Ανάλυση/Ουκρανία: Τι φοβούνται ΕΕ-ΗΠΑ- Η “βόμβα” Φίκο, οι διαψεύσεις και ο εφιάλτης του Τράμπ
Ένα αδυσώπητο παιχνίδι με τον χρόνο παίζεται πλέον στο μέτωπο του ουκρανικού, με την Ρωσία να τον έχει σύμμαχο, το Κίεβο να αδυνατεί να αποκρούσει την συνεχιζόμενη εισβολή και διατήρηση εδαφών, και την Δύση να βρίσκεται μπροστά σε ένα γεωπολιτικό αδιέξοδο. Στον ορίζοντα, η παράμετρος που πιθανώς να δυναμιτίσει τις εξελίξεις είναι μία νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς φαίνεται πως θα μειωθεί ή και θα αποσυρθεί το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους Ευρωπαίους.
Η παρέμβαση του Σλοβάκου πρωθυπουργού Φίκο στην συνάντηση στο Παρίσι και η “αποκάλυψη” ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ που σκέπτονται το ενδεχόμενο να σταλούν στρατεύματα για να βοηθήσουν τις αμυνόμενες ουκρανικές δυνάμεις (από τις οποίες λείπουν πλέον ακόμα και οβίδες) προκάλεσε μείζον θέμα. Έτι δε περαιτέρω καθώς ο οικοδεσπότης Εμανουέλ Μακρόν τοποθετήθηκε μάλλον αμφίσημα ενισχύοντας μία τέτοια πιθανότητα. Η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε κράτη του ΝΑΤΟ εάν η Δύση δεν υποστηρίξει την Ουκρανία, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας ότι αν ο πόλεμος δεν κερδηθεί διακυβεύεται η ασφάλεια της Ευρώπης.
Μιλώντας στα εγκαίνια μιας εσπευσμένα συγκληθείσας διάσκεψης 20 κυρίως Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι, όπως γράφει ο Guardian, με σκοπό να επιταχύνει την παροχή όπλων και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, ο Μακρόν είπε ότι η Ρωσία «δεν πρέπει και δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» και ότι διακυβεύεται η ίδια η ασφάλεια της Ευρώπης. .
«Βρισκόμαστε στη διαδικασία διασφάλισης της συλλογικής μας ασφάλειας, για σήμερα και αύριο», είπε.
Εκείνοι που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα ήταν ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος αναμένεται να γίνει ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Πιέζει το Κίεβο
Σε μια σύντομη ομιλία σε βίντεο, ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelenskiy, είπε: «Μαζί έχουμε ήδη σώσει εκατομμύρια ζωές και μαζί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να καταστρέψει ό,τι πετύχαμε και δεν μπορεί να επεκτείνει την επιθετικότητά του σε άλλες χώρες».
Σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε σε ένα από τα κεντρικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η συνάντηση του Παρισιού: την αδυναμία της Δύσης να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της να προμηθεύσει πυρομαχικά στις απαιτούμενες ποσότητες. Είπε: «Από ένα εκατομμύριο οβίδες που μας υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση , δεν παραδόθηκαν το 50%, αλλά δυστυχώς το 30%.
Η ΕΕ υποσχέθηκε πέρυσι να στείλει στην Ουκρανία 1 εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού πριν από τα τέλη Μαρτίου 2024, αλλά στη συνέχεια είπε ότι θα ήταν σε θέση να παραδώσει μόνο το 50% αυτού του ποσού. Ο Ζελένσκι άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΕ δεν μπόρεσε να επιτύχει ούτε τον μειωμένο στόχο της.
Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει το έλλειμμα σε κοχύλια για την αποτυχία της να κρατήσει θέσεις πόσο μάλλον να κάνει προόδους, κάτι που οι περισσότερες ευρωπαϊκές δυνάμεις αποκλείουν το 2024.
H παρέμβαση Φίκο
Πριν από τη διάσκεψη, ο λαϊκιστής και φιλορώσος πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο, είπε ότι πολλά κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία σε διμερή βάση, ένας ισχυρισμός που φαινόταν σαν να είχε σχεδιαστεί για να δημιουργήσει φόβους για μια κλιμάκωση – ένα αποτέλεσμα συγκεκριμένα που ο Μακρόν απέκλεισε στις δηλώσεις του στην έναρξη του συνεδρίου.
