Μη Κρατικά ΑΕΙ:Σφοδρές αντιδράσεις αντιπολίτευσης-Πιερρακάκης:”Χρειάζεται αναθεώρηση του άρθρου 16. Μπορεί η χώρα να περιμένει;”

Μη Κρατικά ΑΕΙ:Σφοδρές αντιδράσεις αντιπολίτευσης-Πιερρακάκης:”Χρειάζεται αναθεώρηση του άρθρου 16. Μπορεί η χώρα να περιμένει;”

Στις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για την σύσταση μη κρατικών πανεπιστημίων απάντησε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, τονίζοντας πως “χρειάζεται η αλλαγή του άρθρου 16 αλλά η χώρα δεν μπορεί να περιμένει”. Μάλιστα, σε άλλο σημείο της απάντησης του, ασκεί κριτική στην αντιπολίτευση σημειώνοντας πως “τοτέμ και ταμπού είναι η θέση πλήρους απαγόρευσης”.

  • Χρειάζεται να αλλάξει το άρθρο 16 γιατί εκτός από εγκατάσταση μη κρατικών πανεπιστημίων πρέπει να δούμε σήμερα και την σύσταση πανεπιστημίων. Αυτό επιθυμούμε να πετύχουμε. Να μεγιστοποιήσουμε την κοινωνική κινητικότητα. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω απ το δάχτυλο μας και να μην βλέπουμε ότι υπάρχουν 40 χιλιάδες Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό ή ότι λειτουργούν στην χώρα μας δεκάδες κολέγια με επαγγελματικά δικαιώματα. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο”

Ο Υπουργός Παιδείας κλείνοντας την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που επεξεργάζεται το σχετικό νομοσχέδιο, επέστρεψε το γάντι στην αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι “διευθέτηση συμφερόντων γίνεται με την διατήρηση του υφιστάμενου στάτους κβο”.

“Στην πράξη είχαμε παραδώσει το σύστημα αξιολόγησης και ελέγχου των ιδιωτικών ιδρυμάτων που ήδη λειτουργούν στην χώρα μας σε τρίτους. Αυτό είναι παράλογο. Αυτό διορθώνουμε” είπε σε άλλο σημείο.

  • “Από την συζήτηση προκύπτει ότι η διαφωνία μας είναι θεμελιώδης και αφορά το ερώτημα: μπορεί η χώρα να περιμένει ή όχι. Συζητάμε το ίδιο θέμα 50 χρόνια τώρα. Η χώρα πρέπει να βρεθεί σε κίνηση. Αυτό πιστεύει η κυβέρνηση, ο λαός που την στήριξε ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας” είπε ο κ. Πιερρακάκης για να προσθέσει “εμείς μένουμε σε θέση μάχης οπισθοφυλακής. Πρέπει να περιμένουμε την 5η ή 6η βιομηχανική επανάσταση για να προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές;”.

Τοτέμ και ταμπού είναι η θέση πλήρους απαγόρευσης” είπε σε άλλο σημείο απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε για την άποψη ότι το Σύνταγμα δεν είναι τοτέμ.

Ο υπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υποκρισία εξηγώντας πως σήμερα υπάρχουν Ελληνικά Πανεπιστήμια που συνεργάζονται για μεταπτυχιακές σπουδές με κερδοσκοπικά πανεπιστήμια άλλων χωρών.

  • “Θα κριθεί η ρύθμιση στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών” είπε για την συνταγματικότητα των προωθούμενων ρυθμίσεων ενώ απευθυνόμενος στα μέλη της επιτροπής ανέφερε “μιλάτε σαν να μην έχουν ήδη υπάρξει αποφάσεις για τα δίδακτρα μεταπτυχιακών ή σαν να μην έχουν αναγνωριστεί επαγγελματικά δικαιώματα σε απόφοιτους κολεγίων”.

Ειδικά προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε “επί δική σας διακυβέρνησης κάθε χρόνο μειώνατε την χρηματοδότηση της παιδείας. Δεν λέω ότι το κάνατε γιατί το θέλατε. Αυτές ήταν οι δημοσιονομικές δυνατότητες χώρας. Όμως το να κουνάτε σε εμάς το δάχτυλο την ώρα που έχουμε αυξήσει την χρηματοδότηση 50% πάει πολύ. Σας ενοχλούν τα δίδακτρα. Κόψατε τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά ενώ κυβερνούσατε;”.

