Κοροναϊός:Τέσσερα χρόνια από την εμφάνιση-Η ασθενής “μηδέν”, η πρώτη καραντίνα και το Πάσχα στα μπαλκόνια

Κοροναϊός:Τέσσερα χρόνια από την εμφάνιση-Η ασθενής “μηδέν”, η πρώτη καραντίνα και το Πάσχα στα μπαλκόνια

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που στην χώρα μας καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού, σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές αρχές. Δύο εβδομάδες αργότερα η Ελλάδα μπήκε στην πρώτη καραντίνα, σηματοδοτώντας τον «εφιάλτη», με τους περιορισμούς, τα πρόστιμα και τα δεκάδες χιλιάδες θύματα. Η 26η Φεβρουαρίου του 2020 σηματοδότησε για τη χώρα μας την αρχή του τετραετούς “εφιάλτη” του κοροναϊού, διάστημα κατά το οποίο η Ελλάδα μαζί -με την υπόλοιπη ανθρωπότητα- βίωσε τρόμο, ασάφεια, περιορισμούς και θρήνησε χιλιάδες θύματα από τη νόσο COVID-19, τα οποία εκτιμώνται ότι ξεπέρασαν τα 37.000.

Οι Έλληνες συντονίζονταν στην ΕΡΤ για να ακούσουν τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα να ανακοινώνει ότι ο κορονοϊός είχε φτάσει και στην Ελλάδα!

«Επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση της νόσου στην Ελλάδα. Πρόκειται για Ελληνίδα, 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουιείται από μια ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλων γίνεται ιχνηλάτιση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους. Η νόσος παραμένει μια ήπια, στη συντριπτική της πλειοψηφία νόσος» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Αυτή ήταν η αρχή ενός δύσκολου «ταξιδιού», που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, για την Ελλάδα.

Η ασθενής «0»

Στις 26 Φεβρουαρίου 2020, καταγράφεται το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα – η «ασθενής 0» – μία γυναίκα που είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο της Ιταλίας και νόσησε επιστρέφοντας στην Θεσσαλονίκη. Η γυναίκα στα χέρια της οποίας έφτασε το αποτέλεσμα του θετικού τεστ καταχωρήθηκε ως «ασθενής μηδέν» και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για 16 ημέρες στο Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ.

Η Δήμητρα Βουλγαρίδου, η οποία είναι σχεδιάστρια μόδας, επισκέφθηκε το Μιλάνο για επαγγελματικούς λόγους. Όπως εξομολογήθηκε μέχρι τότε όλα έβαιναν καλώς, καθώς κανείς «δεν είχε πάρει χαμπάρι» τι γινόταν με τον ιό.

«Μία μέρα πριν την επιστροφή μας στην Ελλάδα, έλαβα κάποια ακυρωτικά email για ένα event στην ιταλική πόλη και εκεί καταλάβαμε ότι κάτι συμβαίνει. Τα email ανέφεραν ότι ακυρώνεται τα events προς συμπαράσταση στα χωριά γύρω από το Μιλάνο, τα οποία είχαν ήδη μπει σε αυστηρό lockdown καθώς κάτοικοι τους βρέθηκαν στον ιό», εξιστορεί η κ. Βουλγαρίδου.

Η ίδια έφτασε την επομένη στο αεροδρόμιο, πέταξε για Θεσσαλονίκη και επέστρεψε κανονικά στο σπίτι της. Μετά από δύο ημέρες, εμφανίστηκαν κάποια ήπια συμπτώματα, όπως δέκατα και πονοκέφαλος. «Επειδή θορυβήθηκα, καθώς μένω μαζί με τον σύζυγο και το παιδί μου, τηλεφώνησα στην ιδιωτική μου ασφάλεια και από εκεί με συμβούλεψαν να κάνω τεστ, καθώς είχα επιστρέψει από την Ιταλία. Πήγα λοιπόν στο νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ, υποβλήθηκα σε τεστ κορονοϊού και με ενημέρωσαν ότι θα τηρηθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο βάσει του οποίου έπρεπε να διανυκτερεύσω σε θάλαμο αρνητικής πίεσης μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ μου», περιγράφει.

