Μετά το συνέδριο/ Η πολιτική ήττα του Τσίπρα- Ολοταχώς προς το κενό ο ΣΥΡΙΖΑ- Ο Κασσελάκης κυρίαρχος ή τραυματισμένος;- Ραντεβού στις ευρωεκλογές

Μετά το συνέδριο/ Η πολιτική ήττα του Τσίπρα- Ολοταχώς προς το κενό ο ΣΥΡΙΖΑ- Ο Κασσελάκης κυρίαρχος ή τραυματισμένος;- Ραντεβού στις ευρωεκλογές

Με ένα ρεσιτάλ τακτικισμού -και με την συνδρομή των Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Παππά και Γιώργου Τσίπρα που κατέθεσαν πρόταση για ακύρωση των εκλογών, η οποία και ψηφίστηκε από τους συνέδρους- ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε κυρίαρχος από την μάχη εντυπώσεων με την Όλγα Γεροβασίλη. Οι εσωκομματικές εκλογές ακυρώθηκαν, το συνέδριο επιβεβαίωσε με καταλυτικό τρόπο την στήριξή του στον πρόεδρο του κόμματος, όμως η κρίση βαθαίνει ακόμα περισσότερο και είναι βέβαιο πως θα εκδηλωθεί άμεσα με ακόμα πιό επώδυνο τρόπο.

Το πλέον χαρακτηριστικό αυτής της σύγκρουσης στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, όχι μόνο έβαλε απέναντί του την ίδια την πρόταση/βούληση του Αλέξη Τσίπρα που με την ανακοίνωσή του είχε ζητήσει νέα εσωκομματική εκλογή, αλλά προχώρησε σε πολιτική αποδόμηση του ίδιου του πολιτικού και ηγετικού μοντέλου του ιστορικού ηγέτη του κόμματος. Επικαλούμενος την “αδιαμεσολάβητη” σχέση του με τα μέλη (χαρακτηριστική η φράση του προς τον πρόεδρο του συνεδρίου Πάνο Ρήγα “Πάνο, άσε τα μέλη να εκφραστούν”, όταν τον ζητωκραύγαζαν και αποδοκίμαζαν την κομματική γραφειοκρατία), ο Στέφανος Κασσελάκης κατηγόρησε ευθέως τον προκάτοχό του.

Μίλησε για τους “λίγους” που είναι απέναντί του και “πέρασαν από διαδρόμους και μυστικούς δείπνους”, υπονοώντας τις συναντήσεις που έγιναν τις τελευταίες ώρες με πρωτοβουλία του Αλέκη Φλαμπουράρη και του Μιχάλη Καλογήρου για την στήριξη της υποψηφιότητας της Όλγας Γεροβασίλη.

Έκανε λόγο για “επίδοξους βασιλιάδες και βασίλισσες” και απευθυνόμενος στα μέλη είπε πως είχαν αποκλειστεί από τις διαδικασίες του κόμματος. “Κανείς δεν σας άκουγε”, είπε σε μία αποστροφή της παρέμβασής του, ενώ διαβάζοντας τμήμα της ανακοίνωσης Τσίπρα που ζήτησε εκλογές έφερε ουσιαστικά το συνέδριο αντιμέτωπο με την πρόταση του ιστορικού ηγέτη. Και κέρδισε την μάχη.

Είναι αλήθεια πως η Όλγα Γεροβασίλη και οι υποστηρικτές της αιφνιδιάστηκαν από την δαμεσολάβηση Φάμελλου, Παππά και Γ. Τσίπρα, που έδωσε διέξοδο και διευκόλυνε τελικά τον Στέφανο Κασσελάκη να υποχωρήσει μεν από την απαίτησή του για εκλογές-εξπρές στις 10 Μαρτίου, να επιβεβαιώσει, δε, την ηγεσία του με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές. “Τώρα είναι η ώρα για όλα ή τίποτα”, είπε χαρακτηριστικά και όπως προκύπτει από τους συσχετισμούς στο συνέδριο πήρε ότι περισσότερο θα μπορούσε. Εν μέσω μάλιστα αποδοκιμασιών κατά της Όλγας Γεροβασίλη και των υποστηρικτών της (αποδοκιμάστηκαν έντονα όλοι τους, ακόμα και η Κατερίνα Νοτοπούλου), κάτι που αποκάλυψε τον βαθύ διχασμό στην συνεδριακή βάση. “Εάν αυτός είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ που θέλετε…”, είπε αμήχανα η αντιπρόεδρος της Βουλής.

Η απουσία του Αλέξη Τσίπρα από το συνέδριο κρίνεται εκ των πραγμάτων λογική και “σοφή” κίνηση καθώς στο Ταεκβοντο στοιχήθηκαν εσωκομματικές δυνάμεις που εξέφρασαν πρωτοφανή και σχεδον βίαια αντανακλαστικά που ουδεμία σχέση είχαν με την δική του ηγετική περίοδο. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξοβέλισε πολιτικά τον ιστορικό ηγέτη και έθεσε την βάση για έναν άγνωστου προσανατολισμού μετασχηματισμό και για καταστατικές αλλαγές (όπως δεσμεύτηκε) που θα μεταλλάξουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι που δεν θα έχει καμία σχέση με το παρελθόν του.

Πρέπει να αναμένει κανείς ότι τα κορυφαία στελέχη που αμφισβητούν τον πρόεδρο του κόμματος και τα οποία ο ίδιος είχε περιθωριοποιήσει είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουν εντός των τειχών. Εάν αυτό συμβεί άμεσα, ή το πιθανότερο μετά τις ευρωεκλογές και εφόσον το αποτέλεσμα είναι ισχνό μένει να κριθεί. Όμως, το τέλος εποχής και το κλείσιμο του οριστικού κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ για το οποίο είχε μιλήσει (μετά την συντριβή του περασμένου Ιουνίου) ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον αποτυπώθηκε στην οχλοβοή του τέταρτου συνεδρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη προχωρά, ο ΣΥΡΙΖΑ της εποχής Τσίπρα τελειώνει…

Πιθανώς, όμως, ανοίγει μία νέα φάση επεξεργασίας για την δημιουργία νέου πολιτικού φορέα που θα συγκεράσει και θα συμπεριλάβει δυνάμεις στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Κάποιοι επιμένουν πως αυτός ήταν ίσως και ο σκοπός που αγίασε τα μέσα…

Σχετικά Άρθρα