Κάλλας: Καταζητούμενη στη Ρωσία η πρωθυπουργός της Εσθονίας
Η ρωσική αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, η ανακοίνωση αναρτήθηκε την Τρίτη στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών στη Μόσχα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Κάλλας καταδιώκεται «σε ποινική υπόθεση», αναφέρει η αστυνομία, χωρίς να διευκρινίζει το έγκλημα που εμπλέκεται.
Διώκονται επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Taimar Peterkop και ο υπουργός Πολιτισμού της Λιθουανίας, Simonas Kayris.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ εξήγησε ότι οι τρεις είναι εχθρικοί προς τη Ρωσία, όντας «υπεύθυνοι για αποφάσεις που de facto προσβάλλουν την ιστορία» και «ανθρώπους που αναλαμβάνουν εχθρικές ενέργειες κατά της ιστορικής μνήμης της χώρας μας».
Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι η Ρωσία θεωρεί τον εαυτό της απελευθερωτή αυτών των χωρών και ισχυρίζεται ότι οποιαδήποτε άλλη άποψη αντιπροσωπεύει παραποίηση της ιστορίας, η οποία σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία είναι έγκλημα.
Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS αναφέρει, επικαλούμενο άγνωστη πηγή ασφαλείας, ότι οι αντίστοιχοι αξιωματούχοι κατηγορούνται για «καταστροφή και υποβάθμιση ορισμένων μνημείων σοβιετικών στρατιωτών» από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τα τελευταία χρόνια, πολλά τέτοια μνημεία που κληρονόμησαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση έχουν κατεδαφιστεί στα κράτη της Βαλτικής – χειρονομίες που σηματοδοτούσαν την απόρριψη της περιόδου κατά την οποία η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία προσαρτήθηκαν από την ΕΣΣΔ.
Οι τρεις χώρες, πλέον μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, έχουν τεταμένες σχέσεις με τη Μόσχα και οι ρωσικές μειονότητες ζουν στα εδάφη τους. Οι διαφωνίες εντάθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: οι Βαλτικοί υποστηρίζουν ενεργά το Κίεβο και θεωρούν τους εαυτούς τους υπό πραγματική απειλή από ρωσικές επιθέσεις.
Την περασμένη εβδομάδα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον επιτετραμμένο της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, κατηγορώντας τις χώρες τους ότι «σαμποτάρουν» τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της Ρωσίας τον Μάρτιο, αρνούμενοι να παράσχουν ασφάλεια στα εκλογικά τμήματα στις ρωσικές πρεσβείες στο Ταλίν, τη Ρίγα και το Βίλνιους αντίστοιχα.
Τον Ιανουάριο, μετά την περιοδεία του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskiy στα τρία κράτη της Βαλτικής, η Λετονία και η Εσθονία ακύρωσαν τις συμφωνίες με τη Ρωσία για νομική συνδρομή, με την αιτιολογία ότι οι Ρώσοι είχαν επιτεθεί στην Ουκρανία.
Τον ίδιο μήνα, η Εσθονία αρνήθηκε να ανανεώσει την άδεια παραμονής του ηγέτη της Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, ο οποίος είναι Ρώσος πολίτης, θεωρώντας ότι θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.
Πηγή: Agerpres.ro, ΕΡΤ