Ο “πάντρε της αλγορ-ηθικής”- Ποιος είναι ο Φραγκισκανός μοναχός που συμβουλεύει Πάπα και Μελόνι για την AI

Ο “πάντρε της αλγορ-ηθικής”- Ποιος είναι ο Φραγκισκανός μοναχός που συμβουλεύει Πάπα και Μελόνι για την AI

Πηγή φωτό: La Natione

Ο μοναχός Paolo Benanti διαμορφώνει τον τρόπο ελέγχου της τεχνητής νοημοσύνης στη Ρώμη και το Βατικανό. Ο Φραγκισκανός μοναχός είναι το δεξί χέρι του Πάπα Φραγκίσκου καθώς και της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι στο αίτημα για «ανθρωποκεντρική» τεχνητή νοημοσύνη που δεν θα πρέπει να αφεθεί να είναι αχαλίνωτη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico.

Και υπογραμμίζει πώς η τεχνολογία θα μπορούσε να μας αλλάξει, με τους ανθρώπους να παραχωρούν τη δύναμη της επιλογής σε έναν αλγόριθμο που μας γνωρίζει πολύ καλά.

“Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το AI σαν είδωλο, σαν χρησμό, σαν ημίθεο”, είπε ο Benanti στο Politico. “Ο κίνδυνος είναι ότι εκχωρούν κριτική σκέψη και εξουσία λήψης αποφάσεων σε αυτές τις μηχανές.”

Ο 50χρονος Padre άφησε το στίγμα του στη διπλωματία της τεχνητής νοημοσύνης μέσω εγγράφων στρατηγικής όπως το Rome Call for AI Ethics , η προσπάθεια της Αγίας Έδρας να θεσπίσει τους ηθικούς βασικούς κανόνες για την αναδυόμενη τεχνολογία.

Αυτό το σύνολο βασικών αρχών – διαφάνεια, συμπερίληψη, λογοδοσία, αμεροληψία, αξιοπιστία, ασφάλεια και απόρρητο – για το σχεδιασμό τεχνητής νοημοσύνης έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των τεχνολογικών κολοσσών Microsoft και IBM, θρησκευτικών ηγετών σε όλο τον κόσμο, της ιταλικής κυβέρνησης και των Ηνωμένων Εθνών με έδρα τη Ρώμη Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα λάβει ή θα χρησιμοποιηθεί για τη λήψη αποφάσεων για τις ζωές των ανθρώπων με κρυφό, μη δημοκρατικό τρόπο», είπε ο Benanti. «Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια διαδικασία διακυβέρνησης βάσης που οδηγεί την καινοτομία προς την πρόοδο».

Ως επικεφαλής αρχιτέκτονας του Rome Call, ο Benanti έχει γίνει γνωστό όνομα μεταξύ των μεγαλύτερων της τεχνολογίας, με τον Πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ να τον φιλοξενεί ακόμη και στο podcast του πέρυσι.

Αλλά ο Benanti είναι επίσης στρατηγικός σύμβουλος της ιταλικής κυβέρνησης, με την Meloni να αναφέρει συχνά την «αλγορ-ηθική», μια φράση που επινόησε. Ο Benanti μάλιστα πλαισίωσε τον Ιταλό πρωθυπουργό σε μια πρόσφατη συνάντηση με τον ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, τον περασμένο μήνα.

Η μεγάλη επιρροή του Benanti

Η επιρροή του θεολόγου στην πολιτική της τεχνητής νοημοσύνης στο υψηλότερο παγκόσμιο επίπεδο δείχνει πώς η Εκκλησία, όπως και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, προσπαθούν να κατανοήσουν την τεχνολογία και τις συνέπειές της. Η συζήτηση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη εμπλουτίζεται με προειδοποιήσεις ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια μορφή αισθανόμενης ζωής με βάση το πυρίτιο, να χρησιμοποιηθεί για το σχεδιασμό νέων όπλων ή να εξαφανίσει εντελώς την ανθρωπότητα.

Καθώς η γενετική τεχνητή νοημοσύνη όπως το gabby chatbot του OpenAI ChatGPT κυριαρχεί στον κόσμο, ο Benanti ανησυχεί κυρίως για δύο πιθανές συνέπειες.

Πρώτον: ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει η τεχνητή νοημοσύνη, ειδικά όταν ελέγχεται από μονοπώλια Big Tech, στις θέσεις εργασίας. Αυτό το θέμα μπήκε επίσης στις προτεραιότητες της Ιταλίας για την προεδρία της G7 φέτος. Η Meloni επιθυμεί να προωθήσει περαιτέρω τη διαδικασία της G7 στη Χιροσίμα σχετικά με τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης που ξεκίνησε πέρυσι υπό τη διαχείριση της Ιαπωνίας.

«Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή δεν είναι ένα καναρίνι στο ανθρακωρυχείο, όσο ένας γύπας που προσπαθεί να φάει τα πτώματα μας», είπε ο Μπενάντι για τις πρώτες επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στον τοκετό.

Και δεύτερον, ο Benanti είναι αγχωμένος από την προοπτική ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εξαρτώνται υπερβολικά από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για βασικές επιλογές.

«Πρέπει να δώσουμε πίσω στους ανθρώπους τη δυνατότητα να αποφασίζουν βάσει της συνείδησής τους», είπε.

Σχετικά Άρθρα