Ποταμιάνος για Golden Visa: Δεν θα μειωθούν τα ενοίκια αν αυξηθεί το όριο της
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, υποστηρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων που αγοράζονται από κατόχους Golden Visa, προσφέρονται για βραχυχρόνια και όχι για μακροχρόνια μίσθωση. «Αυτό σημαίνει ότι δε θα προστεθούν στο απόθεμα των προσφερόμενων για μακροχρόνια μίσθωση κατοικιών, όσα σπίτια ενδεχομένως δε θα αγοράσουν αλλοδαποί, οι οποίοι δε θα μπορέσουν να αποκτήσουν την ακριβότερη Golden Visa. Από τη στιγμή, λοιπόν, που δε θα αυξηθεί η προσφορά σπιτιών για ενοικίαση, δε θα υπάρχει κανένας λόγος να πέσουν οι τιμές των μισθώσεων. Είναι μη ρεαλιστικό να λέμε ότι η Golden Visa φταίει για το ότι οι τιμές μίσθωσης των κατοικιών βρίσκονται σήμερα στα ύψη».
Κατά τον ίδιο, στον αντίποδα υπάρχει ενδεχόμενο, μετά την αύξηση του χρηματικού ορίου για την απόκτηση Golden Visa, να μειωθούν λίγο οι τιμές πώλησης των ακινήτων. Αυτό διότι, όπως λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, η εφαρμογή του μέτρου της Golden Visa δημιούργησε στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων, με αποτέλεσμα να οφείλεται σε αυτήν κάποια αύξηση των τιμών πώλησης κυρίως σε περιοχές που υπήρχε μεγαλύτερη ζήτηση από τους αλλοδαπούς.
Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές ενοικίασης των ακινήτων στη χώρα, η αποτελεσματικότερη λύση είναι να βγουν στην αγορά τα εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά σπίτια, που βρίσκονται στην κατοχή των τραπεζών και του Δημοσίου.
«Όλα τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ή υλοποιήσει η παρούσα κυβέρνηση για την αγορά ακινήτων βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά είναι επιδερμικά. Το πιο ουσιώδες είναι να βγουν στην αγορά και να αξιοποιηθούν τα κλειστά ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του Δημοσίου και στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών εδώ και πολλά χρόνια. Να προσφέρονται για ενοικίαση και ο μισθωτής να αναλάβει τη συντήρησή τους, αν επιτευχθεί μία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για χαμηλό μίσθωμα», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής.
Σε ό,τι αφορά το αν έχει τη δυνατότητα η Πολιτεία να πιέσει τις τράπεζες, για να βγάλουν στην αγορά τα κλειστά ακίνητα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, ο κ. Ποταμιάνος σημειώνει ότι «ένας μοχλός πίεσης θα μπορούσε να είναι η υψηλότερη φορολόγηση προς τις τράπεζες για τα για τα συγκεκριμένα κλειστά και μη αξιοποιήσιμα ακίνητα».
Κατά τον ίδιο, ένας άλλος τρόπος για να πιεστούν προς τα κάτω οι τιμές ενοικίασης των σπιτιών, είναι η κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα για την αύξηση της ανοικοδόμησης. Αν κατασκευαστούν περισσότερες κατοικίες και προσφέρονται για μίσθωση ή για πώληση στην αγορά, είναι λογικό να μειωθούν οι ζητούμενες τιμές, αφού θα υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός.
«Οι ρυθμοί ανοικοδόμησης έχουν αυξηθεί κάπως αλλά απέχουν πολύ από αυτούς που επικρατούσαν στο παρελθόν. Αρκεί να σημειωθεί ότι σήμερα η ανοικοδόμηση βρίσκεται στο 1/5 αυτής σε σύγκριση με πριν από είκοσι χρόνια. Η Πολιτεία μπορεί να δώσει κίνητρα, για να κατασκευαστούν καινούργιες κατοικίες και αυτό θα βοηθήσει σημαντικά για να εξορθολογιστεί η αγορά ακινήτων», λέει ο κ. Ποταμιάνος.
Ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος μίλησε το ethnos.gr