Αιθιοπία: Αυθεντική αναπαράσταση του Όρκου του Ιπποκράτη
Ξεκινώντας απο την Κω, πατρίδα του πατέρα της Δυτικής Ιατρικής, Ιπποκράτη το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών, επιδιώκει να ενώσει τους γιατρούς ανα την υφήλιο, κάτω απο την ομπρέλα του Ιπποκρατικού πνεύματος και φιλοσοφίας.Νέος σταθμός ήταν η πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα.
Υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ,του ελληνικού Υπουργείου Υγείας και των Υπουργείων Τουρισμού και Υγείας της Αιθιοπίας, καθώς και τη συνεργασία του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω και της ΕΛΙΤΟΥΡ, συνδιοργανώθηκε Ιπποκρατική εβδομάδα, με τίτλο “Ήθος, Πάθος, Λόγος “, με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Αντίς Αμπέμπα και τη συνεργασία των Πανεπιστημίων Σερβίας και Κύπρου, παρουσία κορυφαίων αξιωματούχων της Αιθιοπικής κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε η τελετή απόδοσης του “αυθεντικού όρκου” του Ιπποκράτη, που περιελάμβανε αναπαράσταση της επίσημης εκδήλωσης που γίνεται στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, στην Κω.
Σε μια συγκινητική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας, την Αντίς Αμπέμπα, “Tikur Anbessa”, 50 αριστούχοι απόφοιτοι της ιατρικής σχολής, συμμετείχαν στην ανάγνωση του αυθεντικού όρκου του Ιπποκράτη.
Για τις ανάγκες της αναβίωσης παρέστη ειδικός απεσταλμένος από την Κω, ο οποίος αναπαριστά τον Ιπποκράτη, και οκτώ γυναίκες γιατροί από την Αιθιοπία παρέστησαν τις ιέρειες ντυμένες με ειδικά άμφια.
Τον αυθεντικό Ορκο του Ιπποκράτη εκφώνησε πρώτα στα Αρχαία Ελληνικά ο Μηνάς Χατζηαντωνίου, ακολούθως στα αγγλικά η Δρ Βικτώρια Πολυδώρου και στα Αμχαρικά η Δρ Αμάλ Σάλεχ.
Η προτομή του Ιπποκράτη τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο της Ιατρικής Σχολής και δίπλα φυτεύτηκε σε μια συμβολική κίνηση, ” ο πλάτανος του Ιπποκράτη.
Οι νέοι γιατροί μαζί με το πτυχίο τους έλαβαν αναμνηστικό πάπυρο με τον Όρκο του Ιπποκράτη.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Γιατρών (GDHI), σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια με στόχο όλοι οι απόφοιτοι των ιατρικών σχολών ανά τον κόσμο να δίνουν τον αυθεντικό Ορκο του Ιπποκράτη.
Ανάλογες τελετές έχουν γίνει και σε άλλες Ιατρικές Σχολές ανά τον κόσμο,απο την Αυστραλία, έως τον Καναδά και τις ΗΠΑ κκαιτο ” ταξίδι” συνεχίζεται.
Οι εκδηλώσεις στοχεύουν στη διάδοση της Ιπποκρατικής ιατρικής σκέψης και φιλοσοφίας, με την ταυτόχρονη ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Γιατρών (GDHI) και του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας (ΕΛΙΤΟΥΡ), Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε στοσκοπό του GDHI που είναι, μέσω του όρκου του Ιπποκράτη και του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος της Κω να ενωθούν όλες οι ιατρικές σχολές του κόσμου και όλοι οι γιατροί.
«Γίνεστε κρίκοι αυτής της παγκόσμιας αλυσίδας” ανεφερε ο κ. Πατουλης, απευθυνόμενος στους νέους γιατρούς της Αιθιοπίας.
Διαβεβαίωσε τους Αιθίοπες συναδέλφους του, ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες επιστήμονες είναι πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν βοήθεια και τεχνογνωσία.
«Πρόθεσή μας είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τις σχέσεις των επιστημόνων των δύο χωρών και να συμβάλλουμε στη μεταλαμπάδευση της γνώσης», τόνισε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε:
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη διάδοση του Ιπποκρατικού πνεύματος και την διατήρηση του Όρκου. Επιδίωξή μας είναι να συσφίξουμε τις σχέσεις με την διεθνή επιστημονική κοινότητα και να γίνουμε ο κρίκος της αλυσίδας που ενώνει τους ιατρούς του κόσμου, για την εγκαθίδρυση της Ιπποκρατικής αντίληψης στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει η χώρα της υγείας και της ευεξίας, να πρωτοστατήσει στη μεταλαμπάδευση γνώσης και τεχνογνωσίας και να προσελκύσει τον παγκόσμιο ασθενή.
Από την πλευρά του ο Δρ Αντώνιος Πολυδώρου Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου και Πρέσβης Ελληνικού Τουρισμού μίλησε για τις ενέργειες που έχει προγραμματίσει το Ινστιτούτο για τη διάδοση του Ιπποκρατικού πνεύματος.
«Ο όρκος του Ιπποκράτη παραμένει μέχρι τώρα υπόδειγμα ιατρικού όρκου γιατί περιέχει πανανθρώπινες και οικουμενικές υποθήκες», τόνισε ο κ. Πολυδώρου.
Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγής Ιατρικής και αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μεταλαμπάδευση των ιπποκρατικών αξιών στους νέους επιστήμονες.
” Ο Ιπποκράτης συγκεντρώνει όλες τις αρχές και το ήθος της ιστορίας της σύγχρονης ιατρικής.”
Στο ελληνοαιθιοπικό συνέδριο που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της Αιθιοπίας, ο κ. Πάντος αναφέρθηκε στην προώθηση του Τουρισμού Υγείας, εστιάζοντας στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Τόνισε ότι η χώρα μας επιλέγεται από υπογόνιμα ζευγάρια ανά τον κόσμο, καθώς διαθέτει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο.
Στο πλαίσιο συνεδρίου με τίτλο «Ήθος, Πάθος, Λόγος» με ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες εκπροσώπους των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αντίς Αμπέμπα, ΕΚΠΑ, Θεσσαλίας , Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Βελιγραδίου, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και των πέντε Πανεπιστημίων, με στόχο οι γιατροί όλου του κοσμου να συστρατευθούν κάτω από την ομπρέλα του Ιπποκρατείου Ινστιτούτου Ιατρών για την διεθνοποίηση του Ιπποκρατικού πνεύματος και φιλοσοφίας.
Στη συνέχεια έγινε η αδερφοποίηση των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών, Αιθιοπίας και Κύπρου.
Οι ανάγκες της χώρας, η οποία είναι μεγάλη με πληθυσμό 120 εκατομ. είναι τεράστιες σε ότι αφορά τον ιατροτεχνολογικο εξοπλισμό σε νοσοκομεία σε γιατρούς, ειδικά στις εμπόλεμες περιοχές, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε αρωγή δεν είναι μόνο ευπρόσδεκτη αλλά απαραίτητη, δήλωσε η Πρέσβυς της Ελλάδαςστην Αιθιοπία ΆνναΦάρρου. Η Ελλάδα, σημείωσε, βρίσκεται κοντά στον Αιθιοπικό λαό και στηρίζει τον τομέα της Υγείας. Το 2022 η Ελλάδα δώρισε στην Αιθιοπία 1.300.000 εμβόλια κατα της Covid-19 μέσω του μηχανισμού COVAX.