  • “Εμείς βάζουμε πολύ αυστηρό πλαίσιο εποπτείας. Χάρηκα που άκουσα ότι βάζουμε αυστηρό πλαίσιο και θα έχουν πρόβλημα τα κολέγια γιατί αυτό κάνουμε” είπε σε άλλο σημείο ο κ. Πιερρακάκης.

Οι αντιδράσεις

Για νομοσχέδιο που προκαλεί «διάρρηξη» του Συντάγματος μίλησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στ. Παραστατίδης, επισημαίνοντας αφενός ότι υπάρχει η δυνατότητα αναθεώρησης του Συντάγματος εντός δύο ετών, αφετέρου ότι εκτός από το παράδειγμα της Κύπρου, υπάρχει και το παράδειγμα της Φιλανδίας, της Δανίας και της Σουηδίας.

  • Το κλίμα πάντως ηλεκτρίστηκε, όταν το λόγο πήρε ο Παύλος Πολάκης, παρότι μη μέλος της επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ήταν εκείνη που έδωσε «πελατεία» στα ιδιωτικά κολέγια.«Η Κεραμέως κατήργησε μεταλυκειακά θέσφατα και έδωσε πελατεία στα ιδιωτικά κολλέγια. Μην δουλευόμαστε. Σπρώξατε πελατεία στα ιδιωτικά κολλέγια», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τόνοι ανέβηκαν, εκ νέου, κατά την καταγραφή των φορέων που θα κληθούν να εκφέρουν την άποψή τους επί του νομοσχεδίου, την ερχόμενη Πέμπτη. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  αναφερόμενος στο αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης, για συμπερίληψη του συλλόγου φοιτητών Ιατρικής Αθηνών, που έγινε τελικά δεκτό, είπε ότι μία από τις πρώτες σχολές που ετοιμάζονται να ανοίξουν είναι η σύμπραξη της εταιρείας CVC με κυπριακό πανεπιστήμιο: «Πρέπει να τους καλέσετε (τους φοιτητές της Ιατρικής Αθηνών) γιατί αλλιώς, να πάτε να σας χειρουργήσουν γιατροί που θα βγουν από εκεί» είπε ο κ. Πολάκης.

Επίσης, τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης -μετά από πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ- αιτήθηκαν την απόσυρση του σχεδίου νόμου λόγω παραβίασης του Συντάγματος και συγκεκριμένα του άρθρου 16. Τον χορό άνοιξε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος τόνισε πως «καλούμε την κυβέρνηση να το αποσύρει», επικαλούμενος αποφάσεις του ΣτΕ αλλά και τις τοποθετήσεις «δεκάδων συνταγματολόγων που λένε ότι είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο».Επισήμανε, επίσης, πως το νομοσχέδιο προκαλεί «πολιτειακή εκτροπή» και πως «δεν μπορεί να περάσει» λόγω της παραβίασης του Συντάγματος.

  • Με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ συνηγόρησαν το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ ο ειδικός αγορητής της Νίκης ξεκαθάρισε πως θα κατατεθεί ένσταση συνταγματικότητας στην Ολομέλεια.

Όχι από Γιώργο Παπανδρέου στα μη κρατικά ΑΕΙ

  • «Είναι μεγάλο λάθος, που σπεύδει η κυβέρνηση να υποκύψει στις πιέσεις των λόμπι», τόνισε στην παρέμβασή του, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Τόνισε πως «όταν δεν έχεις κανόνες έχεις αυθαιρεσία».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είπε ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να πάψει το κράτος να αποποιείται της ευθύνης του για ρύθμιση ενός τομέα που ελέγχεται από ιδρύματα εκτός Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι «όταν δεν έχεις κανόνες έχεις αυθαιρεσία».

  • Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι η κυβέρνηση προωθεί τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, πρώτον για λόγους εντυπωσιασμού, χωρίς να γνωρίζουμε τι ποιότητας πανεπιστήμια θα έρθουν, και, δεύτερον, διότι «είναι είναι μεγάλες οι πιέσεις των λόμπι», διότι αφήσαμε αρρύθμιστα με απαγορεύσεις όλα αυτά τα μορφώματα τα φτιαχτούν.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι με το νομοσχέδιο θα δημιουργηθούν και τεράστιες ανισότητες και αδικίες, και «γι’ αυτούς τους λόγους, είναι αρκετό για να καταψηφίσεις το νομοσχέδιο».

Σκληρή κριτική Σκέρτσου σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την στάση τους στα μη κρατικά ΑΕΙ

«Εμείς προχωράμε μπροστά με ακόμη μια αυτονόητη μεταρρύθμιση που διορθώνει ακόμη έναν ελληνικό εξαιρετισμό», επισημαίνει ο Άκης Σκέρτσος, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με θέμα τις αλλαγές στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Επίσης, ασκεί πολύ σκληρή κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για τη στάση τους στο θέμα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Σκέρτσου:

«Ο στρουθοκαμηλισμός ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων και η διαρκώς επαμφοτερίζουσα στάση των αρχηγών τους είναι ακόμη ένα παράδειγμα που εξηγεί τόσο τα σημερινά πολιτικά αδιέξοδα της αντιπολίτευσης όσο και γιατί αυτονόητες μεταρρυθμίσεις έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα στη χώρα μας, δημιουργώντας συνθήκες υστέρησης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

  • Ξεκινώντας από το ΠΑΣΟΚ, είναι απορίας άξιο γιατί η σημερινή ηγεσία του επιλέγει να πάει κόντρα σε τουλάχιστον δυο προηγούμενους προέδρους του, τον Γ. Παπανδρέου και τον Ε. Βενιζέλο, που εδώ και πολλά χρόνια έχουν τοποθετηθεί υπέρ της αυτονόητης – και φυσικά με αυστηρούς κανόνες εποπτείας – απελευθέρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προσπαθώντας να ψαρέψει από τα θολά νερά των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ γίνεται ΣΥΡΙΖΑ καθώς διολισθαίνει και παλινδρομεί σε θέσεις και τακτικισμούς που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα προβλήματα του 2024.
  • Ο δε ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του που ταυτόχρονα αυτοπροβάλλεται σχεδόν με μεσσιανικούς όρους ως “σωτήρας” του κόμματός του αλλά και της χώρας, εν μέρει λόγω και των καλών σπουδών του σε πολύ καλά ξένα μη κρατικά πανεπιστήμια, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την πολιτική υποκρισία που τους χαρακτηρίζει καθώς όσα οι ίδιοι απολαμβάνουν ως ιδιώτες στο εξωτερικό αρνούνται να τα προσφέρουν στους συμπολίτες μας εντός συνόρων».

Εν τέλει, «η ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ο βασικός ιμάντας κοινωνικής κινητικότητας και ανόδου ειδικά για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Απέναντι στις ιδεοληψίες και τους στείρους τακτικισμούς της αντιπολίτευσης που για άλλη μια φορά επιλέγει να γυρίσει την πλάτη στα σημερινά προβλήματα των πολιτών προκειμένου να είναι δήθεν συνεπής σε ιδέες του 20ού αιώνα, εμείς προχωράμε μπροστά με ακόμη μια αυτονόητη μεταρρύθμιση που διορθώνει ακόμη έναν ελληνικό εξαιρετισμό.

Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος των προηγούμενων δεκαετιών και να δημιουργήσουμε ένα ανοιχτό, ποιοτικό, εξωστρεφές δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο. Με πραγματική αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση δομών, εκπαιδευτικών και συγγραμμάτων για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που προσφέρει σύγχρονη γνώση και ευκαιρίες κοινωνικής ανόδου σε όλους τους πολίτες που θέλουν να μείνουν, να σπουδάσουν, να εργαστούν και να δημιουργήσουν στη χώρα μας αντί να ξενιτεύονται στο εξωτερικό», υπογραμμίζει κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας και απονέμει τα εύσημα στον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στην ολομέλεια στις 8 Μαρτίου.

Σχετικά Άρθρα