Λίνος Χρυσικόπουλος στο libre: Οι Ευρωπαίοι παίκτες πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ‘‘άδικο’’ ανταγωνισμό
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών και Καλαθοσφαιριστριών (ΠΣΑΚΚ), Λίνος Χρυσικόπολος μιλά στη στήλη ΕΝΤΕR του LIBRE για το δημοφιλές άθλημα, τον ανταγωνισμό και το αμερικανικό στοιχείο που έχει εισβάλει στην Ευρώπη προκαλώντας έναν τεράστιο ανταγωνισμό. Σ’ ό,τι αφορά στο ερώτημα «πόσοι ξένοι παίκτες αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα» δεν υπάρχει σαφής απάντηση.
Συνέντευξη
–Κύριε Χρυσικόπουλε, το ελληνικό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης είναι μεταξύ των πλέον ανταγωνιστικών της Ευρώπης. Ποια είναι όμως η κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καλαθοσφαιριστές;
Το αμερικανικό στοιχείο έχει εισχωρήσει πλέον συλλογικά στην Ευρώπη πάρα πολύ, οπότε όλοι οι Ευρωπαίοι παίκτες πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ‘‘άδικο’’ ανταγωνισμό με παίκτες πιο χαρισματικούς στο σύνολο από αυτούς, εννοείται ότι υπάρχουν πάντα και εξαιρέσεις αλλά δεν είναι αυτός ο κανόνας. Γι’ αυτό το λόγο το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και οι καλαθοσφαιριστές είναι υποχρεωμένοι να προσαρμόζονται. Εμείς σαν ΠΣΑΚΚ θα δίνουμε πάντα τον αγώνα μας για να διατηρείται το ελληνικό στοιχείο ζωντανό.
–Τελικά πόσο «ελληνικό» είναι το πρωτάθλημα στο οποίο αγωνίζονται τόσοι πολλοί Αμερικανοί παίκτες;
Η πραγματικότητα είναι ότι θέλουμε να αγωνίζονται περισσότεροι Έλληνες. Όλα αυτά τα χρόνια στον Σύνδεσμο, κάνουμε προσπάθειες να μειωθεί ο αριθμός των ξένων και το γεγονός ότι δεν έχει αυξηθεί κι άλλο, ίσως οφείλεται στις ‘‘φωνές’’ μας. Σίγουρα είναι κάποιοι παίκτες, οι οποίοι ανεβάζουν το επίπεδο του πρωταθλήματος, όμως, οι περισσότεροι δεν είναι καλύτεροι από τους Έλληνες και αυτό έχει αντίκτυπο και στην εθνική μας ομάδα.
-Πόσοι ξένοι παίκτες αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα; Είναι περισσότεροι ή λιγότεροι από τους Έλληνες;
Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν είναι εύκολη και αυτό διότι, μπορεί να υπάρχουν για παράδειγμα σε μια δωδεκάδα 6 Έλληνες και 6 ξένοι, όμως ο χρόνος συμμετοχής τους δεν είναι ο ίδιος. Κάποιες ομάδες έχουν παραπάνω ξένους και τους αλλάζουν. Αυτό είναι και πάλι άσχημο διότι χάνει κάποιος Έλληνας μια θέση στο ρόστερ.
–Το ελληνικό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης γυναικών σε τι επίπεδο βρίσκεται σε σχέση με άλλα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα;
Το ελληνικό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης γυναικών βρίσκεται σε σεβαστό επίπεδο στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Παράγει αξιόλογες ομάδες που συχνά διαδραματίζουν αξιόλογο ρόλο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αν και δεν έχει το ίδιο επίπεδο με τα πρωταθλήματα μεγαλύτερων χωρών όπως η Ισπανία, η Τουρκία ή η Ρωσία, εξακολουθεί να παρουσιάζει ανταγωνιστικό επίπεδο και ποιότητα στους αγώνες. Οι ελληνικές ομάδες συχνά συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως η EuroLeague Women, Eurocup Women και ανταγωνίζονται επιτυχώς άλλες ομάδες από όλη την Ευρώπη. Συνολικά, το ελληνικό πρωτάθλημα γυναικών στην καλαθοσφαίριση είναι ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και φημίζεται για τις τελικές φάσεις των εγχώριων διοργανώσεων, ενώ αποκτά μεγαλύτερη προβολή όταν συμμετέχουν μεγάλα κλαμπ της χώρας όπως ΠΑΟ, ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ.
-Το μπάσκετ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές άθλημα. Μπορεί όμως να έχει μέλλον όταν παράγοντες του αθλήματος υψώνουν τους τόνους απέναντι στους αντιπάλους τους;
Το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ εξαρτάται από τη δουλειά που γίνεται σε όλα τα επίπεδα. Αθλητές, προπονητές, ακόμη και παράγοντες, πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι στο στόχο τους, να μην επηρεάζονται από τίποτα. Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, το παρκέ όμως είναι αυτό που δίνει απαντήσεις.