Εξεταστική/Τέμπη: Ένταση, καταγγελίες για συγκάλυψη, αποχωρήσεις και νέες αποκαλύψεις για τη δικογραφία της εισαγγελίας Λάρισας
Με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει συγκάλυψη και τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αποχωρεί από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών, η κυβερνητική πλειοψηφία έκλεισε τις εργασίες. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την επιτροπή, ενώ Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας επέλεξαν την παραμονή καταγγέλλοντας όμως επίσης προσπάθεια συγκάλυψης.
Η εξέλιξη πυροδοτήθηκε από την σαφή τοποθέτηση της κυβερνητικής πλειοψηφία σχετικά με το ότι δεν πρόκειται να διευρύνει τον κατάλογο των μαρτύρων. Παρά τα συνεχή αιτήματα της αντιπολίτευσης εδώ και δύο μήνες για την κλήση προσώπων με ουσιαστική γνώση των θεμάτων. Όπως π.χ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο ή στελέχη του υπουργείου Μεταφορών και του ΟΣΕ που φέρεται να παραιτήθηκαν λόγω διαφωνιών με την κυβέρνηση σχετικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου.
- Στην λήξη της σημερινής συνεδρίασης ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να καταθέσουν τις πορισματικές προτάσεις τους έως τις 8 Μαρτίου. Δήλωσε επίσης πως η επιτροπή θα συνεδριάσει 3 ημέρες αργότερα στις 11 Μαρτίου προκειμένου να διαμορφώσει το τελικό της πόρισμα.
Eπίσης προηγήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες απόρριψη από την πλειοψηφία, του αιτήματος από σύσσωμη την αντιπολίτευση για διαβίβαση της κατάθεσης του Κώστα Καραμανλή στην αρμόδια Εισαγγελία, προκειμένου να διερευνηθεί το αδίκημα της ψευδορκίας. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Μεταφορών είχε εμφανιστεί με περίσσιο θράσος ενώπιον της Εξεταστικής, κουνώντας το δάχτυλο προς όλους και πετώντας τις ευθύνες δεξιά κι αριστερά, εμμένοντας στο αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους.
- Στην αποχώρηση της αντιπολίτευσης συνέτεινε και η άρνηση της πλειοψηφίας της επιτροπής να περιμένει την κατάθεση της δικογραφίας που έχει σχηματίσει η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας. Δηλαδή η αρμόδια δικαστική αρχή για την διερεύνηση του πολύνεκρου δυστυχήματος.
Αυτά παρά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις του news247 ότι η διαδικασία της αποστολής της δικογραφίας βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σε αυτήν περιέχεται η επισήμανση πως η ολοκλήρωση του έργου της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του δικτύου μέσω της περίφημης σύμβασης 717 θα μπορούσε να αποτρέψει την τραγωδία.
Στην αίτηση που απέστειλε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στον εφέτη – ανακριτή σημείωνε πως από την έναρξη των συνεδριάσεων της Επιτροπής υπέβαλε αίτημα, προκειμένου να διαβιβαστεί στην Εξεταστική η δικογραφία για την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και «το σύνολο των κατηγορητηρίων, ώστε να τελούν σε γνώση των μελών της, οι ασκηθείσες ποινικές διώξεις, τα πρόσωπα που έχουν αποκτήσει ήδη την ιδιότητα του κατηγορουμένου, τα αδικήματα, η φύση αυτών ως πλημμεληματικής και κακουργηματικής φύσεως».
Σημείωνε ακόμη, όπως αναφέρει το documentonews.gr πως την Τρίτη «θα λάβει χώρα η εξέταση πιθανώς του τελευταίου μάρτυρα, γεγονός που σημαίνει την περάτωση των εργασιών της Επιτροπής», εξηγώντας πως η μη διαβίβαση της δικογραφίας θα έχει ως αποτέλεσμα την έκδοση ελλιπούς πορίσματος και «θα οδηγήσει ενδεχομένως σε κολοβή κρίση».
