Homeschooling:”Αόρατο φαινόμενο” με “fake” τίτλους σε παιδιά που δεν πάνε σχολείο-“Έχει παντού πλοκάμια το κύκλωμα”
«Άκουγε κανείς, όταν από το 2017 η ΟΙΕΛΕ μιλούσε για τη διασύνδεση του homeschooling και του κινήματος του κοινωνικού απομονωτισμού με ακραίες παραθρησκευτικές ομάδες;»: αυτός είναι ο τίτλος μιας ανακοίνωσης κόλαφο που εξέδωσε η ΟΙΕΛΕ, στη σκιά της υπόθεσης των παλαιοχριστιανών από την Κορινθία. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ, πίσω από τους «φτωχοδιαβόλους» της Κορινθίας κρύβονται τουλάχιστον 200-300 περιπτώσεις με παιδιά ευπόρων που διδάσκονται παράνομα κατ’ οίκον. Το libre αναζήτησε λεπτομέρειες από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας και όσα αποκάλυψε ενδεχομένως μας φέρνουν μπροστά σε ένα «κύκλωμα με πλοκάμια».
Με αφορμή την δίωξη εις βάρος του 45χρονου που φέρεται να κρατούσε παράνομα μακριά από το σχολείο τα ανήλικα παιδιά του επικαλούμενος θρησκευτικές αντιλήψεις και οικονομική αδυναμία, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) με εκτενές δελτίο Τύπου τονίζει ότι το φαινόμενο δεν είναι ούτε «πρωτόγνωρο» ούτε άγνωστο στην κυβέρνηση και τις Αρχές.
«Τουλάχιστον 200-300 παιδιά, κυρίως από εύπορες οικογένειες που σχετίζονται με τον παραθρησκευτικό χώρο, διδάσκονται παράνομα κατ’ οίκον. Ελπίζουμε η αυστηρότητα που δείχνει σήμερα η πολιτεία για τους “φτωχοδιάβολους” της Κορινθίας, να μην μετατραπεί σε προκλητική επιείκεια για ανάλογες περιπτώσεις σε πλούσια προάστια των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΟΙΕΛΕ.
Το δελτίο Τύπου της ΟΙΕΛΕ αναφέρει:
«”Έκπληκτοι” δηλώνουν οι αρμόδιοι της Πολιτείας για το γεγονός ότι κάποιες οικογένειες που ανήκουν σε παραθρησκευτικές οργανώσεις ζούσαν σε στοές στην ορεινή Κορινθία και υποχρέωναν τα παιδιά τους σε παράνομη, κατ’ οίκον διδασκαλία. Κάποιοι αρμόδιοι, μάλιστα, μιλούν για ”πρωτοφανές” φαινόμενο. Είναι, όμως, έτσι;
Σήμερα θα φρεσκάρουμε (για μια ακόμη φορά) τις μνήμες και θα υπενθυμίσουμε την μεγάλη προσπάθεια της ΟΙΕΛΕ να αναδείξει το φαινόμενο της διασύνδεσης του homeschooling με ακραίες παραθρησκευτικές ομάδες και την εμπλοκή ιδιωτικού σχολείου στην υπόθεση.
