Κωστής Χατζηδάκης στο libre: Οι πέντε άξονες για μια πιο ισχυρή οικονομική ανάπτυξη

Κωστής Χατζηδάκης στο libre: Οι πέντε άξονες για μια πιο ισχυρή οικονομική ανάπτυξη

Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων -όπως και η οικονομική ανάπτυξη ευρύτερα- δεν διατάσσεται. Αντίθετα, έρχεται κυρίως μέσα από τη δημιουργία ενός φιλο-επενδυτικού και φιλο-επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αυτό ακριβώς κάνουμε τεσσεράμισι χρόνια τώρα: Μειώσαμε τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές. Απλοποιήσαμε τις αδειοδοτικές διαδικασίες. Προωθήσαμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις -όπως ο εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας- που βελτίωσαν το  επιχειρηματικό περιβάλλον. Και όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής ισορροπίας!

Του Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Χάρη σε αυτή την οικονομική πολιτική και ενώ σήμερα άλλες χώρες «φλερτάρουν» με την ύφεση και η υπόλοιπη Ευρώπη βιώνει «ασθενικούς» ρυθμούς ανάπτυξης, στην Ελλάδα, ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε να είναι υπερτριπλάσιος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Καταγράψαμε ρεκόρ Άμεσων Ξένων Επενδύσεων. Πετύχαμε επίσης μια από τις ταχύτερες -αν όχι την ταχύτερη- μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ιστορία της ευρωζώνης. Η ανεργία έχει μειωθεί σε προ κρίσης επίπεδα. Ενώ ανακτήσαμε και την επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια. Η οποία, σημειώνω, έχει και απτά οφέλη για τις επιχειρήσεις, διότι ενισχύει τελικά τη διαθέσιμη ρευστότητα.

Σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε:

  • Πρώτος άξονας της προσπάθειας είναι η συνεχής βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με περαιτέρω μείωση του μη-μισθολογικού κόστους από το 2025 και άρση άλλων εμποδίων στην υγιή επιχειρηματικότητα: Η επιτάχυνση της απονομής της  δικαιοσύνης. Η περαιτέρω ψηφιοποίηση και ο γενικότερος εκσυγχρονισμός του Δημοσίου. Και, βεβαίως, ο ακόμη μεγαλύτερος περιορισμός της φοροδιαφυγής. Ο οποίος, πέρα από την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, συμβάλει επίσης στην εμπέδωση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού. Ενώ μπορεί να δημιουργήσει στο τέλος του δρόμου και τις προϋποθέσεις για περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών (επιπλέον των 7 διαφορετικών μόνιμων μειώσεων που ισχύουν από τις αρχές του χρόνου, π.χ. 10% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για ασφαλιζόμενες κατοικίες, αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, κλπ).
  • Δεύτερον, είναι η προσπάθεια για ένα ακόμη πιο εύρωστο εύρωστο τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα λειτουργεί σε συνθήκες ανταγωνισμού – για αυτό π.χ. δώσαμε τη δυνατότητα παροχής δανείων και από μη-τραπεζικά ιδρύματα. Στόχος; Η ενίσχυση της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, ώστε αυτές να μπορέσουν να κάνουν τις επενδύσεις που θα τους επιτρέψουν να εκσυγχρονιστούν, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να γίνουν ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά! 
  • Τρίτον, είναι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών επενδυτικών πόρων. Η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις κοινοτικών κονδυλίων, καθώς βρίσκεται στις πρώτες θέσεις απορρόφησης πόρων του ΕΣΠΑ, ενώ κατέχουμε την πρώτη θέση ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη σε ποσοστό εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σε αυτό το πλαίσιο η ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω του νέου ΕΣΠΑ είναι πολύπλευρη (π.χ. καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, ψηφιακός μετασχηματισμός, δίκαιη μετάβαση, κλιματική αλλαγή, μεγέθυνση των επιχειρήσεων). Ενώ και το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει πληθώρα δράσεων με έμφαση στην ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων που ήδη βοηθούν πολλές από αυτές και θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερες. Έχουμε τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ενίσχυση σε ολόκληρη την ΕΕ από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και είμαστε αποφασισμένοι να την αξιοποιήσουμε!
  • Τέταρτον είναι η περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027, και στο 70% έως το 2030, με έμφαση στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας. Τι θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους αυτούς; Πρώτον, η αξιοποίηση των ανταγωνιστικών μας πλεονεκτημάτων σε τομείς όπως ο αγροδιατροφικός, η φαρμακοβιομηχανία, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δεύτερον, τα κίνητρα για μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων και στήριξη των δράσεων καινοτομίας (γι’αυτό και φέρνουμε το 2024 προς ψήφιση νέο πλαίσιο φορολογικών κινήτρων και επιδοτήσεων για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση της καινοτομίας). Τρίτον, η στήριξη των επιχειρήσεων στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση -με αξιοποίηση στο έπακρο των ευρωπαϊκών πόρων- καθώς η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορήσει στους τομείς αυτούς.
  • Πέμπτος άξονας της προσπάθειας είναι η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας. Ήδη στο 7μηνο μετά τις εκλογές ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία 9 αποκρατικοποιήσεις και συμβάσεις παραχώρησης. Οι οποίες, όχι μόνο εξασφάλισαν  σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο, αλλά δείχνουν επίσης και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας η οποία μπορεί πλέον και προσελκύει σημαντικές επενδύσεις και κεφάλαια. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε με νέες πρωτοβουλίες, όπως είναι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το Υπερταμείο και τις θυγατρικές του, αλλά και η δημιουργία ενός Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου για στήριξη επενδύσεων στις τεχνολογίες αιχμής και στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση!

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι χωρίς χωρίς επενδύσεις, χωρίς επιχειρήσεις και χωρίς επιχειρηματικότητα, η χώρα δεν μπορεί ούτε να αναπτυχθεί ούτε να προοδεύσει! Γι’αυτό το λόγο, από το 2019 μέχρι σήμερα η στήριξη του επιχειρείν βρίσκεται στην καρδιά της προσπάθειας που κάνουμε για να ανεβάσουμε την ελληνική οικονομία ακόμη πιο ψηλά. Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας! Πρέπει να προωθούμε και να εφαρμόζουμε και όλες εκείνες τις πολιτικές και τις δράσεις που δημιουργούν ένα φιλο-επιχειρηματικό περιβάλλον στην πράξη!

Σχετικά Άρθρα