Τέμπη/Εξεταστική: Μεγαλώνουν οι φωνές για συγκάλυψη-Γιατί δεν κλήθηκε ο Γενιδούνιας-Απάντηση του προέδρου του Σωματείου Μηχανοδηγών

Τέμπη/Εξεταστική: Μεγαλώνουν οι φωνές για συγκάλυψη-Γιατί δεν κλήθηκε ο Γενιδούνιας-Απάντηση του προέδρου του Σωματείου Μηχανοδηγών

Η συνέντευξη Τύπου από συγγενείς θυμάτων και επιζώντες της τραγωδίας των Τεμπών ήταν αποκαλυπτική για τα σοβαρότατα κενά στις έρευνες του δυστυχήματος, με τις φωνές για απόπειρα συγκάλυψης να μεγαλώνουν. Αύριο 28 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τραγωδία που έχει ανεξίτηλα σημαδέψει την ελληνική κοινωνία και την πολιτική ζωή του τόπου. Το libre έχει ετοιμάσει ένα πλήρες ρεπορτάζ με όσα έχουν γίνει και κυρίως όσα δεν έχουν γίνει όσον αφορά στη διεξαγωγή της έρευνας για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος με τους 57 νεκρούς κυρίως νέα παιδιά, το οποίο θα δημοσιευτεί αύριο.

Όσον αφορά στο κυβερνητικό στρατόπεδο ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, υπεραμύνθηκε των «γαλάζιων» χειρισμών στην Εξεταστική και υποστήριξε ότι δεν εκλήθη ο Κώστας Γενιδούνιας επειδή ήταν… πολιτικό στέλεχος κόμματος.

«Η Επιτροπή έκρινε με βάση κάποια κριτήρια. Υποθέτω ότι για τον κ. Γενιδούνια επειδή είναι πολιτικό στέλεχος κάποιου κόμματος» είπε ο κ. Τσιόδρας, ενώ σε παρατήρηση από το πάνελ πως ήταν και πρόεδρος του σωματείου μηχανοδηγών επέλεξε να απαντήσει «ήταν και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε μιλούσε και από κάποια πολιτική σκοπιά». Έσπευσε, ακόμη, να ισχυριστεί ότι η Δικαιοσύνη κινείται με γρήγορους ρυθμούς για την τραγωδία των Τεμπών.

Στον Δημήτρη Τσιόδρα απάντησε μέσω facebook ο Κώστας Γενιδούνιας υπογραμμίζοντας «στην εξεταστική δεν με κάλεσε η πλειοψηφία σας, γιατί ήξερε καλά τι θα έλεγα. Όλοι έχουν καταλάβει πλέον…».

«Πρώτος κατέθεσα στον εφέτη ανακριτή στην Λάρισα, ως Πρόεδρος του Σωματείου Μηχανοδηγών , παραθέτοντας δεκάδες επιστολές, εξώδικα και έγγραφα που “αγνοούσαν” οι υπεύθυνοι, αρνούμενοι καν να μας ακούσουν. Μας είπαν μέχρι & συκοφάντες τότε, δήθεν λέγαμε ψέματα» προσέθεσε.

Έντονη συζήτηση, όμως, σημειώθηκε και σε πάνελ του Mega με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη να μιλά για εγκληματικό και απαράδεκτο μπάζωμα στα Τέμπη.

«Ο σεβασμός στους συγγενείς απαιτεί πολλά πράγματα. Το να φαίνεται ότι οι συγγενείς είναι καχύποπτοι επειδή είναι συγγενείς, αυτό δεν είναι σεβασμός. Οι ίδιοι έχουν αναφέρει ότι δεν έχουν καταφέρει να ανθίσουν γιατί προσπαθούν ακόμα να χτίσουν τη δικογραφία. Το μπάζωμα στα Τέμπη είναι απαράδεκτο και εγκληματικό γιατί ήταν ένα σημείο εγκλήματος που δεν έπρεπε να καλυφθεί. Είναι και συμβολικά η διάθεση της πολιτείας και της κυβέρνησης που έδωσε την εντολή να ρίξει πολύ τσιμέντο για να μην μάθουμε ποτέ τι συνέβη», τόνισε η βουλευτής Πειραιώς.

Σχετικά με την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την Εξεταστική επισήμανε «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει προανακριτική επιτροπή που μάλιστα θα έφτανε και στις ημέρες της δικής του διακυβέρνησης. Δεν είχαμε θέμα να εξεταστούν όλα αλλά η ΝΔ αυτό δεν το ήθελε. Ο κ. Καραμανλής που ήρθε στην Εξεταστική, σε πάρα πολλά δεν απάντησε, και σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Αυγής σε σχέση με μία οδηγία την οποία ενσωμάτωσε στο ελληνικό δίκαιο μερικώς, ούτως ώστε να μην υπάρξει υποχρέωση από το κράτος να ορίζει εθνικούς κανόνες ασφάλειας και αυτό προφανώς το έκανε για να καλύψει τον εαυτό του. Για να κριθεί κάποιος ένοχος για κάτι πρέπει να έχει παραβιάσει κάποιον νόμο. Σε αυτό θέλει να ακουμπήσει αλλά ευτυχώς οι μεθοδεύσεις αποκαλύπτονται, αλλά και η αλαζονεία αλλά και αυτή η αγωνία της κυβέρνησης να συγκαλύψει την υπόθεση παίρνοντας αποφάσεις στην Εξεταστική που δεν βοηθούσε στο να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, για παράδειγμα τον αποκλεισμό κρίσιμων μαρτύρων που έπρεπε να έλθουν και να καταθέσουν».