Όλα ξεκίνησαν το 2017 με την προβολή του ντοκιμαντέρ “ΙΧΘΥΣ” στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Έκπληκτοι γονείς και συνάδελφοι μας ενημέρωσαν ότι στο ντοκιμαντέρ καταγράφεται η περίπτωση μιας οικογένειας που λόγω ”έλλειψης εμπιστοσύνης” στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα (στην πραγματικότητα, λόγω ισχυρών θρησκευτικών πεποιθήσεων) δεν έστελνε τα 4 παιδιά της στο σχολείο και είχε συνάψει συμφωνία με κάποιο ιδιωτικό σχολείο για ”να δώσουν (τα παιδιά) τις εξετάσεις και παρακολουθούν και κάποια πράγματα που είναι απαραίτητο να παρακολουθήσουν”. Μετά από έρευνα, πληροφορηθήκαμε ότι ο πατέρας ήταν ιατρός και μάλιστα Διευθυντής σε κλινική πολύ γνωστού ιδιωτικού νοσοκομείου της Αθήνας. Αποστείλαμε όλα τα στοιχεία που διαθέταμε στο Υπουργείο Παιδείας και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ώστε να βρεθεί το ιδιωτικό σχολείο που εξέδιδε “μαϊμού” τίτλους και να γίνουν οι προβλεπόμενες ενέργειες για τη νόμιμη φοίτηση των μαθητών. Δυστυχώς, φαίνεται ότι το βαρύ όνομα και οι διασυνδέσεις του πατρός (και της παραθρησκευτικής οργάνωσης) αποτέλεσαν “αξεπέραστο” εμπόδιο για τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας που, παρά το γεγονός ότι είχαν ονόματα, για κάποιον παράξενο λόγο, δεν μπόρεσαν ποτέ να βρουν ποιο ήταν το ιδιωτικό σχολείο που χορήγησε τους παράνομους τίτλους.
Η προσπάθεια που έκανε η ΟΙΕΛΕ να φέρει την υπόθεση στο φως μπορεί να συνάντησε την αδιαφορία των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, αλλά προκάλεσε την παρέμβαση της δικαιοσύνης κι έφερε περισσότερες καταγγελίες στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Με βάση τις καταγγελίες αυτές, τουλάχιστον 200-300 παιδιά, κυρίως από εύπορες οικογένειες που σχετίζονται με τον παραθρησκευτικό χώρο, διδάσκονται παράνομα κατ’ οίκον. Ελπίζουμε η αυστηρότητα που δείχνει σήμερα η πολιτεία για τους “φτωχοδιάβολους” της Κορινθίας, να μην μετατραπεί σε προκλητική επιείκεια για ανάλογες περιπτώσεις σε πλούσια προάστια των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης…».
Η ΟΙΕΛΕ, μετά από μελέτη του Κλαδικού της Ινστιτούτου, είχε αποστείλει στην τότε πολιτική ηγεσία και στα κόμματα υπόμνημα για το homeschooling.
Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος, μιλά στο libre, κάνοντας λόγο για «ένα βαθύ κράτος που προστατεύει αυτούς τους ανθρώπους», «συμφωνίες» κάτω από το τραπέζια και «κυκλώματα με πλοκάμια παντού».
«Κάποιοι άνθρωποι ακροδεξιοί, Φονταμενταλιστές Χριστιανοί που εχθρεύονται το εκπαιδευτικό σύστημα ”λόγω πεποιθήσεων” όπως λένε ξεκάθαρα, φαίνεται πως κάνουν συμφωνίες με ιδιωτικά σχολεία για να παίρνουν το πτυχίο τους. Μιλάμε για έναν εκρηκτικό συνδυασμό και ακροδεξιάς και μιας τρύπας στην ιδιωτική εκπαίδευση που ”δίνει” πτυχία.
Η αίσθησή μας, για την υπόθεση που είχαμε φέρει στο φως και καταγγείλει το 2017, είναι ότι το βαθύ κράτος παρενέβη. Έχει παντού πλοκάμια το συνάφι αυτό. Γιατί σκεφτείτε ότι τότε υπήρξε και εισαγγελική παρέμβαση και δε μάθαμε ποτέ πού κατέληξε. Μετά από το περιστατικό, επικοινώνησαν μαζί μας άνθρωποι που είχαν σχέση με τον παραεκκλησιαστικό χώρο και μας είπαν ότι δεν είναι μόνο τα παιδιά του γιατρού. Είναι πολλά παιδιά που τα κρατάνε σπίτι ‘‘μη μολυνθούν από τον ιό της κοσμικής ζωής”. Υπάρχουν και στη Γλυφάδα, και στα Βόρεια Προάστια μας είχαν πει…» αποκαλύπτει.
