Γάμος ομοφύλων: Προβληματισμός στο Μαξίμου για την (πολιτική) παρέμβαση Σαμαρά- Το παρασκήνιο με τα “όχι” και τις αποχές

Γάμος ομοφύλων: Προβληματισμός στο Μαξίμου για την (πολιτική) παρέμβαση Σαμαρά- Το παρασκήνιο με τα “όχι” και τις αποχές

Με εξασφαλισμένη την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον (πολιτικό γάμο), χάρη στην στήριξη που παρέχουν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, περίπου τα 2/3 των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης κατά το διήμερο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής στρέφεται στον τελικό αριθμό που θα ψηφίσει “ναι” και ως εκ τούτου στο εάν ο αριθμός όσων απόσχουν και κυρίως όσων θα καταψηφίσουν θα είναι παραπάνω από σαράντα, όπως ακούγεται.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, στην περίπτωση που τα “ναι” της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι λιγότερα από 120 θα αφήσει αιχμές περί (τυπικής και όχι ουσιαστικής) απώλειας της δεδηλωμένης, αν και αυτό αφορά τις πολιτικές εντυπώσεις και μόνον, και επιπλέον στην ανάδειξη του πολιτικού προβλήματος της Ν.Δ έναντι του συντηρητικού εκλογικού της ακροατηρίου.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει στείλει μηνύματα σχετικά με τους υφυπουργούς που διαφωνούν, υπενθυμίζοντας πως έχουν “αυξημένη ευθύνη” έναντι των απλών βουλευτών, ωστόσο δεν πρόκειται να υπάρξουν κυρώσεις. Είναι βέβαιο, όμως, πως οι διαφωνούντες θα βρεθούν εκτός λίστας στον επόμενο ανασχηματισμό. Κι αυτό αναγκάζει αρκετούς να “βάλουν νερό στο κρασί τους” και να επιλέξουν τελικά την αποχή, κάποιοι ίσως επιλέξουν να υπερψηφίσουν.

Η αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου εστιάζεται περισσότερο στην εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να μιλήσει από το βήμα της Βουλής. Και όχι μόνο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Σαμαράς με αφορμή την πλήρη και με επιχειρήματα διαφωνία του ως προς τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία σκοπεύει να καταθέσει “πλατφόρμα” για το ιδεολογικό στίγμα της Ν.Δ. Θεωρεί πως το νομοσχέδιο πλήττει αυτό το στίγμα και σε συνδυασμό, όπως λέγεται ότι θα πει, με άλλες κυβερνητικές πολιτικές και πρωτοβουλίες (πολλοί, για παράδειγμα, μιλούν αρνητικά για την τοποθέτηση στον κυβερνητικό και κρατικό μηχανισμό, αλλά και στο ευρωψηφοδέλτιο, στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ), επιχειρείται μία “απο-δεξιοποίηση” της παράταξης, απομάκρυνση, δηλαδή, από τον δεξιό χαρακτήρα του.

Από την πλευρά της, βεβαίως, η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει την παρέμβαση Σαμαρά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, για παράδειγμα, μιλώντας στην “Επόμενη μέρα” του Action24, είπε πως “ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο μόνος πρώην πρωθυπουργός που είναι βουλευτής και οι απόψεις του είναι γνωστές και σεβαστές”. “Για εμάς οι πρώην πρωθυπουργοί της παράταξης έχουν μεγάλη αξία”, είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να δίνει βάρος στην όποια παρέμβασή του.

Τα “όχι” και οι αποχές

Μέχρι στιγμής οι βουλευτές που έχουν δηλώσει ή… διαρρέουν ότι θα καταψηφίσουν είναι οι -με μπροστάρη τον Αντώνη Σαμαρά- Θάνος Πλεύρης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Καραγκούνης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Άννα Καραμανλή, Χρήστος Μπουκώρος, Νότης Μηταράκης, Περικλής Μαντάς, Μίμης Χρυσομάλλης, Κώστας Βλάσσης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Φώντας Μπαραλιάκος, Θεόδωρος Καράογλου, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μπάμπης Αθανασίου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Θανάσης Δαβάκης, Βασίλης Γιόγιακας, Χρήστος Κέλλας, Μάριος Σαλμάς, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Κατσαφάδος, Δημήτρης Κυριαζίδης. Γιώργος Καρασμάνης, Κώστας Γκιουλέκας, Στράτος Σιμόπουλος.

Ακόμη, με προεξέχοντα τον Μάκη Βορίδη που έχει δηλώσει ότι θα απόσχει, με ανάλογες σκέψεις εμφανίζονται οι Ανδρέας Κατσανιώτης, Χρήστος Μπουκώρος, Νότης Μηταράκης, Μίμης Χρυσομάλλης, Κώστας Βλάσσης, Φώντας Μπαραλιάκος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Θανάσης Δαβάκης, Βασίλης Γιόγιακας, Χρήστος Κέλλας, Μάριος Σαλμάς, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Κατσαφάδος, Γιώργος Καρασμάνης, Άγγελος Συρίγος, Γιώργος Γεωργαντάς, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Μαρία Κεφαλά. H τελευταία φαίνεται πως έχει αλλάξει θέση και μάλλον θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Σχετικά Άρθρα