Με τη σειρά του ο Παναγιώτης Δουδωνής, βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλε την τεράστια προσπάθεια συγκάλυψης από τη Νέα Δημοκρατία με στόχο να προστατευθεί ο πρώην υπουργός, Κώστας Καραμανλής.

«Όσο υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ μην περιμένετε Δικαιοσύνη. Όλο αυτό έχει στηθεί για να σωθεί ο Καραμανλής από το να γίνει προκαταρκτική εξέταση και ενδεχομένως να προχωρήσει η ποινική δικαιοσύνη. Δεν τον έβγαλα ένοχο. Είναι τόσο αλαζόνες που δεν θέλουν να γίνει αυτό που θα γινόταν για κάθε Έλληνα, να διερευνηθεί ποινικά η υπόθεση», υπογράμμισε για να προσθέσει «τα πράγματα εδώ που έχουν φτάσει δεν μπορεί να τα περιγράψει κανείς. Είναι μία τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης, πετυχημένη, γιατί έχει την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Δουδωνής ανέφερε «το περίφημο 41% είναι το αντεπιχείρημα στο να πέσει φως σε αυτή την υπόθεση που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. Ήμουν στο κύριο κομμάτι της Εξεταστικής, αποχώρησα με αίσθημα ντροπής, γι΄αυτό που έχει καταντήσει το ελληνικό κοινοβούλιο εξαιτίας το ότι η ΝΔ έχει 158 βουλευτές. Αυτά που έγιναν εκεί μέσα ήταν ντροπιαστικά. Πήγαν να κατηγορήσουν έναν νεκρό μηχανοδηγό γιατί έτσι μπορούσαν να αποδώσουν τις ευθύνες τους. Όλο αυτό ήταν ένα «σέρβις» στον κ. Καραμανλή για να φύγουν οι ευθύνες τις οποίες εντόπισε η ευρωπαϊκή εισαγγελία. Στο έγγραφο της ευρωπαϊκής εισαγγελίας λέει ξεκάθαρα ότι πρέπει να διερευνηθεί από τη Βουλή το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου. Αυτό συνδέεται με την απουσία την τηλεδιοίκησης, που αν υπήρχε τώρα τα παιδιά θα ζούσαν».

Από την πλευρά του ο Θάνος Πλεύρης επέμεινε στην κυβερνητική γραμμή ότι η Δικαιοσύνη κινείται με γοργούς ρυθμούς, ενώ έσπευσε να κεράσει… συμπάθεια τους συγγενείς των θυμάτων λέγοντας «θεωρώ πως η καχυποψία των συγγενών είναι απολύτως λογική. Οι συγγενείς όταν έχουν χάσει ανθρώπους έχουν το δικαίωμα να αμφισβητούν ό,τι θέλουν».

Σχετικά με το εάν είναι πιθανό να οδηγηθούν πολιτικοί ενώπιον της Δικαιοσύνης ο πρώην υπουργός απάντησε «το ένα είναι το ποινικό σκέλος που ήδη έχουν ασκηθεί διώξεις από την Δικαιοσύνη, αν και εφόσον στον κομμάτι που συνδέεται με την τραγωδία κάποιος έκρινε ότι πρέπει να υπάρξει και πολιτικό πρόσωπο. Η Εξεταστική Επιτροπή δεν υποκαθιστά την Δικαιοσύνη στο κομμάτι των ποινικών ευθυνών. Η Εξεταστική εξετάζει πολιτικές ευθύνες και για την τραγωδία που έγινε αλλά και σε βάθος χρόνου, βλέπεις και τις εν γένει παθογένειες που υπήρχαν. Ο ρόλος της Εξεταστικής φθάνει στο σημείο να αποδώσει πολιτικές ευθύνες εκεί που θεωρεί ότι υπάρχουν, στο δε κομμάτι των ποινικών ευθυνών είναι αποκλειστικά σκέλος της Δικαιοσύνης και αν η Δικαιοσύνη φτάσει σε πολιτικά πρόσωπα, τότε αποστέλλει στη Βουλή, ήδη για μία υπόθεση στη σύμβαση 717 είχε γίνει. Από την ευρωπαϊκή εισαγγελέα έχουν φτάσει κάποια ονόματα και γίνεται αξιολόγηση. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο. Στη σύμβαση 717 -που αφορά στην παράβαση καθήκοντος και δεν έχει σχέση με τα Τέμπη– αξιολογήθηκε ότι δεν είναι απαραίτητο να συσταθεί προκαταρκτικής επιτροπής. Η ευρωπαία εισαγγελέας έστειλε για την σύμβαση 717. Όταν αφορά σε πολιτικό πρόσωπο στον ευρωπαίο εισαγγελέα δεν επιτρέπεται η αξιολόγηση αλλά αποστέλλει τον φάκελο. Και τα στοιχεία τα οποία ήρθαν κρίθηκαν ότι δεν ήταν επαρκή. Στο κομμάτι της τραγωδίας και των εγκληματικών ευθυνών, αυτό είναι στην ανάκριση της Λάρισας, εκεί δεν έχει υπάρξει πολιτικό πρόσωπο».

Καταληκτικά ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι «απεφάνθη από τη Βουλή πως δεν ήταν επαρκή τα στοιχεία για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Οι εγκληματικές ενέργειες ελέγχονται από την ανάκριση της Λάρισας».

Σχετικά Άρθρα