Ο Κασσελάκης στην εκδήλωση Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη, Αχτσιόγλου- Οι τοποθετήσεις

Ο Κασσελάκης στην εκδήλωση Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη, Αχτσιόγλου- Οι τοποθετήσεις

Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της Εφημερίδας των Συντακτών για την Κεντροαριστερά με τίτλο «Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;», με συμμετέχοντες τους Δ. Τεμπονέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ και Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά.

Την έκπληξη έκανε όμως ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος προσήλθε στην εκδήλωση.

Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη προκάλεσε ερωτήματα σε ένα ασφυκτικά γεμάτο χώρο, καθώς τις προηγούμενες ημέρες ήταν ξεκάθαρο ότι η πρωτοβουλία για την εκδήλωση αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την άφιξη του κ. Κασσελάκη υπήρξαν μερικά επιφωνήματα αποδοκιμασίας, αλλά γρήγορα τον καλωσόρισαν απ’ το μικρόφωνο τόσο ο συντονιστής Δ. Τερζής όσο και η κ. Αχτσιόγλου που τον καλησπέρισε.

ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ

Για κενό πολιτικής εκπροσώπησης που δεν αφορά πρωτίστως πρόσωπα αλλά πολιτικές, αλλά και για τις προϋποθέσεις συγκρότησης ενός μπλοκ προοδευτικών  μίλησε μεταξύ άλλων η Έφη Αχτσιόγλου.

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, σημείωσε ότι αυτό το κενό είναι μια «πανθομολογούμενη πραγματικότητα» που δεν σχετίζεται με την έλλειψη «κάποιου λαμπερού προσώπου, κάποιου χαρισματικού ηγέτη», όλα αυτά είπε είναι χιλιοακουσμένα αλλά αν ήταν έτσι «αυτοί που ασφυκτιούν σήμερα αναζητώντας ένα πρόσωπο θα είχαν λύσει τα προβλήματά τους».

Σημείωσε πως σήμερα επικρατεί στον προοδευτικό χώρο η άποψη ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ συνίσταται στη ροή του χρήματος προς 5 οικογένειες και τους φίλους του Μαξίμου, κάτι που όπως είπε παραγνωρίζει κρίσιμες πτυχές της στρατηγικής της ΝΔ. Σημείωσε μάλιστα ότι η ΝΔ δίνει και ιδεολογικές μάχες, τονίζοντας ωστόσο, ότι ο προοδευτικός χώρος δεν πρέπει να μετατοπίζεται και να διολισθαίνει σε μια νεοφιλελεύθερη συναίνεση, ακολουθώντας την πολιτική του μέσου όρου.

Μιλώντας ειδικότερα για την πολιτική συγκρότησης ενός προοδευτικού μπλοκ δυνάμεων ανέφερε τα εξής σημεία:

1. Απαιτούνται σαφείς διαχωριστικές γραμμές και σαφείς πολιτικές και ταξικές επιλογές. Δεν είμαστε γενικώς και αορίστως με όλους. Είμαστε με την κοινωνική πλειονότητα που υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής αντίστροφης αναδιανομής. Και είναι ακριβώς για αυτόν τον λόγο που δεν μας αφήνει αδιάφορους το ζήτημα της διακυβέρνησης. Για όσους σήμερα είμαστε στη Νέα Αριστερά αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο. Έχουμε και οφείλουμε να έχουμε σαφή κοινωνική απεύθυνση.

2.Ο συνασπισμός των κοινωνικών δυνάμεων δεν θα μπορέσει ούτε να συγκροτηθεί πολιτικά ούτε να εκφραστεί κυρίαρχα αν δεν δίνεται η ιδεολογική μάχη. Η Δεξιά στη χώρα εδώ και δεκαετίες δίνει συστηματικά την ιδεολογική μάχη. Οι αριστερές και κεντροαριστερές δυνάμεις συχνά αποφεύγουν να δώσουν τη μάχη αυτή με αποτέλεσμα να έχει επιτευχθεί μια κυριαρχία του δεξιού λόγου στην ελληνική κοινωνία.

3.Η στρατηγική πρέπει να είναι πλήρως και ολοκληρωτικά αντιπαραθετική με αυτή της Δεξιάς. Δεν μπορεί να είναι συναινετική σε κορυφαία ζητήματα.  Δεν είναι δυνατόν να εκφραστεί κυρίαρχα ο συνασπισμός των κοινωνικών τάξεων που προανέφερα με πολιτικές θέσεις που δίνουν χώρο στις νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις και τις αντιθεσμικές μεταρρυθμίσεις της ΝΔ: είτε αυτές αφορούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είτε την επιστολική ψήφο. Ή με συναινέσεις στην κούρσα εξοπλισμών, τις πολεμικές επιχειρήσεις, την αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική υστερία -όπως με την ατζέντα Ισλαμαμπάντ-, την άγρια καταστολή κινητοποιήσεων, υπό το φόβο του πολιτικού κόστους. Κι εδώ οφείλω να πω ότι και ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ και το σημερινό ΠΑΣΟΚ οδηγούνται συχνά σε τέτοιες συντηρητικές μετατοπίσεις έχοντας τη φαντασίωση ότι τη λύση θα δώσει ο μεσαίος χώρος. Και αυτό συμβαίνει λόγω ακριβώς της παραγνώρισης της στρατηγικής συνθετότητας της πολιτικής του αντιπάλου.

3. Δεν ισχυρίζομαι ότι η λύση είναι η άλλη φαντασίωση: ότι αρκεί να κλίνουμε τη φράση “ριζοσπαστική αριστερά” σε όλες τις πτώσεις για να μας ακολουθήσουν οι δυνάμεις αυτές στον δρόμο της συνέπειας και της ανυποχώρητης μάχης ή να προτείνουμε την πλέον ριζοσπαστική και παντελώς ανεφάρμοστη κάθε φορά θέση. Αυτό το κάνουν δυνάμεις τις εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς εδώ και χρόνια χωρίς να τελεσφορούν.  Είναι μια δοκιμασμένη και μάλλον όχι ιδιαίτερα αποτελεσματική πολιτική στρατηγική της οποίας φορείς υπάρχουν πάμπολλοι στην Ελλάδα χωρίς να έχουν καταφέρει να εκφράσουν τα υλικά συμφέροντα των πολλών.

4. Μιλάμε για  πολιτική. Η πολιτική είναι κάτι το εξαιρετικά σοβαρό. Γιατί η πολιτική επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν παίζουμε με την πολιτική. Μεταξύ των αναγκαίων προϋποθέσεων λοιπόν για τη συγκρότηση της συμμαχίας των κοινωνικών δυνάμεων οφείλουμε πλέον να συμπεριλαμβάνουμε και τη στοιχειώδη πολιτική σοβαρότητα.

5. Ο πολιτικός διάλογος που εκ των πραγμάτων ανοίγει και στον οποίο ως Νέα Αριστερά έχουμε τη διάθεση να συμμετέχουμε μπορεί να γίνει εφόσον υπάρχουν στοιχειώδεις προγραμματικές προϋποθέσεις.

6. Ο πολιτικός χώρος που θα καταφέρει να ενοποιήσει τις κοινωνικές δυνάμεις κατά τη γνώμη μου δεν βρίσκεται ούτε στο σημερινό ΠΑΣΟΚ ούτε στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Και αν, όπως ταυτόχρονα πιστεύω, υπάρχουν δυνάμεις που ασφυκτιούν σήμερα στο εσωτερικό των κομμάτων αυτών και ευρύτερα στο χώρο της σύγχρονης Αριστεράς και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, τις καλώ κάνουν το βήμα, να προτάξουν τη σημασία και την αναγκαιότητα του πολιτικού περιεχομένου.

7. Σχέδια συγχωνεύσεων  που δεν έχουν κάτι να προσφέρουν στις κοινωνικές δυνάμεις στις οποίες αναφερόμαστε και στις οποίες ανήκουμε, δεν μας αφορούν. Η πολιτική δεν είναι παιχνίδια παραγόντων και μικροκομματικοί σχεδιασμοί.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης μίλησε για χάσμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να δομηθεί στη λογική του αντί. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είστε κατά του κ. Μητσοτάκη, ελάτε μαζί μας. Δεν αθροίζουμε αγανακτήσεις, θυμό και αποοήτευση. Οφείλουμε να πούμε ποιοι είμαστε εμείς και ποια η ιδεολογική μας βάση. Τι σημαίνει σύγχρονη ευρωπαΪκή σοσιαλδημοκρατία Είμαστε αταλάντευτα με την ανοιχτή κοινωνία, με οτιδήποτε προάγει την ισότητα και προωθεί τη συμπερίληψη. Αταλάντευτα ναι στην συζήτηση που υπάρχει. Είμαστε προσηλωμένοι στη θεσμική θωράκιση της εξουσίας. Πιστεύουμε στη διαφάνεια και στη λογοδοσία.  

Προσερχόμενος στην εκδήλωση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε «Είμαι υπέρ του διαλόγου, της συζήτησης και της αναζήτησης. Μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα σε πολλά επίπεδα. Εμείς η «Νέα Αριστερά» θα χτίσουμε τη δική μας ταυτότητα, πάνω στις δικές μας αξίες.»

«Είμαστε εδώ να συζητήσουμε δημόσια και στο φως αυτό που συζητάει η κοινωνία. Τη σύγκληση των προοδευτικών δυνάμεων. Το σωστό ερώτημα είναι απέναντι στον Μητσοτάκη, όχι «ποιος», αλλά «πως». Είμαστε εδώ για να δώσουμε ελπίδα στον προοδευτικό κόσμο», είπε ο Διονύσης Τεμπονέρας στις τηλεοπτικές κάμερες.

Πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου σημειώθηκε στην εκδήλωση. Συγκεκριμένα το «παρών» έδωσαν:

  • Μπουλμπασάκος μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ
  • Θόδωρος Μαργαρίτης μέλος ΠΣ ΠΑΣΟΚ
  • Έφη Παγκαλου μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ
  • Χρήστος Πολυζωγόπουλος, πρώην πρόεδρος ΓΣΕΕ και πρώην υφυπουργός
  • Νίκος Φωτόπουλος, γραμματέας ΓΣΕΕ
  • Πρόεδρος της ΕΤΕΡ, Τάκης Μαυράκης
  • Σπύρος Δανέλλης, πρώην βουλευτής – υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης
  • Αντώνης Κοτσακάς, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ
  • Χάρης Τσιόκας, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ
  • Γιάννης Δραγασάκης, πρώην αντιπρόεδρος κυβέρνησης Τσίπρα
  • Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτής Νέας Αριστεράς
  • Κώστας Πουλάκης, πρώην γγ υπουργείου Εσωτερικών
  • Κωστής Καρπόζηλος, εκπρόσωπος Τύπου Νέας Αριστεράς
  • Δημήτρης Βίτσας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας

Σχετικά Άρθρα