Η τρύπα που υπάρχει στο εκπαιδευτικό σύστημα και την ανακαλύπτουν «φασιστοειδή», όπως τους αποκαλεί, και «τσιμπάνε πτυχία» είναι πολύ σοβαρό θέμα που η Πολιτεία πρέπει να δει. «Στην Ελλάδα, για να κάνεις κατ’ οίκον διδασκαλία πρέπει να πληροίς κάποιες αυστηρές προϋποθέσεις, να υπάρχει σοβαρή ασθένεια που δε σου επιτρέπει να κινηθείς εκτός σπιτιού. Έχουμε πληροφορίες ότι φτάνουν δεκάδες τέτοιες αιτήσεις κάθε χρόνο στο υπουργείο. Πιθανολογούμε ότι ιδιαίτερα μετά την πανδημία, ο αριθμός αυτός πρέπει να μεγάλωσε, γιατί βρήκαν ευκαιρία πολλοί απ’ αυτούς να κλείσουν τα παιδιά σπίτι.
Πρέπει να ερευνηθούν οι αιτήσεις σοβαρά. Η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι συνήθως έχουν και χαρτιά, και είναι καλυμμένοι. Κατά κύριο λόγο επικαλούνται ψυχικές νόσους. Κι εδώ πρέπει να δούμε αν υπάρχει και κύκλωμα έκδοσης τέτοιων χαρτιών, ώστε να μένουν τα παιδιά σπίτι. Να δούμε αν υπάρχουν πλοκάμια στο βαθύ κράτος που προστατεύουν αυτούς τους ανθρώπους».
Το libre επικοινώνησε με το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας απαντήσεις και σχόλια για τα παραπάνω.
«Τα αιτήματα για κατ’οίκον εκπαίδευση υποβάλλονται και εξυπηρετούνται από τις κατά τόπους διευθύνσεις εκπαίδευσης και η διαχείρισή τους δεν γίνεται από την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου. Ο αριθμός των αιτήσεων αυτών είναι εξαιρετικά περιορισμένος και το θεσμικό πλαίσιο που καλύπτει την κατ’οίκον εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα αυστηρό και πλήρες, ειδικά αν συγκριθεί με το αντίστοιχο άλλων χωρών της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, η συνεργασία και επικοινωνία με την ΟΙΕΛΕ είναι θεσμική και διαρκής. Στην περίοδο ευθύνης μας, δεν υπήρξε σχετική καταγγελία. Οτιδήποτε παράτυπο ή παράνομο αναφέρεται επίσημα στο Υπουργείο διερευνάται άμεσα σε βάθος στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας» ήταν η απάντηση που λάβαμε, η οποία όπως είναι φανερό δεν αποτελεί ουσιαστική απάντηση σε όσα καταγγέλλει/αποκαλύπτει η ΟΙΕΛΕ. Από το υπουργείο μας ενημέρωσαν πως έχουν κάνει σχετικό αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείο, ώστε να μας γνωστοποιήσουν τον αριθμό των αιτήσεων για κατ’ οίκον εκπαίδευση.
Τι συμβαίνει με τις παραθρησκευτικές ομάδες/οργανώσεις στην Ελλάδα
Ψάχνοντας για την ύπαρξη παραθρησκευτικών οργανώσεων, αιρέσεων, παγανιστικών ομάδων και κοινοτήτων στη χώρα πέφτεις πάνω σε τοίχο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε με ακρίβεια πόσες είναι αυτές οι αιρέσεις, ούτε λεπτομέρειες, ούτε υπάρχει κάποια συγκεκριμένη χαρτογράφηση στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί δεν είναι εφικτό να συμβεί επιτόπια έρευνα. Με απλά λόγια, είναι δύσκολο να προσεγγίσεις αυτούς τους ανθρώπους, πόσο μάλλον να σου δείξουν εμπιστοσύνη και να ερευνήσεις τον τρόπο ζωής τους.
