Αδιαμεσολάβητη σχέση, αλήθειες και μύθοι
Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει εισαγάγει σχεδόν από την πρώτη στιγμή που κυριάρχησε στην εσωκομματική εκλογή το δόγμα της “αδιαμεσολάβητης σχέσης”. Φάνηκε λογικό κυρίως για πρακτικούς λόγους: επειδή δεν ήταν εκλεγμένος για να δώσει την πολιτική μάχη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (που δεσμεύτηκε ότι μπορεί -μόνο αυτός- να νικήσει) επέλεξε να κάνει “πορεία προς τον λαό” αξιοποιώντας την αδιαμφισβήτητη επικοινωνιακή υπεροπλία του.
Αυτή ήταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και η βάση της συμφωνίας του με τον Νίκο Παππά (στο γνωστό πλαίσιο συνεργασίας ενόψη του δεύτερου γύρου της εσωκομματικής ψηφοφορίας), σε αυτό στηρίχτηκε και η συναίνεση των κορυφαίων στελεχών που συντάχθηκαν δίπλα του. Με απλά λόγια, “ο συγκροτημένος και σοβαρός Σωκράτης Φάμελλος στην Βουλή, ο Στέφανος Κασσελάκης στις περιοδείες, το Tik Tok και το X(Twitter)“.
Σχεδόν κανένας δεν ανέμενε τότε πως αυτό το δόγμα της “αδιαμεσολάβητης σχέσης” θα υποκαθιστούσε και θα εξαφάνιζε σταδιακά την διαλεκτική τέχνη του Αλέξη Τσίπρα (κατά Πλάτωνα, την αναζήτηση της αλήθειας-σύγκλισης μέσα από την σύγκρουση της αντίθετων απόψεων). Κακώς, διότι τα πρόδρομα φαινόμενα είχαν φανεί.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξέλιξε δυναμικά αυτή την αντίληψη. Ανακοινώνει τις στρατηγικού τύπου προθέσεις του σε “πηγαδάκια” θαυμαστών σε μπαρ και λαϊκές αγορές, διατυπώνει μανιφέστα στα social media με καλαίσθητα βιντεάκια, μπαινοβγαίνει στο Zoom και εξαγγέλλει αποφάσεις του στα αμήχανα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, στέλνει μηνύματα από το Μαϊάμι, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες. Όλα υπό την ομπρέλα της “αδιαμεσολάβητης σχέσης” του με τους πολίτες. Φωνή λαού, απόφαση Κασσελάκη.
Δεν έχει προσδιορίσει κανείς έως τώρα πόσοι τελικά εκπροσωπούνται από το …αδιαμεσολάβητο. Πόσοι είναι αυτοί που επειδή τον χειροκρότησαν στις σύντομες και …στο πόδι συνομιλίες του δίπλα στο τρακτέρ στην Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη, ή το Περιστέρι του έχουν αναθέσει την διοίκηση του κόμματος χωρίς καν γνώση των “μετόχων” και ακόμα περισσότερο χωρίς συναίνεση του ιδρυτή. Με όρους πολιτικού κυνισμού εάν αυτή η άμεση σχέση που αποθεώνεται από τους φανατικούς υποστηρικτές του είχε δημοσκοπικό και αντιπολιτευτικό αντίκτυπο, εάν είχε κλονίσει την πολιτική ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη, εάν έστω είχε ενοχλήσει την κυβέρνηση και, επίσης, εάν είχε προκαλέσει μία αλλαγή πολιτικών συσχετισμών στον χώρο της κεντροαριστεράς, τότε ελάχιστοι θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την επιλογή.
Πραγματικά αδιαμεσολάβητη ήταν η σχέση που είχε οικοδομήσει με τους πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας, αν και χωρίς πολλά …Tik Tok και εμπνευσμένους σκηνοθέτες των βιντεο-αναρτήσεων. Δεν συμβαίνει το ίδιο. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει καμία σύγκριση.