«Οι γιατροί περίμεναν μέχρι να σιγουρευτούν 100%. αλλά φίλοι και γνωστοί μου τηλεφωνούσαν και μου έλεγαν ότι στο διαδίκτυο και τα κανάλια αναφέρουν ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας, και έδιναν μία περιγραφή, η οποία μου ταίριαζε «γάντι». Γύρω στις 14:00, στις 26/02/2020, ο γιατρός κ. Χρυσανθίδης μου ανακοίνωσε ότι είμαι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα», ανέφερε.

Τα πρώτα συναισθήματα τα οποία κυρίευσαν την κ. Βουλγαρίδου ήταν ο φόβος για το άγνωστο, καθώς κανείς δεν ήξερε την εξέλιξη του ιού. «Αγχώθηκα πολύ. Παράλληλα σκεφτόμουν όλους όσους ήρθα σε επαφή. Το σύζυγό μου, το παιδί μου, τους γονείς μου. Ανησυχούσα για το αν τους κόλλησα. Δεν έχω λόγια πάντως για τη συμπεριφορά των γιατρών και των νοσηλευτών. Προσπαθούσαν να με καθησυχάσουν και πραγματικά η συμπαράσταση ήταν πολύ μεγάλη», τόνισε.

Η «ασθενής μηδέν» έμεινε στο θάλαμο αρνητικής πίεσης για 16 ημέρες, έως ότου αρνητικοποιήθηκε, ενώ έμεινε για επιπλέον 11 ημέρες σε κατ΄οίκον απομόνωση. «Ήταν πολύ δύσκολο. Όταν είσαι σε τέτοιους χώρους συνειδητοποιείς ότι στη ζωή ερχόμαστε και φεύγουμε μόνοι μας. Όλο αυτό το αβέβαιο με έκανε και αισθανόμουν μελλοθάνατη. Καθημερινά έκανα πολλές εξετάσεις και δεν ήξερα τι πρόκειται να αντιμετωπίσω. Τα ίδια συναισθήματα είχαν και οι γιατροί. Το μόνο που έβλεπα μέσα από τις στολές τους, ήταν η αμφιβολία και το «άγνωστο» στα μάτια τους. Ωστόσο η μεγαλύτερη δοκιμασία ήταν όταν βρέθηκε θετικό το παιδί μου», εξήγησε.

Η πρώτη καραντίνα

Καθώς τα επιστημονικά δεδομένα για τον νέο θανατηφόρο ιό από την Κίνα ήταν  ελάχιστα,  οι επιστήμονες πρότειναν δύσκολα μέτρα για να προστατεύσουν τον πληθυσμό.

Στις 13 Μαρτίου, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων του ιού σε διάφορες περιοχές της χώρας, αποφασίστηκε το πανελλαδικό κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών και σταδιακά καταστημάτων εστίασης, εμπορικών καταστημάτων και χώρων λατρείας.

Από τις 16 Μαρτίου καθιερώθηκαν καθημερινές τηλεοπτικές ενημερώσεις από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Η πανδημία ήταν μία πρωτόγνωρη συνθήκη που σάρωσε τις ζωές μας. Τίποτα δεν ήταν κανονικό. Τέσσερα χρόνια μετά μπορώ να πω, πως ζήσαμε την «τέλεια καταιγίδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κοντοζαμάνης,  αναπληρωτή υπουργό Υγείας την επίμαχη περίοδο και σύμβουλο σήμερα του πρωθυπουργού σε θέματα Υγείας, που κάθε απόγευμα μαζί με τους επιστήμονες «έμπαινε» στα σπίτια μας για να μας ενημερώσει για την πορεία της επιδημίας.

Στα μέσα Μαρτίου έκλεισαν επίσης τα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέποντας μόνο τη διακίνηση εμπορευμάτων και την είσοδο στην Ελλάδα όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στη χώρα.

Στις 17 Μαρτίου η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και την απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε. σε πολίτες τρίτων χωρών, με ισχύ από τα ξημερώματα της 18ης Μαρτίου.

Την ίδια μέρα ανακοινώθηκε και η επιβολή κατ’ οίκον περιορισμού 14 ημερών σε όποιον στο εξής εισερχόταν στην ελληνική επικράτεια.