Μιλήσαμε με τον Καθηγητή Κοινωνιολογίας της Θρησκείας, Δημήτρη Ουλή, τον πλέον κατάλληλο να μας πει περισσότερα για τους περίφημους «παλαιοχριστιανούς». Ξεκαθαρίζει από την αρχή πως όσα τολμάμε να πούμε είναι υποθέσεις κατά προσέγγιση και τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν έρευνες για το θέμα και επίσημα στοιχεία. Συγκεκριμένα, για την περίπτωση στην Κορινθία, διερωτάται και ο ίδιος για τι πραγματικά πρόκειται. «Είναι οικογένεια; Είναι ομάδα; Είναι δύο σπίτια;». «Οι συγκεκριμένοι που είδαμε, όπως είπαν, είναι Χριστιανοί Ρωμιοί, όχι Έλληνες. Χριστιανοί δηλαδή με επιρροές από τα εβραϊκά κιμπούτς. Και τα ΜΜΕ τους λένε συμβατικά Παλιοχριστιανούς» εξηγεί αρχικά και με τα στοιχεία που έχουμε από τους ίδιους μέχρι στιγμής, ο Δ. Ουλής περιγράφει για τι ομάδα πρόκειται:
- «Από τα στοιχεία που έχουμε, λογικά είναι Μεννονίτες, είναι μία ”φέτα” τους Προτεσταντισμού. Στις βασικές αρχές τους συναντάται η απέχθεια/άρνηση για την τεχνολογία και καθετί που ανήκει στην κοσμική ζωή. Είναι φιλειρηνιστές, δεν υπηρετούν τον πόλεμο, δεν υπηρετούν στον στρατό, δεν πιάνουν όπλα. Δε θέλουν την κοσμική κι επίσημη θρησκεία, την επικρατούσα. Ζουν λιτά, ασκητικά. Τους απωθεί η εκκλησία, γιατί ξέρουν πως η εκκλησία απολαμβάνει πλούτο. Γι΄ αυτό αυτοί έχουν απλούς ύμνους, ένα εικόνισμα μόνο και προσπαθούν να επαναφέρουν το λιτό πρωτοχριστιανικό πνεύμα, δεν τους αρέσουν τα μεγαλεία. Κάνουν πολλά παιδιά και η σεξουαλική πράξη για αυτούς είναι αναπαραγωγικό μέσο και μόνο, όχι ηδονή. Κάνουν πολλά παιδιά για να συντηρούν και τη γη. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν στη φύση, συντηρούν αγροτικές οικονομίες».
Η συγκεκριμένη περίπτωση στην Κορινθία είχε και την… ελληνική της πινελιά. Ο πατέρας της οικογένειας, όπως αποκαλύφθηκε, εργαζόταν με τηλεργασία στον Δήμο στον τομέα της καθαριότητας, με μισθό άνω των 1000 ευρώ! «Επινοούν μικροστρατηγικές, βρίσκουν τρόπους να νομιμοποιήσουν αυτό που είναι, είναι καταφερτζήδες για να επιβιώσουν» θα σχολιάσει ο κ. Ουλής, όσο μιλάμε για το… ελληνικό δαιμόνιο.
Οι Μεννονίτες είναι μία ”ομάδα” που αποσχίστηκε από τον Προτεσταντισμό επειδή είχαν ακραίες τάσεις, δεν ήθελαν οποιοδήποτε πάρε δώσε θρησκείας με κράτος. Πολεμήθηκαν, κυνηγήθηκαν και διασκορπίστηκαν σε όλη τη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη. Μπορείς να τους βρεις από την Ελβετία και τη Γερμανία μέχρι τη Ρωσία και την Πολωνία. Και μετά πολυδιασπάστηκαν. «Στην Ελλάδα μπορεί να μην τους ξέρουμε ως όνομα, αλλά ξέρουμε πολύ καλά αυτή τη νοοτροπία, αυτόν τον τρόπο ζωής. Είμαστε διαπαιδαγωγημένοι σαν χώρα. Αρκεί μόνο να σκεφτούμε τη μεγάλη επιτυχία που είχε στην τηλεόραση η σειρά ”Το μικρό σπίτι στο λιβάδι” που ήταν ακριβώς αυτός ο τρόπος ζωής, μία κοινότητα ”Άμις” θα λέγαμε» υπογραμμίζει ο κ. Ουλής.