Γεωργιάδης: Υπόσχεση για αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2024 στους εκπροσώπους της Φαρμακοβιομηχανίας
Για προσπάθεια ρύθμισης του clawback δεσμεύτηκε ο κ. Γεωργιάδης, στην κοπή της πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, το βράδυ της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου, λίγο μετά τη μάχη του με τον Παύλο Πολάκη από τα έδρανα της Βουλής.
Τόνισε ότι δεν γίνεται να καταργηθεί το μέτρο, ενώ προανήγγειλε σημαντική αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσα στο 2024 που θα είναι ορατή το πρώτο εξάμηνο του χρόνου. Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε για αύξηση του προϋπολογισμού για φάρμακα περίπου κατά 370 εκατ. ευρώ.
Το ακανθώδες και δυσεπίλυτο ζήτημα του clawback (των επιστροφών χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες) ήταν ένα από σημεία στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός –χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ‘συνεφεύρετη’ του μέτρου– καλώντας τις φαρμακευτικές εταιρείες σε μια «καλόπιστη συνεργασία για να διορθώνουμε από κοινού το clawback», όπως είπε, χωρίς όμως να υπόσχεται θαύματα.
Χαρακτηριστικά παρομοίασε το clawback με ένα όπλο (άσκησης δημόσιας φαρμακευτικής πολιτικής) που εξαρτάται από τη σωστή του χρήση (και τις δικλείδες ασφαλείας) το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Εδώ θεσμοθετήσαμε το όπλο αλλά ακυρώσαμε την ασφάλεια», παραδέχτηκε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «από ένα σημείο και μετά αποτελεί βασικό παράγοντα στρέβλωσης της ομαλής λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς, που επιβαρύνει τις εταιρείες σε πολύ μεγάλο βαθμό και συνθλίβει ορισμένες που δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε αυτό και δημιουργεί ανισορροπία με δυνατότητα πρόκλησης μεγάλης βλάβης στο δημόσιο συμφέρον».
Α. Γεωργιάδης: Δεν αρκεί η αύξηση του προϋπολογισμού
Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας, καθώς «αν δεν ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα, η αύξηση θα εξανεμιστεί μέσα σε λίγους μήνες. Εξήγγειλε αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει (πλαφόν στους γιατρούς, πρωτόκολλα συνταγογράφησης και προώθηση γενοσήμων).
Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε κλειδί για τη φαρμακευτική πολιτική τη διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων πάνω από το 40%, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό αυτό βρίσκεται ακόμη κάτω από 25%.
Για να αυξηθεί όμως η διείσδυση των γενοσήμων χρειάζεται «όλοι να κινούμαστε στον ίδιο ρυθμό, Πολιτεία, εταιρείες, γιατροί και φαρμακοποιοί», τόνισε και πρόσθεσε πως: «Πρέπει να εξοικονομήσουμε πόρους από την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων, ώστε να δημιουργήσουμε χώρο για να χρηματοδοτήσουμε τα νέα, καινοτόμα φάρμακα». Εξέφρασε την εκτίμηση ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για να καλύψουμε τα νέα φάρμακα, που αναπτύσσονται από τις ξένες φαρμακοβιομηχανίες.
Δύο σημαντικά μέτρα
Δήλωσε ο υπουργός Υγείας πως σύντομα θα τεθούν σε εφαρμογή δύο σημαντικά μέτρα: Το πρώτο είναι η αύξηση της τιμής των φαρμάκων κάτω από 10 ευρώ, ώστε να ανακοπεί η απόσυρση φθηνών φαρμάκων και υποκατάσταση τους από άλλα ακριβότερα. Το δεύτερον, θα υπάρξουν σκευάσματα, τα οποία θα τεθούν εκτός λίστας και θα ενταχθούν στην αρνητική λίστα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Νοσοκομειακή, Φαρμακευτική ΔαπάνηΤην κατάσταση που επικρατεί στη νοσοκομειακή, φαρμακευτική δαπάνη χαρακτήρισε «μείζον πρόβλημα» ο υπουργός, για το οποίο κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ, που επέβαλε clawback (χωρίς να δεσμεύεται να το καταργήσει ή να αναφέρει συγκεκριμένα μέτρα για τον έλεγχό της). Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η δαπάνη έχει εκτοξευτεί σε μία δεκαετία: από 600 εκατ. ευρώ το 2013 σε 1,4 δισ. ευρώ το 2023. Για το θέμα αυτό, μεταξύ άλλων ανέφερε πως οι δαπάνες για φάρμακα θα είναι βασικό στοιχείο στα συμβόλαια αποδοτικότητας, που θα κληθούν να υπογράψουν οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων.