Γάμος ομοφύλων: Με ονομαστική ψηφοφορία η ψήφιση του νομοσχεδίου
Με την κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας από είκοσι έναν βουλευτές άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Οι δέκα βουλευτές της Νίκης μαζί τους δέκα βουλευτές των Σπαρτιατών και έναν ανεξάρτητο που συνυπέγραψε το κοινό αίτημα κατέθεσαν, όπως είχαν προαναγγείλει το σχετικό αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη.
Μετά τους προβληματισμούς που διατυπώνει η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες κατέθεσαν ένσταση αντισυνταγματικότητας, η οποία θα συζητηθεί εντός της ημέρας, αργότερα.
«Είμαστε η μεγάλη λαϊκή παράταξη. Στο τέλος θα είμαστε ενωμένες και ενωμένοι, είτε διαφωνούμε είτε συμφωνούμε», ανέφερε στην ομιλία της η εισηγήτρια της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα για να προσθέσει πως οι κυβερνήσεις της ΝΔ υπήρξαν διαχρονικά πρωτοπόρες στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ενίσχυση της οικογένειας. «Προστατεύοντας τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου, κάθε παιδιού, προχωράμε μπροστά. Πάντα με πυξίδα τις παραδόσεις, τις αξίες μας, τον πυρήνα του Ελληνισμού- την οικογένεια. Ας σταθούμε στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Και αν αύριο τα δικά μας παιδιά μας ρωτήσουν «τι κάναμε για τα παιδιά που στερούνται τα ίδια δικαιώματα με εκείνα;» ας τα κοιτάξουμε περήφανα και ας τους απαντήσουμε πως κάναμε το σωστό διασφαλίζοντας ίσα δικαιώματα για όλα τα παιδιά στην Ελλάδα», είπε.
Σκληρή απάντηση στις ακρότητες Βελόπουλου που ζήτησε από βουλευτές να δηλώσουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, έδωσε η Έλενα Ακρίτα. «Ζήτησε διαπιστευτήρια για τη σεξουαλικότητα των βουλευτών ο κ. Βελόπουλος και ρώτησε πόσοι ήμαστε ομοφυλόφιλοι. Θα ήθελα να του πω, «ναι κι εγώ είμαι ομοφυλόφιλος, θέλεις κάτι;», ανέφερε χαρακτηριστικά η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «σύγχρονη σταυροφορία». Εξέφρασε παράλληλα τη λύπη της για την αρνητική στάση του ΚΚΕ.
«Σε εμάς δεν χωρά σε μια αστική δημοκρατία διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού», τόνισε από το ΠΑΣΟΚ ο Παύλος Χρηστίδης για να επισημάνει ότι η ελληνική οικογένεια δεν απειλείται από το νομοσχέδιο.