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Κόκκαλης ζητούσε από τον εφέτη – ανακριτή «έγγραφο περί της ημερομηνίας αποστολής της αιτηθείσας δικογραφίας προς τη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό την εκ μέρους μου υποβολή αιτήματος για παράταση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής μέχρι την εισφορά της δικογραφίας».
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Δημήτρης Μαρκόπουλος τον κατήγγειλε πως κινείται αντιθεσμικά, καθώς δεν ενημέρωσε το προεδρείο για τις μη προβλεπόμενες πρωτοβουλίες του, υπονοώντας σχέσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με τον δικαστικό λειτουργό που χειρίζεται την υπόθεση. Στα υπαινικτικά σχόλια του βουλευτή της Ν.Δ. ο κ. Κόκκαλης απάντησε πως «με χυδαίες δικαιολογίες η κυβερνητική πλειοψηφία, επιχειρεί να κλείσει τις εργασίες της Επιτροπής».
Την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανήγγειλε ο βουλευτής του κόμματος Διονύσης Καλαματιανός. Αναφέροντας πως “δυστυχώς βλέπουμε ότι η πλειοψηφία θέλει να κλείσει η επιτροπή χωρίς δικογραφία. Σε αυτή την προσπάθεια δεν θα συμμετέχουμε. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια συγκάλυψης και αποχωρούμε”.
Στην ίδια λογική κινήθηκε νωρίτερα και το ΠΑΣΟΚ. Την αποχώρησή τους ανακοίνωσαν με κοινή τους δήλωση τα 3 μέλη του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην επιτροπή. Η Μιλένα Αποστολάκη, ο Απόστολος Πάνας και ο Γιώργος Νικητιάδης. Σημειώνουν μεταξύ άλλων πως “ο σεβασμός στη μνήμη των 57 νεκρών από το τραγικό έγκλημα των Τεμπών και τον πόνο των οικογενειών τους, καθώς και η αναζήτηση των αιτίων που προκάλεσαν το δυστύχημα, θα έπρεπε να αποτελούν τον μοναδικό γνώμονα της λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Αντιθέτως, η έως τώρα πορεία της επιτροπής με αποκλειστική ευθύνη της πλειοψηφίας βρίσκεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση”.
Όπως επισημαίνουν “αποκαλυπτικές ως προς τις προθέσεις της πλειοψηφίας υπήρξαν οι πρόσφατες συνεδριάσεις και η αντιμετώπιση σημαντικών μαρτύρων. Η εμφάνιση του πρώην υπουργού, κ. Καραμανλή, στην επιτροπή περίπου ως κατηγόρου, η αποδοχή από το Προεδρείο του αιτήματος της μάρτυρος κας Ρογκάκου αναπληρώτριας Διοικήτριας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας να απαντήσει στις ερωτήσεις μας με υπόμνημα την επόμενη μέρα και η αργοπορημένη κλήτευση του κ. Αγοραστού με αποτέλεσμα πίσω από την ιδιότητα του ως κατηγορουμένου να μην απαντήσει τίνος εντολές εκτελούσε όταν μπάζωνε τον τόπο του εγκλήματος, αναδεικνύουν τη μεθόδευση της συγκάλυψης”.
Τονίζουν επίσης ότι “ο εισηγητής της πλειοψηφίας ανακοίνωσε σήμερα τη λήξη των εργασιών της επιτροπής αρνούμενος για μια ακόμη φορά να συναινέσει στην κλήση στην επιτροπή ουσιωδών μαρτύρων, η κατάθεση των οποίων θα συνέβαλε στην αποκάλυψη της αλήθειας και τους οποίους κατ’ επανάληψη έχουμε προτείνει μαζί και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης”. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταλήγουν στο ότι ”η θεσμική μας υπευθυνότητα και πάνω απ’ όλα η συνείδησή μας, επιβάλουν την αποχώρησή μας από την Εξεταστική Επιτροπή καταγγέλλοντας αυτήν την απροκάλυπτη προσπάθεια μεθοδευμένης συγκάλυψης”.