Αγρότες: Κάθοδο στην Αθήνα ζητούν οι “σκληροί” – Nέο μήνυμα της κυβέρνησης – Κρίσιμο 48ωρο
Κρίσιμο για τις επόμενες κινήσεις των αγροτών είναι το διήμερο καθώς μέσα από μπαράζ συσκέψεων οι εκπρόσωποι τους καλούνται να αποφασίσουν αν θα «κατεβάσουν ταχύτητες» ή θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις.
Η σύσκεψη της 15μελούς Επιτροπής που συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης με τον πρωθυπουργό, θα γίνει στις πέντε το απόγευμα στη Λάρισα με τους αγρότες να αποφασίζουν για το αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, συντονισμένα και με τα υπόλοιπα μπλόκα της Ελλάδας. Η τελική απόφαση πάντως, θα ληφθεί την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, από το σύνολο των μπλόκων, με την πρόταση για κάθοδο με τρακτέρ στην Αθήνα, να παραμένει ξεκάθαρα ανοιχτή
Πάντως, μια πρώτη γεύση εξάλλου των αποφάσεων που θα λάβουν οι αγρότες έδωσε ο Γιάννης Σδράλης, μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων Αγροτών που συμμετείχε στη χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου, ο οποίος προανήγγειλε σε συνέντευξη που έδωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, «κλιμάκωση του αγώνα», κλείσιμο των τελωνείων μόνο για τα φορτηγά και κάθοδο στην Αθήνα με τρακτέρ. Διευκρίνισε πάντως ότι «το κλείσιμο δρόμων θα είναι πάλι συμβολικό, γιατί κακά τα ψέματα δεν μας φταίει ο κόσμος να ταλαιπωρείται», ενώ αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία της καθόδου στην Αθήνα.
ΟΚώστας Μητροδήμος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών Πλατυκάμπου, μιλώντας στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό» την πρόταση για φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια. «Εννοείται ότι δε μας ικανοποιούν τα αποτελέσματα των αιτημάτων που δώσαμε στον κύριο πρωθυπουργό. Εμμέσως πλην σαφώς, δεν πήραμε τίποτα. Το αγροτικό πετρέλαιο δεν υπήρχε στον προϋπολογισμό του ’24. Με δύο μέρες κινητοποιήσεων εξήγγειλε 82 εκατομμύρια. Απλά τι μας είπε: Τα 40 τώρα τον Μάρτιο και τα 40 τον Νοέμβριο», τόνισε ο κ. Μητροδήμος και πρόσθεσε:
«Όσον αφορά την τιμή της κιλοβατώρας, πάλι ένα παιχνίδι με τις λέξεις και επικοινωνιακό, θα το δούμε μπροστά μας και αυτό. Για την ΚΑΠ θα το αφήσουμε να μας το φτιάξουν οι ξένοι… Τι άλλο να πω… Για τη Θεσσαλία κουβέντα. Θα περιμένουμε τέλος του μήνα να ‘ρθει η ολλανδική εταιρεία να μας πει τι, πώς, πότε. Και αν δεν ξαναβρέξει, γιατί τότε μακριά από εδώ θα βγει όλη η Θεσσαλία έξω». Ο κ. Μητροδήμος προειδοποίησε ότι σε δύο μήνες μπαίνουμε στις εαρινές βροχές. «Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι τα μπουρίνια αυτά είναι και απότομα και πάρα πολύ δυνατά», είπε χαρακτηριστικά.
«Πρόβατα να ήμασταν, αμάσητα δε θα τα κατεβάζαμε όλα αυτά. Γι’ αυτό και τους είδατε όλους τους αγρότες να κατεβαίνουν με σκυμμένο το κεφάλι», σημείωσε και εκτίμησε, όσον αφορά στις κινητοποιήσεις των αγροτών, ότι όλα είναι στο παιχνίδι: «Ένα θα σας πω με σιγουριά, ότι δε φεύγει κανείς από εδώ… Πως θα κοιτάξω την κόρη μου στα μάτια και θα της πω: “Δεν ήμουν ικανός να διαφυλάξω τα κεκτημένα του παππού μου, του πατέρα μου και να τα δώσω σε σένα”», διερωτήθηκε ο κ. Μητροδήμος.
Στην κυβέρνηση περιμένουν να ακούσουν τις επίσημες απαντήσεις των εκπροσώπων των αγροτών, με την ελπίδα ότι δε θα περάσουν οι εισηγήσεις για μαχητικότερη διεκδίκηση της πλήρους κάλυψης των αιτημάτων τους, ενώ ταυτόχρονα ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις στους δεξιούς συνδικαλιστές να «φρενάρουν» τις κινητοποιήσεις.
Κυβέρνηση: Δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια
κυβέρνηση έδωσε ό,τι μπορούσε στους αγρότες, είναι το μήνυμα που εκπέμπουν από το πρωί τα στελέχη της κυβέρνησης μετά την χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων.
Οι αγρότες που συμμετείχαν στην χθεσινή σύσκεψη ξέρουν πως ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι μπορούσε, είπε στην εκπομπή «Αταίριαστοι» η βουλευτής Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργείας, Θεόδωρος Σκυλακάκης ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου από εδώ και πέρα για την περίπτωση των αγροτών. Ανοιχτός διάλογος μπορεί να υπάρχει πάντα, αλλά με ανοιχτούς δρόμους».
Ερωτηθείς για τα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ζητούν οι αγρότες να διαμορφωθεί η τιμή στο αγροτικό ρεύμα, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι δεν γίνεται μια κοινωνική ομάδα να παίρνει ρεύμα κάτω του κόστους.
Επισήμανε παράλληλα ότι οι αγρότες λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις, τις μεγαλύτερες από οποιονδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας, προσθέτοντας ότι αυτές οι επιδοτήσεις έχουν πολύ αυστηρά όρια που βάζει η Ευρώπη.
Για το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο που ζητούν οι αγρότες, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα που η κυβέρνηση θα το συζητήσει εξαντλητικά μαζί τους, καθώς πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα πιο δίκαιο, για να λειτουργεί με βάση την πραγματική αγροτική κατανάλωση.
Κάθοδο στην Αθήνα αποφάσισαν οι αγρότες στην Καρδίτσα
Παράλληλα με ομόφωνη απόφαση του μπλόκου Ε65 των αγροτών της Καρδίτσας αποφασίστηκε κλιμάκωση και κάθοδος στην Αθήνα.
Ως πρώτη κίνηση κλιμάκωσης, οι αγρότες θα κλείσουν το απόγευμα της Τετάρτης τον Ε65. Επιμένουν στα δίκαια αιτήματά τους, για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, για 7 λεπτά στην κιλοβατώρα, αποζημιώσεις 100% από τον ΕΛΓΑ, μη εφαρμογή της ΚΑΠ και αποκατάσταση ζημιών και υποδομών από την πλημμύρα.
«Στα αιτήματα που θέσαμε στον πρωθυπουργό δεν πήραμε τίποτα πέρα από κάποιες υποσχέσεις για το αγροτικό ρεύμα. Για τα υπόλοιπα ζητήματα που το θέσαμε τίποτα ουσιαστικό. Ο αγώνας συνεχίζεται» δήλωσε από την πλευρά του στο karditsalive.net ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Κωνσταντίνος Τζέλλας, ο οποίος ήταν ένας από τους εκπροσώπους που συμμετείχαν στη συνάντηση.
Τα συν και τα πλην της κυβερνητικής φόρμουλας για το αγροτικό ρεύμα
Τα μέτρα για φθηνότερο ρεύμα που ανακοίνωσε χθες στους εκπροσώπους των μπλόκων ο πρωθυπουργός αφορούν όλους τους αγρότες και όχι μόνον εκείνους που ανήκουν σε συνεταιρισμούς ή οργανώσεις παραγωγών. Αυτή η διεύρυνση είναι σημαντική, πολύ περισσότερο αφού δίνει τη δυνατότητα ένταξης, και μάλιστα με βοήθεια από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, και στους αγρότες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στους προμηθευτές (κατά κύριο λόγο στη ΔΕΗ).
Τα μέτρα σηρίζονται σε πρόγραμμα διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων, που θα έχει διάρκεια 2+8 χρόνια, και στο οποίο δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος.
Για τα πρώτα 2 έτη με έναρξη τιμολόγησης την 1η Απριλίου 2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται κατά μέγιστο, για το σύνολο της κατανάλωσης, ως εξής:
- Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
- Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
- Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
- Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα
Για τα επόμενα 8 έτη, στο 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται ακόμα χαμηλότερα, στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα. Αυτό είναι ένα σοβαρό κίνητρο, με μόνο μειονέκτημα ότι απαιτεί 10ετή δέσμευση από τον αγρότη, χωρίς κανε΄νας να ξέρει αν οι αγορές θα πάνε προς τα πάνω ή προς τα κάτω.
Για τα 2/3 της κατανάλωσης που απομένουν, οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και μπορούν να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά. Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά και περιλαμβάνουν ενιαία ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, πρόκειται για μια δίκαιη ρύθμιση, καθώς οι συνεπείς αγρότες θα έχουν στα πρώτα δύο χρόνια χαμηλότερη εκτιμώμενη τιμή ανά KW (κάτω από 10 λεπτά) ενώ στους έχοντες ληξιπρόθεσμες οφειλές η τιμή της KW εκτιμάται ότι θα κινείται μεταξύ 10,5 – 11 λεπτά δεδομένου ότι θα μπορούν ταυτόχρονα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε βάθος δεκαετίας και μηδενικό επιτόκιο.
Το πρόγραμμα μπορούν να το προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο εκτιμάται ότι θα αφορά κατά κύριο λόγο τη ΔΕΗ που είναι ο κύριος προμηθευτής των αγροτικών «ρολογιών».
Η απαιτούμενη ενέργεια θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αφού οι συμμετέχοντες πάροχοι θα λάβουν όρους σύνδεσης για συγκεκριμένα έργα ΑΠΕ που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.
Το πρόγραμμα της συμφωνίας παρόχων – αγροτών εκτιμάται ότι θα εξυπηρετηθεί με 300 έως 500 Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών.