ΣΥΡΙΖΑ: Τα στρατόπεδα Κασσελάκη και Γεροβασίλη- Τι θα κάνει ο Νίκος Παππάς

ΣΥΡΙΖΑ: Τα στρατόπεδα Κασσελάκη και Γεροβασίλη- Τι θα κάνει ο Νίκος Παππάς

Ολοκληρώνεται σταδιακά η εικόνα στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της εσωκομματικής κάλπης για τον νέο πρόεδρο του κόμματος με την Όλγα Γεροβασίλη να ανακοινώνει σήμερα Σάββατο από το βήμα του Συνεδρίου του κόμματος την υποψηφιότητά της απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του libre oι εκλογές δρομολογουνται για μετα τα μέσα Μαρτίου, το αργότερο 7 Απριλίου, καθως τελικά δεν υπαρχει θέμα με τη στρατιωτική  θητεια του Στ. Κασσελάκη, ο οποίος μπορει να καταταγεί ακόμη και μετά τις ευρωεκλογές. Το ζητούμενο όπως πάντα σε έναν κομματικό μηχανισμό είναι οι συμμαχίες και οι επιρροές στην εκλογική βάση, χωρίς βέβαια αυτό να εγγυάται κάποιο βέβαιο αποτέλεσμα καθώς τον τελικό λόγο θα έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και ασφαλώς η συμμετοχή.

Να ξεκινήσουμε θεσμικά από τον πρόεδρο του κόμματος κ. Στέφανο Κασσελάκη. Η πλευρά Κασσελάκη παραμένει ως έχει, με τα στελέχη που τον στηρίζουν να είναι τα γνωστά: ο Ευάγγελος Αποστολάκης, η Ρένα Δούρου, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Νίνα Κασιμάτη, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Πέτρος Παππάς, η Δώρα Αυγέρη, η Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Θανάσης Οικονόμου κ.ά.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Ολγα Γεροβασίλη καθώς καλείται μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να υπερβεί πολλές δυσκολίες ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει ισότιμα τον Στέφανο Κασσελάκη.

Καταρχάς είχε μπαράζ επαφών στη Βουλή. Στο γραφείο της συναντήθηκε με τον Διονύση Τεμπονέρα ο οποίος λίγο αργότερα από το βήμα του Συνεδρίου δήλωνε ότι θα παραμερίσει «για το κοινό καλό», τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Την υποψηφιότητα Γεροβασίλη, όταν κατατεθεί, και μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με πληρφορίες ο πρωτος που θα την στηρίξει απο βήματος Συνεδρίου θαναι ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Επίσης θα στηρίξουν όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που είχαν έρθει σε ρήξη με τον κ. Κασσελάκη, πλην Τζάκρη, Τελιγιορίδου Ο κ. Βασιλειάδης μετείχε, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, στη σύσκεψη των 8 χθες βράδυ και δήλωσε (στον ρ/σ Παραπολιτικά) ότι «δεν είναι αυτονόητη» μια νίκη Κασσελάκη.

Και ο Γιώργος Τσίπρας αναμένεται να στηρίξει την κυρία Γεροβασίλη -σε αυτή την περίπτωση θα μιλάμε για μετατόπιση από το στρατόπεδο Κασσελάκη. 

  • Γρίφος παραμένει η στάση Παππά (ο οποίος έχει αξιόλογη εσωκομματική επιρροή και μηχανισμό). Αν και συμμετείχε στη σύσκεψη των 8 ενδεχομένως η τελική επιλογή του θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ώρες.

Γρίφος και η στάση του Παύλου Πολάκη ο οποίος πιθανότατα θα κρατήσει στάση ουδετερότητας, όπως έκανε και χθες με τη δήλωσή του στη λογική της ισορροπίας αν και με τη βραδινή ανάρτησή του εναντίον του Ευκλείδη Τσακαλώτου παίρνει θέση υπέρ του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος στηρίζει παρασκηνιακά την Όλγα Γεροβασίλη ενώ οι πληροφορίες δεν αποκλείουν μια συνάντηση χωρίς όμως ανοιχτή δήλωση στήριξης.

Η Ολγα Γεροβασίλη είναι ένα πρόσωπο με ευθεία αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επί της προεδρίας του αλλά και στην επόμενη φάση του κόμματος μετά την παραίτησή του βρίσκονται σε διαρκή επαφή μαζί του.

Εντωμεταξύ πριν καν οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες αλλά και πριν καν το Συνέδριο λάβει τις τελικές του αποφάσεις, οι διαφωνίες για διαδικαστικά αλλά εξαιρετικά κρίσιμα θέματα όπως η ημερομηνία των εκλογών αλλά και ο τρόπος διεξαγωγής τους φουντώνουν.

Η μεγάλη μάχη αναμένεται να δοθεί ως προς το πότε, την ημερομηνία των τετραπλών εκλογών.

Η πλευρά Κασσελάκη επιμένει σκληρά να στηθούν κάλπες εντός 10 ημερών, κάτι το οποίο απορρίπτει  η άλλη πλευρά, επιχειρηματολογώντας ότι δεν γίνεται να γίνουν 4 παράλληλες εκλογικές διαδικασίες (για πρόεδρο, Κεντρική Επιτροπή, Νομαρχιακές Επιτροπές και Οργανώσεις) μέσα στο ελάχιστο αυτό χρονικό περιθώριο και ζητούν χρόνο.

Προβλέπεται ότι θα υπάρξει έντονη διαμάχη ως προς αυτό και ίσως καταλήξει σε μια μέση λύση, είτε δηλαδή το Σαββατοκύριακο 23-24 Μαρτίου είτε το πρώτο του Απριλίου.

Ένα ακόμη πεδίο σύγκρουσης αναμένεται να είναι το πώς θα διεξαχθεί η διαδικασία: Αν, δηλαδή, θα ακολουθηθεί το «υβριδικό μοντέλο» που θέλει ο κ. Κασσελάκης, δηλαδή με φυσική παρουσία και ηλεκτρονική ψηφοφορία, ή το κλασικό που θέλει η άλλη πλευρά, καθώς διατυπώνει ενστάσεις για τη διαβλητότητα του υβριδικού συστήματος.

Σχετικά Άρθρα