Η “ασυλία” Μπέου: Από την παρέμβαση του Αρείου Πάγου στον αντιρατσιστικό κώδικα για το ποδόσφαιρο
Προκλητικά υπότροπος έναντι όσων προβλέπονται στον αντιρατσιστικό νόμο αποδεικνύεται ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος όσον αφορά τις “κατά συρροή” χυδαίες και ομοφοβικές δηλώσεις του κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη και εγείρεται πλέον το ερώτημα πόθεν προκύπτει η ιδιότυπη “ασυλία” που φαίνεται ότι έχει καθώς δεν ενεργοποιούνται οι σχετικές νομικές διατάξεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 9 Οκτωβρίου έχει διαταχθεί από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη προκαταρκτική εξέταση με αφορμή τις δηλώσεις του εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη στην “επινίκια” ομιλία προς τους ψηφοφόρους του (την βραδιά του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών).
Όπως έγραφε τότε η “Καθημερινή”:
Εισαγγελική παρέμβαση για τη χυδαία επίθεση του επανεκλεγέντος δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, κατά του Στέφανου Κασσελάκη, στις χθεσινές του δηλώσεις, εκδηλώθηκε σε ανώτατο επίπεδο από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.
Η ανώτατη εισαγγελέας απέστειλε παραγγελία για έρευνα σε βάρος του Αχιλλέα Μπέου με βάση τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου, τονίζοντας με έμφαση στο έγγραφό της ότι ο λόγος του με τις συγκεκριμένες δηλώσεις που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων είναι ρατσιστικός. Με άλλα λόγια, αναφέρεται στην εισαγγελική παραγγελία, «πρέπει να διερευνηθεί αν η ως άνω δήλωση του δημάρχου ήταν πρόσφορη να προκαλέσει διακρίσεις, μίσος και βία κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, και συγκεκριμένα σε βάρος των ομοφυλοφίλων (βλ. και ΑΠ 858/2020)».
Το σχετικό απόσπασμα των δηλώσεων Μπέου:
Αναλυτικά η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου
«Παρακαλούμε, ενόψει της δήλωσης του δημάρχου Βόλου, που έλαβε χώρα χθές σε live μετάδοση από τα περισσότερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, με το εξής περιεχόμενο: “Δηλαδή, κύριε Κασσελάκη, θα μεγαλώνουμε κορίτσια για να παράγουμε πούστηδες; Αυτή είναι η Ελλάδα, αυτή είναι η πατρίδα του; Αφήστε με μόνο μου. Σε καμία περίπτωση δεν θα είστε πρότυπο, ρε”, να ερευνήσετε τυχόν διάπραξη της αξιόποινης πράξης του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 4285/2014.
Θα πρέπει, εκτός των άλλων, να ληφθεί υπόψη ότι η πιο πάνω δήλωση του εν λόγω δημάρχου, ερμηνευόμενη ως ενιαίο νοηματικό σύνολο, σύμφωνα και με τη νομολογία του ΕΔΔΑ, στοχοποιεί προσδιορίζοντας με απόλυτα διακριτό τρόπο τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα των ομοφυλοφίλων, στα άτομα δε αυτά με τον συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό αρνείται ο ανωτέρω το δικαίωμα να υπάρχουν στην κοινωνία, να συμμετέχουν, να ενεργούν και να εκφράζουν τις αντιλήψεις και επιδιώξεις τους στην κοινωνική ζωή. Συνεπώς, η συγκεκριμένη συμπεριφορά του μπορεί να υποκινήσει μίσος κατά των ομοφυλόφιλων, καθώς η ένταση του λόγου του, και μάλιστα δημόσιου, λαμβανομένης υπόψη και της ιδιότητας του δημάρχου, μπορεί να θεωρηθεί ως πρόσφορη να προκαλέσει στον μέσο άνθρωπο έντονα συναισθήματα απέχθειας, αποστροφής, χαιρεκακίας, αντεκδίκησης και ιδιαίτερης εχθρότητας κατά της ανωτέρω ομάδας προσώπων, τα δε συναισθήματα αυτά είναι αντικειμενικά δυνατόν να προκαλέσουν κίνδυνο τέλεσης πράξεων βίας κατά της συγκεκριμένης ομάδας ή των μελών της, διασαλεύοντας την ειρηνική και ομαλή κοινωνική συμβίωση και τα ατομικά δικαιώματά τους. Με άλλα λόγια πρέπει να διερευνηθεί αν η ως άνω δήλωση του δημάρχου ήταν πρόσφορη να προκαλέσει διακρίσεις, μίσος και βία κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, και συγκεκριμένα σε βάρος των ομοφυλόφιλων (βλ. και ΑΠ 858/2020).
Σε κάθε περίπτωση, να διερευνηθεί αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ επιθυμεί να υποβάλει έγκληση κατά του ως άνω δημάρχου για εξύβριση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά κ.λπ.».
“Κατά συρροή”
Κι ενώ αγνοείται η τύχη εκείνης της προκατακτικής εξέτασης (τουλάχιστον δεν έχει δωθεί στην δημοσιότητα κάποιο αποτέλεσμα ώστε να απαλλαγεί ή να έχουν κινηθεί οι σχετικές διαδικασίες), ο Αχιλλέας Μπέος επανήλθε -με αφορμή την άστοχη, είναι αλήθεια, απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην πρόκληση Βολιώτη κατά την επίσκεψή του στην πόλη της Θεσσαλίας- με νέα ομοφοβική και χυδαία επίθεση. Ακολουθούμενος, ως γνωστόν, από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρη– ο οποίος ήταν καθηγητής πανεπιστημίου και πρύτανης!
