Metron Analysis: Αναπάντεχα ευρήματα μετά την ψήφιση του γάμου ομοφύλων- Δυσαρέσκεια για ακρίβεια, εγκληματικότητα, παιδεία
Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega: Στον απόηχο της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, τα κόμματα που το στήριξαν εμφανίζουν κέρδη σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Ιανουαρίου: Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ καταγράφει κέρδη 1,3 μονάδων, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδη 1,2 μονάδων. Μόνον η Πλεύση Ελευθερίας εμφανίζει απώλειες 0.9 μονάδων. Άνοδο εμφανίζουν και τα μικρότερα κόμματα, που από το 2,9% καταγράφονται πλέον στο 5%.
Αντίθετα, από τα κόμματα που καταψήφισαν τον γάμο ομοφύλων, το ΚΚΕ έχει απώλεια 1,6 μονάδων, η Ελληνική Λύση χάνει 0,2 της μονάδας, οι Σπαρτιάτες καταποντίζονται από το 3,2% στο 2% και μόνον η Νίκη έχει σημαντική άνοδο από το 2,8% στο 4.9% στην εκτίμηση ψήφου που κάνει η εταιρεία. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών έχει πλέον την αποδοχή του 60% της ελληνικής κοινωνίας, σύμφωνα με την μέτρηση της Metron Analysis.
Στην δημοσκόπηση της Metron Analysis οι πολίτες αναφέρουν πως είναι δυσαρεστημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης σε τομείς όπως ο πληθωρισμός, η εγκληματικότητα, η παιδεία. Σταθερά ως πρώτο τους πρόβλημα βάζουν την ακρίβεια.
Ως προς τη συνολική αποτίμηση της κατάστασης της χώρας, το 60% απαντά πως τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση. Μόλις το 34% θεωρεί πως η χώρα είναι σε καλή πορεία.
Επίσης η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της κοινής γνώμης για τις επιδόσεις της στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων της διαφθοράς, των φυσικών καταστροφών, του πληθωρισμού και της εγκληματικότητας, δηλαδή τα προβλήματα γύρω από τα οποία καταγράφεται μια ιδιαίτερα έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια.
Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει 73% αρνητικές γνώμες στο θέμα της εγκληματικότητας, 72% στο θέμα του πληθωρισμού, και 70% στο θέμα των φυσικών καταστροφών και της διαφθοράς.
Εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά στήριξης στους αγρότες. Το 82% εκφράζει τη στήριξή του στα αιτήματα των αγροτών ενώ το 62% συμφωνεί και με τις μορφές των κινητοποιήσεών τους.
Ωστόσο στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών δεν υπάρχουν τα ίδια ποσοστά. Το 60% τάσσεται υπέρ, όμως στο θέμα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια το 66% είναι κατά.
Σε ό,τι αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια, μια πρώτη ματιά δείχνει «διχασμό», αφού υπέρ είναι το 51%.
Ωστόσο η ανάλυση έχει ενδιαφέρον. Η ηλικιακή κατηγορία 17-27, που αφορά δηλαδή κυρίως το νομοσχέδιο, τάσσεται κατά κατά 59%.
Ειδικά δε οι φοιτητές, τάσσονται κατά σε ποσοστό 68%. Οι κοινωνικές ομάδες που είναι υπέρ, είναι αυτές των συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και εργοδοτών.
Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η κυβέρνηση παίρνει ιδιαίτερα αρνητική βαθμολογία και σε ένα ζήτημα που το θεωρεί «αιχμή» των μεταρρυθμίσεων της, αυτό της παιδείας, καθώς το 65% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον χώρο της παιδείας.
Πρόθεση και εκτίμηση ψήφου για Ευρωεκλογές
Τις 21,6 μονάδες αγγίζει η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές. Στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές, όπως έδειξε η δημοσκόπηση για λογαριασμό του Mega, η ΝΔ προηγείται με 36,5% έναντι του δεύτερου ΠΑΣΟΚ 14,9%. Ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 13,3%, ΚΚΕ με 8,7%, Ελληνική Λύση με 8,0, ΝΙΚΗ 4,9%, Πλεύση Ελευθερίας 3,1% και Σπαρτιάτες 2.
Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ φτάνει τις 16,8 μονάδες. Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5%, το ΠΑΣΟΚ 11,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ 10,4%.
Ακολουθούν ΚΚΕ με 6,8%, Ελληνική Λύση με 6,3%, ΝΙΚΗ με 3,8%.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι μακράν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 40% έναντι 33% που απαντά «κανένας». Πολύ πίσω, με 5% είναι οι Ν. Ανδρουλάκης και Στ. Κασσελάκης.