Πώς εξηγεί ο Παύλος Πολάκης την αποχή του- Τι θα πράξει ο Στέφανος Κασσελάκης- Σκέψεις για “ανασχηματισμό” και “αποκαθήλωση” από υπερσυντονιστή των τομεαρχών
“Σε ένα νομοσχέδιο όπου δεκάδες βουλευτές διαφοροποιήθηκαν, είναι πραγματικά αστείο ο θόρυβος να γίνεται πάλι για τη δική μου στάση”, αναφέρει ο Παύλος Πολάκης σε ανακοίνωσή του με την οποία επιχειρεί να εξηγήσει τους λόγους της αποχής του από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Είναι αλήθεια ότι το σοβαρότερο πολιτικό πρόβλημα που αναδείχθηκε χθες ήταν η “ολιστική” κριτική του Αντώνη Σαμαρά: η επιχειρηματολογία του, αφενός, για την αποδόμηση της κυβερνητικής ατζέντας ως προς το θέμα και, αφετέρου, η κριτική για τα ελληνοτουρκικά, την ακρίβεια, το αγροτικό αλλά και για την στροφή της Ν.Δ προς το κέντρο.
Ωστόσο, λογικά τα βλέμματα στρέφονται και προς τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ο Στέφανος Κασσελάκης είχε επιβάλει κομματική πειθαρχία και με ανακοίνωσή του λίγο πριν την ψηφοφορία είχε ζητήσει ένα ηχηρό “ναι” από την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Εδώ και καιρό ο Παύλος Πολάκης είχε δηλώσει πως δεν μπορεί να υπερασπίσει το νομοσχέδιο “στα ορεινά χωριά στα Σφακιά”, όμως έχει συνυπογράψει τις προτάσεις του κόμματός του (2022 και πρόσφατα) που αναμφίβολα ήταν πολύ πιό προωθημένες από το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Ο δε πρόεδρος του κόμματος, στην τελευταία συνεδρίαση της Π.Γ είχε προειδοποιήσει με συνέπειες.
Θεμα διαγραφής του δεν τίθεται -θα αποτελούσε “πυρηνική” έκπληξη-, όμως ο Στέφανος Κασσελάκης σκέπτεται σοβαρά έναν μίνι ανασχηματισμό στους τομεάρχες, ίσως και του κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος, και στο πλαίσιο αυτού ακούγεται πως μπορεί να “αποκαθηλώσει” τον Παύλο Πολάκη από υπερσυντονιστή των τομεαρχών.
Η ανάρτηση-ανακοίνωση του Παύλου Πολάκη
Το ζητούμενο πλέον για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ποιες κυρώσεις θα επιβάλλει ιδίως στον Παύλο Πολάκη. Το ενδεχόμενο της διαγραφής παρά τις πιέσεις που δέχεται από χθες το βράδυ είναι μάλλον απίθανο και το πιο πιθανό σενάριο είναι να τον καθαιρέσει από τη θέση του Συντονιστή των Τομεαρχών.
Ο ίδιος ο Κρητικός βουλευτής σε μακροσκελή ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο facebook ανέφερε μεταξύ άλλων για τη αποχή του ότι “σ’ ένα νομοσχέδιο όπου δεκάδες βουλευτές διαφοροποιήθηκαν, είναι πραγματικά αστείο ο θόρυβος να γίνεται πάλι για τη δική μου στάση” και σημείωσε “
Δεν δέχομαι μαθήματα προοδευτικότητας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη”
“Επειδή διαβλέπω μια τάση να μπουν στο ίδιο σακί όσοι δεν ψήφισαν το Σ/Ν θα ήθελα να διαχωρίσω τη θέση μου από τα όσα ακραία ομοφοβικά ακούστηκαν από τους “ακροδεξιούς θρησκόληπτους” μέσα και έξω από τη Βουλή” ανέφερε και πρόσθεσε “Εγώ ούτε είχα, ούτε έχω, ούτε θα έχω ποτέ στο μέλλον σχέση με τον σκοταδισμό και ούτε περιμένω ψήφους από αυτό το χώρο”.
Αναφορικά με τις ενστάσεις του τόνισε ότι “αφορούν κυρίως στην επέκταση των δικαιωμάτων, μέσω Ευρωπαϊκού Δικαίου, στην τεκνοθεσία και το δικαίωμα απόκτησης παιδιών μέσω παρένθετης κύησης.”.
Αναλυτικά η ανάρτηση 6 σημείων του Συντονιστή ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι η ακόλουθη:
“Σχετικά με τη σημερινή μου αποχή από τη ψηφοφορία του Σ/Ν για την ισότητα στον πολιτικό γάμο θα ήθελα να τονίσω ότι:
1. Δεν δέχομαι μαθήματα προοδευτικότητας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία μόλις πριν μια εβδομάδα καταδικάστηκε με ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να ξεπλύνει τις παρακολουθήσεις, την έλλειψη πολυφωνίας στα ΜΜΕ, τις απειλές και τις αγωγές σε δημοσιογράφους, την επαναπροώθηση μεταναστών κλπ, μέσω του Σ/Ν για την ισότητα στο γάμο, χωρίς όμως να τολμά να συγκρουστεί με το ακροδεξιό κομμάτι της ΝΔ.
2. Αναγνωρίζω ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και έχω αγωνιστεί στη ζωή μου για αυτό. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι δυνατό να διαχωρίζει τους συνανθρώπους μας και για αυτό άλλωστε ψήφισα και το σύμφωνο συμβίωσης το 2015 σε αντίθεση με τους 36 Βουλευτές της ΝΔ που είτε καταψήφισαν είτε απείχαν.
Οι ενστάσεις και οι ανησυχίες που έχω σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο ,αφορούν κυρίως στην επέκταση των δικαιωμάτων, μέσω Ευρωπαϊκού Δικαίου, στην τεκνοθεσία και το δικαίωμα απόκτησης παιδιών μέσω παρένθετης κύησης. Θεωρώ ότι τα όποια νομικά ζητήματα υπήρχαν θα μπορούσαν να λυθούν με διεύρυνση των όσων προβλέπονται από το σύμφωνο συμβίωσης.
3. Επειδή διαβλέπω μια τάση να μπουν στο ίδιο σακί όσοι δεν ψήφισαν το Σ/Ν θα ήθελα να διαχωρίσω τη θέση μου από τα όσα ακραία ομοφοβικά ακούστηκαν από τους “ακροδεξιούς θρησκόληπτους” μέσα και έξω από τη Βουλή. Εγώ ούτε είχα, ούτε έχω, ούτε θα έχω ποτέ στο μέλλον σχέση με τον σκοταδισμό και ούτε περιμένω ψήφους από αυτό το χώρο. Ήμουν είμαι και θα είμαι της αριστερής λαϊκής ταυτότητας ,της δημοκρατίας ,των εργασιακών δικαιωμάτων ,της αναδιανομής του πλούτου και της κοινωνικής ανατροπής.
4. Είμαι της άποψης, μετά και τα όσα αποκαλύφθηκαν σχετικά με τη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής των Χανίων-η οποία ελέγχεται για εκμετάλλευση γυναικών οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως παρένθετες μητέρες-ότι θα πρέπει να αυστηροποιηθεί πολύ το νομικό πλαίσιο και για τα ετερόφυλα ζευγάρια, σχετικά με την παρένθετη κύηση.
5. Επειδή το σύστημα Μητσοτάκη τίποτα δεν κάνει στην τύχη, καμία έκπληξη δεν μου προκαλεί το γεγονός ότι το γνωστό fund CVC πρόσφατα έκανε σημαντικές επενδύσεις στο χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
6. Σε ένα νομοσχέδιο όπου δεκάδες βουλευτές διαφοροποιήθηκαν, είναι πραγματικά αστείο ο θόρυβος να γίνεται πάλι για τη δική μου στάση.
Η επιχειρούμενη προσπάθεια να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο κενό. Ενωμένοι θα πάμε στο συνέδριο, το οποίο θα είναι και το εφαλτήριο για την ανασυγκρότηση και την επανεκκίνηση του κόμματος στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές”.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή ομιλία Σαμαρά και τη φράση του “δεν είναι δικαίωμα ο γάμος των ομοφύλων” σχολίασε δηκτικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης “Φανταστείτε πρώην πρωθυπουργός σε οποιοδήποτε κόμμα εκτός της ΕΡΕ να έκανε αυτήν τη δήλωση.”