Ο Μακρόν, ωστόσο, ήταν ασυνήθιστα σαφής ότι υπήρχε συναίνεση ότι η Ρωσία θα επιδίωκε να επιτεθεί σε άλλες χώρες σε λίγα χρόνια. Η Γαλλία εγκατέλειψε την ως τώρα επιμονή της κάθε ευρώ βοήθειας προς την Ουκρανία να επενδύεται στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και δέχεται αγορά στρατιωτικού υλικού και από τρίτες χώρες.
Επιβεβαίωσε ο Κ. Μητσοτάκης
Αλλά και ο Κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι το θέμα συζητήθηκε στην συνάντηση, σημειώνοντας ωστόσο ότι «για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι συζητήσεις με τον Πρόεδρο Macron και με τους ομολόγους μας έχουν πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον, πόσω μάλλον όταν συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πιστεύω ότι επαναβεβαιώσαμε την ενότητά μας και την αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε την Ουκρανία έτσι ώστε να μπορέσει να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στην ρωσική εισβολή. Νομίζω ότι καταλήξαμε και σε ένα πλαίσιο το οποίο θα σας έλεγα ότι δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από τις αποφάσεις που έχουμε πάρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πώς μπορεί αυτή η βοήθεια, με πρακτικό τρόπο, να έχει πιο ουσιαστικό και χρήσιμο αποτέλεσμα για την Ουκρανία.
Από εκεί και πέρα, επειδή άκουσα και διάφορα σχόλια από συναδέλφους, ομολόγους μου, για ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να συζητήθηκαν εντός της αίθουσας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας. Ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω ότι δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας.
Τα σενάρια και οι φόβοι
Ο Μακρόν δεν συγκάλεσε την άτυπη συνάντηση ευρωπαίων ηγετών χθες στο Παρίσι για να προστεθεί ένα ακόμη ανακοινωθέν συμπαράστασης στην Ουκρανία, αναφέρει μία ανάλυση του KREPORT.
Η Ουκρανία δύο χρόνια μετά την εισβολή του Πούτιν βρίσκεται σε σταυροδρόμι:
-Όλοι οι αναλυτές στην Δύση συμφωνούν στην διαπίστωση ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να εξαναγκάσει την Ρωσία σε υποχωρήσεις.
Οι πρόσφατες επιτυχίες των ρωσικών δυνάμεων στο μέτωπό έδωσαν το μήνυμα ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ της Μόσχας.
–Στις ΗΠΑ η επιστροφή του Τραμπ στο Λευκό Οίκο θέτει εν αμφιβόλω την στήριξη της Ουκρανίας καθώς ο πρώην και πιθανότατα επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δεσμευθεί να σταματήσει τον πόλεμο σε 24 ώρες!
Ανεξαρτήτως του Τραμπ στην ελίτ αλλά και στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ κυριαρχεί μια κόπωση για την Ουκρανία.
Η Ε.Ε των 27 είναι διαιρεμένη απέναντι στην Ουκρανία:
-Οι Σκανδιναβικές Χώρες μαζί με τις Βαλτικές Χώρες και την Πολωνία θέλουν αποτρεπτική ισχύ αλλά και παρεμβατική αξιοπιστία της Συμμαχίας ώστε να μην συρθεί το Κίεβο σε συμβιβασμό με τους όρους του Πούτιν.
-Οι χώρες της Δυτικής και Νότιας Ευρώπης συμβουλεύουν το Κίεβο να επιδείξει ρεαλισμό, αποδεχόμενο ότι δεν μπορεί να αναγκάσει την Ρωσία να εγκαταλείψει τις κατεχόμενες περιοχές.
Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Φίκο, που μαζί με τον Όρμπαν της Ουγγαρίας διατηρούν καλές σχέσεις με τον Πούτιν, δήλωσε χθες πριν αναχωρήσει για το Παρίσι ότι κάποιες χώρες μέλη της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ θα στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών με το Κίεβο.
Τούτων λεχθέντων είναι πλέον φανερό ότι πιο πολύ από τον Τραμπ και τον Πούτιν, η μεγάλη απειλή για την Ε.Ε δεν είναι άλλη από μια προσχηματική ενότητα του ελάχιστου κοινού παρονομαστή.