Αγροτικό:Νομοσχέδιο φρένο σε παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων, η “μπάλα” στις Βρυξέλλες για αιτήματα με δημοσιονομικό κόστος

Αγροτικό:Νομοσχέδιο φρένο σε παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων, η “μπάλα” στις Βρυξέλλες για αιτήματα με δημοσιονομικό κόστος

Πιέζεται η κυβέρνηση από τους αγρότες και πετάει την μπάλα στην εξέδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον χρόνο για τις ευρωεκλογές να μετράει αντίστροφα και τους αγρότες να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και να παραμένουν αμετακίνητοι στα αιτήματα τους, η κυβέρνηση αναζητά διέξοδο προς δύο κατευθύνσεις. Από την μια πλευρά, εστιάζει στις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και από την άλλη πλευρά επεξεργάζεται στοχευμένες κινήσεις που μπορεί να ικανοποιήσουν κάποια αιτήματα των αγροτών χωρίς περαιτέρω δημοσιονομικό κόστος.  

Σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο για την εντατικοποίηση των ελέγχων και στην αντιμετώπιση του προβλήματος των παράνομων ελληνοποιήσεων και αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις

Όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «είναι μία πολιτική η οποία μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλής γιατί δεν έχει αυτό που λέμε δημοσιονομικό κόστος, δεν είναι αυτό που λέμε παροχές, όμως μία κυβέρνηση η οποία επιμένει σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη».

Επιπρόσθετα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνει πως οι έλεγχοι στην  αγορά θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν εκτός από το γάλα και τα προϊόντα γάλακτος, στο μέλι, στο κρέας και στα οπωροκηπευτικά. Μάλιστα, ενδέχεται στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο υπο τον πρωθυπουργό που προγραμματίζεται προς το τέλος της εβδομάδας να υπάρξει η παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου όπου μεταξύ άλλων θα αυστηροποιεί  το θεσμικό πλαίσιο για τις παράνομες ελληνοποιήσεις. 

  • Ο έλεγχος της αγοράς για την πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων αποτελεί πάγιο και βασικό αίτημα για το σύνολο των αγροτών. Για αυτό και το κυβερνητικό επιτελείο επισπεύδει την παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου πριν απο την προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες της Θεσσαλίας, στις 11 Μαρτίου. 

Όσον αφορά τα αιτήματα των αγροτών που απαιτούν δημοσιονομικούς πόρους για την ικανοποίηση τους, η κυβέρνηση εμμένει πως δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για περαίτερω έκτακτα μέτρα και πετάει στην μπάλα στην Ευρωπαική Ένωση.

Στην ευρωπαΐκή συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), η ελληνική πλευρά κατέθεσε 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές στον πρωτογενή τομέα. «Υπάρχουν περιθώρια για ακόμα πιο έντονη πίεση εκτός συνόρων, όπως έχουμε ξεκινήσει καιρό – όχι τώρα που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Προσπαθούσαμε να πείσουμε την Ευρώπη σε μία πιο ήπια μετάβαση, ήπια προσαρμογή στην «πράσινη» μετάβαση» σημείωσε ο Π. Μαρινάκης.

Θέση της κυβέρνηση είναι ότι η Ευρωπαική Ένωση πρέπει να δράσει άμεσα σε πέντε βασικούς τομείς: 

  • Ευελιξία στην εφαρμογή των Προτύπων της αιρεσιμότητας.
  • Διευκόλυνση της μεταφοράς αδιάθετων ποσών και μεταξύ ετών για τις ετήσιες παρεμβάσεις του πρώτου Πυλώνα. Πρέπει να μειωθεί ο κίνδυνος απώλειας πόρων, ειδικά από τα οικολογικά προγράμματα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ρίσκο.
  • Απλοποίηση των ελέγχων και εξορθολογισμός των κυρώσεων. Οι ελεγκτικές διαδικασίες δεν μπορεί να είναι αποσυνδεμένες από την πραγματικότητα στο χωράφι. Υποστηρίζουμε εξαιρέσεις από τους ελέγχους αιρεσιμότητας για τους μικρούς γεωργούς και μη επιβολή κυρώσεων σε κανέναν γεωργό για μη συμμόρφωση με τα Πρότυπα κατά το έτος 2024.
  • Eναρμόνιση των κανονιστικών απαιτήσεων σχετικά με τις επενδύσεις σε αρδευτικά έργα.
  • Aπλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των τροποποιήσεων των Στρατηγικών Σχεδίων και αύξηση του αριθμού επιτρεπόμενων τροποποιήσεων. Η επαναφορά του κανόνα Ν+3 είναι επιβεβλημένη. Το υψηλό κόστος παραγωγής και ο πληθωρισμός ήδη έχουν καταστήσει τις επενδύσεις μη ελκυστικές. Οι χρονικοί περιορισμοί για την ολοκλήρωσή τους προσθέτουν ένα επιπλέον αντικίνητρο -ειδικά για τους νέους γεωργούς- στην προσπάθεια ενσωμάτωσης της καινοτομίας στη γεωργία.

Σχετικά Άρθρα