι με τους μέχρι σήμερα χειρισμούς του, διευκολύνει αντί να δυσχεραίνει τη στρατηγική του πρωθυπουργού για ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης κατηγόρησε τον Ν. Ανδρουλάκη ότι «επέλεξε αντί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο και να μιλήσει με όρους 2024 και όρους παρόντος και μέλλοντος, να επιστρέψει στο παρελθόν και να μιλήσει ως γραμματέας φοιτητικής παράταξης της δεκαετίας του ΄80». Επίσης, πως επικαλείται ως αιτιάσεις καταψήφισης τρία πράγματα που το νομοσχέδιο τα έχει ήδη προβλέψει και τα έχει ήδη λύσει και αυτό σημαίνει ότι απλά βρίσκει προφάσεις.
Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε τόσο πολύ από την απόφαση του Ν. Ανδρουλάκη να καταθέσει δική του πρόταση το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, γιατί «επέλεξε να μείνει πιστός σε αυτά τα οποία συνέβαιναν στο παρελθόν, με έναν παρωχημένο λόγο άνευ επιχειρηματολογίας».
«Υιοθέτησε όλη τη φρασεολογία του ΣΥΡΙΖΑ και της Άκρας Αριστεράς σαν να μιλούσε το 2%», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης (ΣΚΑΪ), ρίχνοντας τα βέλη του προς τον κ. Ανδρουλάκη, και εκτίμησε ότι με αυτόν τον τρόπο «παρέδωσε όλο τον χώρο από την Κεντροαριστερά μέχρι τη Δεξιά στον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Με δεδομένο ότι ο χώρος του Κέντρου θεωρείται ζωτικός για την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη το Μέγαρο Μαξίμου θα επενδύσει ακόμα περισσότερο στην ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με «αναχρονιστικές απόψεις που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της κοινωνίας» και ήδη του χρεώνουν μια στείρα αντιπολίτευση που απομακρύνει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του Κέντρου.
Αντίστοιχη η στρατηγική και για τα απογευματινά χειρουργεία τα οποία η Κυβέρνηση φέρνει από τον Μάρτιο. Το ΠΑΣΟΚ αντιδρά υποστηρίζοντας ότι είναι υπέρ των ολοήμερων χειρουργείων αλλά η Κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει γιατρούς ώστε κάτι τέτοιο να γίνει πραγματικότητα. Βλέπει πίσω από την κίνηση της Κυβέρνησης προσπάθεια να μπει ο ιδιωτικός τομέας στα νοσοκομεία από το παράθυρο και όχι μία προσπάθεια να μειωθούν οι τραγικές αναμονές για δεκάδες χιλιάδες πολίτες.
Για να εκθέσει το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία θυμάται τον Αλέκο Παπαδόπουλο. Το ΠΑΣΟΚ το 2001 δεν ήταν που ψήφισε νόμο για απογευματινά χειρουργεία με αμοιβή, επί Υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου αναρωτιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, «αυτοί δεν εφάρμοσαν πρώτοι τα απογευματινά ιατρεία με αμοιβή;».