Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ινδία: Το “αποτύπωμα” πολύ σύντομα θα καταγραφεί στον προϋπολογισμό
Θετικά αποτιμά το κυβερνητικό επιτελείο το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ινδία καθώς εκτιμά πως το «αποτύπωμα» της επιχειρηματικής αποστολής που συνόδευε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ταχέως αναπτυσσόμενη Ασιατική χώρα θα καταγραφεί στα έσοδα του κρατικού προυπολογισμού, πολύ σύντομα. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως η διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ινδία συνέβαλε ώστε οι δύο χώρες να ανοίξουν ένα διαύλο φιλίας και στενότερης συνεργασίας στο μέλλον ώστε να διπλασιαστεί το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών.
Σημειώνουν μάλιστα ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ινδία αν και παρουσίασαν αύξηση το 2022, παρόλαυτα με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό, ενώ η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος. «Αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχουν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και μεγάλες ευκαιρίες, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψιν τα στοιχεία (ΔΝΤ) σύμφωνα με τα οποία η Ινδία θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 6,3% και το 2024» επισημαίνουν από το κυβερνητικό επιτελείο.
- «Η επίσκεψή μου στην Ινδία συνιστά μια ευκαιρία να κάνουμε μία ανασκόπηση της προόδου που έχει σημειωθεί, αλλά και να χαράξουμε την πορεία προς μια πολύ ισχυρότερη, πολύ πιο παραγωγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας με πολλούς στόχους προς επίτευξη σε πολλά μέτωπα» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απεθύνοντας κάλεσμα στους Ινδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας, και περιγράφοντας την Ελλάδα ως χώρα ευκαιριών και όχι ως χώρα της οικονομικής κρίσης.
«Η Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχει πια, είμαστε πλέον στην επικαιρότητα για τους σωστούς και όχι για τους λάθους λόγους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι εκλέχθηκε για να φέρει την δημοσιονομική σταθερότητα και τα κατάφερε. Επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «πολλοί ενδεχομένως να εξακολουθούν να θεωρούν την Ελλάδα ως μια χώρα με μια προβληματική οικονομία όμως αυτό ίσχυε, ίσως πριν από πέντε χρόνια. Τώρα, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης».
Κύριος στόχος της κυβερνητικής αποστολής ήταν να αναδείξει την γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στη Μεσόγειο και να καταστήσει την χώρα μας ως εμπορική πύλη της Ασιατικής χώρας προς την Ευρώπη. «Η Ελλάδα είναι η φυσική πύλη των ινδικών επιχειρήσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικά μετά το Brexit», επισήμανε ο πρωθυπουργός.