Αίγυπτος: Χτίζει με γοργούς ρυθμούς τεράστιο κέντρο υποδοχής για Παλαιστίνιους πρόσφυγες (δορυφορικές εικόνες)

Αίγυπτος: Χτίζει με γοργούς ρυθμούς τεράστιο κέντρο υποδοχής για Παλαιστίνιους πρόσφυγες (δορυφορικές εικόνες)

Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι όσο το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία επίθεση στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας στη Ράφα, οι αιγυπτιακές αρχές προετοιμάζουν μια μεγάλη έκταση κοντά στα σύνορα, η οποία θα μπορούσε να φιλοξενήσει έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Στην Ράφα έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας το οποίο έχει εκκαθαριστεί από τον ισραηλινό στρατό.

Η Αίγυπτος έχει κατασκευάσει περισσότερα από 3 χιλιόμετρα τείχους τις τελευταίες ημέρες, διαπιστώνει η έρευνα του BBC πάνω σε δορυφορικές εικόνες.

Το τείχος φαίνεται να κατασκευάζεται ταυτόχρονα σε τρία σημεία ενώ φαίνονται και μηχανήματα έργου με τις εργασίες να προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα.

Οι αιγυπτιακές αρχές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους και ότι η περιοχή προορίζεται για σημείο συγκέντρωσης υλικοτεχνικής υποδομής για την παροχή βοήθειας.

Κολοσσιαίος καταυλισμός στην έρημο του Σινά

Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται πως όπως είχε αποκαλύψει η Wall Street Journal στις 8 Φεβρουαρίου, οι Αρχές της Αιγύπτου οικοδομούν πελώριο καταυλισμό, που περιβάλλεται από ψηλά τείχη από μπετόν, στην έρημο του Σινά.

Το Κάιρο ανησυχεί για ενδεχόμενη μαζική έξοδο από τη Λωρίδα της Γάζας όταν ο στρατός του Ισραήλ αρχίσει χερσαία επίθεση στη Ράφα, εξηγεί το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη Αιγύπτιους αξιωματούχους και ειδικούς, αναφέρει πως περίπου 100.000 άνθρωποι ενδέχεται να φιλοξενηθούν σε σκηνές στον καταυλισμό, που δεν απέχει πολύ από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, δηλώνει σταθερά ότι δεν θα ανοίξει τα σύνορά της στους πρόσφυγες. Έχει υιοθετήσει αυτή τη στάση, όπως σημειώνει το BBC, επειδή δεν θέλει να εμφανιστεί συνυπεύθυνη για τη μεγάλης κλίμακας εκτόπιση των Παλαιστινίων, αλλά και λόγω οικονομικών ανησυχιών και ανησυχιών για την ασφάλεια.

Σχετικά Άρθρα