Τι ζημιά μπορεί να κάνει ο Σαμαράς με την μετωπική κριτική του- “Πάμε παρακάτω”, η απάντηση του Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε στην παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στην Βουλή με ένα απλό “ουδέν σχόλιο” που συμπληρώθηκε με ένα “πάμε παρακάτω” μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια με 176 ψήφους και 51 αποχές ή καταψηφίσεις από την Κ.Ο της Ν.Δ. Όμως είναι σαφές πως οι σχέσεις του πρώην με τον νυν πρωθυπουργό έχουν εισέλθει σε φάση ψυχρότητας και βαθιάς πολιτικής διαφωνίας.
Κι αυτό επειδή ο κ. Σαμαράς δεν διατύπωσε μόνο κριτική και επιχειρηματολογία κατά της επιλογής της κυβέρνησης να φέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο -ως μη όφειλε, κατά τον πρώην πρωθυπουργό-, αλλά διεύρυνε την διαφωνία του σε μείζονες κυβερνητικές επιλογές και πολιτικές: από τα ελληνοτουρκικά και την ακρίβεια μέχρι το αγροτικό ζήτημα. Με αιχμή, μάλιστα, την πλήρη διαφωνία του σχετικά με την αλλοίωση, όπως πιστεύει, του ιδεολογικού dna της παράταξης με την στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το κέντρο.
Το ερώτημα είναι εάν ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να προκαλέσει πολιτικά ζημιά στον πρωθυπουργό. Και η απάντηση είναι “όχι”, σε πρώτο και εμφανές, τουλάχιστον, επίπεδο. Λιγότεροι από 30 βουλευτές ήταν στην αίθουσα της ολομέλειας κατά την ομιλία του (εξ αυτών που καταψήφισαν ή απείχαν κατά κύριο λόγο). Δεν μπορεί κανείς να “πιστώσει” στον πρώην πρωθυπουργό όσους διαφώνησαν, κι αυτό διότι αυτή η διαφωνία ήταν σχεδόν οριζόντια στην Κ.Ο της Ν.Δ. Απείχαν ή καταψήφισαν και “καραμανλικοί”, και πιστοί στο Μέγαρο Μαξίμου, και “σαμαρικοί” και άλλοι.
Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς έβαλε ένα σοβαρό ιδεολογικό θέμα σχετικά με την αφαίρεση από τη Ν.Δ των δεξιών χαρακτηριστικών της. Από κεντροδεξιά με έμφαση στο …δεξιά (επί των ημερών του και πριν) μετατρέπεται σε κεντροδεξιά με έμφαση στο…κέντρο, όπως εκτιμά ο πρώην πρωθυπουργός. Κι αυτό εκ των πραγμάτων μπορεί να προκαλέσει ρωγμές απ΄ όπου θα σημειωθούν μετακινήσεις ψηφοφόρων. Είτε με βασικό συστατικό την απογοήτευση που θα τους οδηγήσει στο… σπίτι τους (αποχή στις ευρωεκλογές), είτε με συστατικό τον θυμό που μπορεί να προκαλέσει ενίσχυση των ποσοστών της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, ή και της Νίκης του Δημήτρη Νατσιού.
Στο Μαξίμου είχαν κάνει μετρήσεις σχετικά με την επίδραση της επιμονής στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και ορισμένες από αυτές ήταν ανησυχητικές καθώς προέβλεπαν απώλειες από τρεις έως και πέντε μονάδες στις “χαλαρές” κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο. Αυτή την τάση ενισχύει η παρέμβαση Σαμαρά και εν μέρει αυτή του Μάκη Βορίδη μαζί με την αποστασιοποίηση του 1/3 της Κ.Ο της Ν.Δ. Εάν συμπεριλάβει κανείς την αντίδραση της Εκκλησίας και την ρήση του πρωθυπουργού “ή παπάς παπάς, ή ζευγάς ζευγάς”, το “χριστεπώνυμο” εκλογικό ακροατήριο της Ν.Δ λογικά εμφανίζεται βαρύθυμο ή δυσαρεστημένο.