Τώρα, ο Αχιλλέας Μπέος αντιμετωπίζει κυρώσεις για την διάπραξη αδικημάτων που απορρέουν από τον αντιρατσιστικό κώδικα που διέπει την αθλητική νομοθεσία, υπό την ιδιότητα που έχει (και) ως πρόεδρος/ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Βόλος.
Όπως έγινε γνωστό, μετά τις καταγγελίες του ποδοσφαιριστή της ΠΑΕ Κηφισιάς Αντρέα Τεττέϊ και της ίδιας της διοίκησης της ομάδας:
Η Κηφισιά με καταγγελία που έκανε κατηγορεί τον Αχιλλέα Μπέο για ρατσιστική συμπεριφορά στον ποδοσφαιριστή της Τεττέι, στο πρόσφατο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων στην Καισαριανή.
Η νεοφώτιστη ομάδα ανέβασε μάλιστα και βίντεο στο Instagram όπου το αφεντικό του Βόλου μέσα από τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, ακούγεται να λέει «ρε μόνος του έπεσε η μαϊμού».
Τι προβλέπει όμως, ο Πειθαρχικός Κώδικας για ρατσιστική συμπεριφορά, αξιωματούχου ομάδας.
Κατ’ αρχάς πρέπει να τονιστεί ότι για να επιληφθεί της υπόθεσης η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λιγκ πρέπει το περιστατικό να έχει γραφτεί είτε στο φύλλο αγώνα, είτε στην έκθεση του παρατηρητή.
Αν αυτό δεν έχει συμβεί, για να προχωρήσει η υπόθεση στα πειθαρχικά όργανα χρειάζεται επέμβαση του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα της ΕΠΟ ο οποίος σύμφωνα με το άρθρο 27 μπορεί να επέμβει «είτε αυτεπάγγελτα από ίδια γνώση, για γεγονότα ή δηλώσεις που καλύπτονται από τα Μ.Μ.Ε. είτε από στοιχειοθετημένες επώνυμες καταγγελίες».
Αναλυτικά το άρθρο 18 του Πειθαρχικού Κώδικα αναφέρει τα εξής:
Οποιοσδήποτε εμπίπτει στον παρόντα Κώδικα μειώνει, μεροληπτεί κατά ή αμαυρώνει οποιονδήποτε, με τρόπο δυσφημιστικό, εξαιτίας της φυλής, του χρώματος, της γλώσσας, της θρησκείας ή της εθνοτικής προελεύσεώς του, ή διαπράξει οποιαδήποτε άλλη ρατσιστική ή περιφρονητική, πράξη, θα τιμωρείται:
Αν είναι ποδοσφαιριστής με ποινή αποκλεισμού πέντε (5) αγωνιστικών τουλάχιστον και χρηματική ποινή τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ τουλάχιστον.
Αν είναι αξιωματούχος ομάδος με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα από τρεις (3) μήνες μέχρι έναν (1) χρόνο και χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ τουλάχιστον εφόσον είναι αξιωματούχος ΠΑΕ και δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ αν είναι αξιωματούχος σωματείου
Αν είναι θεατής με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα, από έξι (6) μήνες μέχρι δύο (2) έτη και η ομάδα του με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ εφόσον είναι ΠΑΕ και από πεντακόσια (500) ευρώ έως χίλια (1.000) ευρώ αν είναι σωματείο
α) Εάν αξιωματούχοι ή και ποδοσφαιριστές μίας ομάδας διαπράξουν ρατσιστική ή περιφρονητική πράξη, όπως περιγράφεται στην παρ. 1 του παρόντος, ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας και η υπαίτια ομάδα τιμωρείται, επιπλέον των ποινών της παραγράφου 1,με χρηματική ποινή, η οποία για μεν τις ΠΑΕ ανέρχεται από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ έως ογδόντα χιλιάδες (80.000) ευρώ, για δε τα σωματεία δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, εκτός της κατά τα άνω απώλειας του αγώνα, η παραπάνω χρηματική ποινή θα διπλασιάζεται και σε περίπτωση νέας (τρίτης) παράβασης, η ομάδα θα υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία στην λήξη του οικείου πρωταθλήματος.
Και ως δήμαρχος (αιρετός) αλλά και ως μέλος διοίκησης ποδοσφαιρικής ΠΑΕ, λοιπόν, ο Αχιλλέας Μπέος έχει υποπέσει σε αδικήματα της αντιρατσιστικής νομοθεσίας. Μέχρις ώρας δεν έχει υπάρξει καμία κύρωση, ενώ το ζήτημα αφορά και τον κώδικα περί δήμων που η τήρησή του εποπτεύεται από το υπουργείο Εσωτερικών.
Τίθεται, λοιπό, το ερώτημα: υπάρχει κάποια “ασυλία” υπέρ του κ. Μπέου, η οποία, μάλιστα, μπορεί να υπερβαίνει όχι μόνο την νομοθεσία στην οποία άπαντες ομνύουν αλλά και την ομόφωνη κατηγορηματική καταδίκη όλων των κομμάτων (με δήλωση και του κυβερνητικού εκπροσώπου) για τις χυδαίες επιθέσεις του κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Ο δε τελευταίος, αντί να περιφέρεται και να λέει πως τον έχει…@@@μένο, μήπως θα έπρεπε να προχωρήσει και στα ένδικα προβλεπόμενα μέσα;