Από τις 6:00 το πρωί της 23ης Μαρτίου μέχρι και τις 4 Μαΐου επιβλήθηκαν σημαντικοί περιορισμοί στην κυκλοφορία και μετακίνηση των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια, πλην εξαιρέσεων που αφορούσαν σε όσους κινούνταν από και προς την εργασία τους, σε όσους ήθελαν να προμηθευτούν αγαθά πρώτης ανάγκης ή φάρμακα ή επισκέπτονταν γιατρό ή άτομο το οποίο έχει ανάγκη για βοήθεια και όσουν μετέβαιναν σε τελετή (κηδεία, γάμο ή βάφτιση), κλπ. Επιτρεπτή ήταν επίσης και η μετακίνηση για την εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας. Ήταν η εποχή (τον Απρίλιου του 2020) που γιορτάσαμε το πρώτο Πάσχα στα μπαλκόνια…

Στη ζωή μας μπήκε η υποχρέωση αποστολής SMS στον αριθμό 13033 ή συμπλήρωσης γραπτής άδειας κατά την έξοδο από το σπίτι. 

Τα μέτρα άρχισαν να αίρονται σταδιακά από τις αρχές Μαΐου – με την κατάργηση του 13033 και το σταδιακό «άνοιγμα» της χώρας. 

Δεύτερο κύμα πανδημίας στην Ελλάδα

Η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 σε διάφορες περιοχές της χώρας οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην ανακοίνωση νέων μέτρων και συγκεκριμένα νέου καθολογικού περιορισμού των μετακινήσεων (καραντίνα) σε ολόκληρη τη χώρα από τις 7 Νοεμβρίου 2020.

Ήταν η περίοδος κατά την οποία ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε κρούσει τον κώδωνα κινδύνου, τονίζοντας ότι το δεύτερο κύμα θα ήταν πιο επικίνδυνο.

Τα σχολεία έκλεισαν ξανά έως τις 11 Ιανουαρίου 2021, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησαν τα μαθήματα τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία. Τα Γυμνάσια άνοιξαν τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021, ενώ τα Λύκεια στις περιοχές με αυξημένα κρούσματα συνέχισαν την τηλεκπαίδευση. Τον Μάιο του 2021 γιορτάσαμε το δεύτερο Πάσχα με κοροναϊό…

Εμβολιασμός κατά του COVID-19

Κάπου ανάμεσα στο τέλος του δεύτερου κύματος της πανδημίας και την έναρξη του τρίτου ένα μήνυμα ελπίδας έφθασε σε ολόκληρο τον κόσμο, όταν το πρώτο εμβόλιο που εγκρίθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν γεγονός! Πρόκειται για το εμβόλιο Comirnaty των Pfizer & BioNTech.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2020 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνέστησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χορηγήσει την υπό όρους άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου και ακολούθησε η επείγουσα έγκρισή του από την ΕΕ. Έτσι ξεκίνησε η διαδικασία εμβολιασμού των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στην Ελλάδα στις 27 Δεκεμβρίου του 2020, με δεύτερο τον Μιχάλη Γιοβανίδη, φιλοξενούμενο σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Ακολούθησαν την ίδια μέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η λειτουργία των εμβολίων βασίζεται στην κατάλληλη προετοιμασία του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου (της φυσικής άμυνας του οργανισμού) ώστε να αναγνωρίζει συγκεκριμένη νόσο και να προστατεύεται από αυτήν.

Εκτός από το εμβόλιο των Pfizer & BioNTech εγκρίθηκαν ακόμα τα εμβόλια της Moderna, της AstraZeneca και της Johnson&Johnson. Το εμβόλιο της Sanofi είναι υπό κυλιόμενη αξιολόγηση από τον ΕΜΑ και αναμένεται και στη χώρα μας, όπως αναμένεται και το εμβόλιο της Novavax το οποίο επίσης εγκρίθηκε. Σε στάδιο ανάπτυξης είναι και το εμβόλιο αδρανοποιημένου ιού της Valneva.

Σχετικά Άρθρα