Ένταση στο Αιγαίο:Ρηματική Διακοίνωση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία-NAVTEX και αντιNAVTEX με επαναφορά της αποστρατιωτικοποίησης νησιών
Με τη σκληρή απάντηση της Αθήνας κλιμακώνεται η ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο καθώς η Άγκυρα εξέδωσε δύο αντιNAVTEX με τις οποίες επικαλύπτει αντίστοιχες ελληνικές, ενώ παράλληλα, για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, με άλλη NAVTEX, θέτει εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές σχετικά με την τουρκική Navtex και τις πληροφορίες που έχουν πρόσφατα δει το φως της δημοσιότητας:
1)Έχει ήδη επιδοθεί σχετική Ρηματική Διακοίνωση από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε τουρκική πλευρά.
2)Έχουν σταλεί επιστολές διαμαρτυρίας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας σε αρμόδια υπηρεσία IΜΟ και σε Ισπανό συντονιστή Navtex περιοχής Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές σε όλα τα κείμενα απορρίπτονται οι τουρκικοί ισχυρισμοί και προβάλλεται νομική ορθότητα ελληνικών θέσεων.
Ειδικότερα η Τουρκία με την υπ’ αριθμό 0177/24 NAVTEX του τουρκικού σταθμού της Αττάλειας η Άγκυρα ισχυρίζεται, πως η περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου όπου διεξάγεται ελληνική αεροναυτική άσκηση και δεσμεύτηκε από τις 20 έως τις 24 Φεβρουαρίου, βρίσκεται σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας και στο πλαίσιο αυτό αναμετέδωσε τις συντεταγμένες.
Αντίστοιχα, με ξεχωριστή NAVTEX (0184/24) ο ίδιος τουρκικός σταθμός της Αττάλειας επανεκπέμπει αντίστοιχη ελληνική NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά ανατολικότερα στη Μεσόγειο, ισχυριζόμενος και πάλι ότι η περιοχή βρίσκεται σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας.
Παράλληλα, η Τουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX για τις δραστηριότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο επαναφέροντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, από τη Θάσο μέχρι και το Καστελόριζο. Πρόκειται για επανάληψη της προηγούμενης NAVTEX που είχε ημερομηνία λήξης 16 Φεβρουαρίου 2024.
Παράλληλα, αντέδρασε σε ελληνική ΝΟΤΑΜ που δεσμεύει περιοχή ανάμεσα σε Λήμνο, Αι Στράτη, Ψαρά και Λέσβο για αεροναυτική άσκηση από τις 20 έως τις 22 Φεβρουαρίου, εκδίδοντας αντιΝΟΤΑΜ θέτοντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης Λήμνου, Αη Στρατή και Λέσβου.
Όλα αυτά δεν αποτελούν τυχαία μεμονωμένα περιστατικά καθώς είναι μια συνέχεια της τουρκικής πρακτικής η οποία μπορεί να μηδένισε τις παραβιάσεις στον αέρα αλλά τις συνέχισε και τις αύξησε στη θάλασσα, καταγράφοντας 1.642 παραβιάσεις το 2023. Η αναθεωρητική πρακτική της Τουρκίας συνεχίστηκε όλο το 2023 και στο κομμάτι του ΝΟΤΑΜ και των Navtex.