Μπλόκα: Βαρύ κλίμα, ανοιχτή η κάθοδος στην Αθήνα- Οι προτάσεις Μητσοτάκη- Γιατί δεν ικανοποίησαν

Μπλόκα: Βαρύ κλίμα, ανοιχτή η κάθοδος στην Αθήνα- Οι προτάσεις Μητσοτάκη- Γιατί δεν ικανοποίησαν

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων προετοιμάζουν οι αγρότες που φαίνονται μη ικανοποιημένοι από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Μάλιστα υπάρχει και πρόταση να κατέβουν με τρακτέρ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα. Εξαγριωμένοι εμφανίζονται οι αγρότες από το μπλόκο των Μαλγάρων στη Θεσσαλονίκη, έδειξαν ικανοποιημένοι οι αγρότες της Θεσσαλίας.

Η κρίσιμη συνέλευση των αγροτών για το μέλλον των κινητοποιήσεών πραγματοποιείται στον Πλατύκαμπο. Σε αυτήν συζητούνται οι προτάσεις Μητσοτάκη, ενώ συσκέψεις σχεδόν ταυτόχρονα σε όλα τα μπλόκα, ώστε οι αγρότες να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους

Την ίδια ώρα, πάντως, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η συνάντηση με την αντιπροσωπεία των αγροτών έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ και οι αγρότες αναγνωρίζουν ότι ο πρωθυπουργός ήταν πολύ καλά ενημερωμένος για τα αιτήματά τους. Οι ίδιες πηγές δήλωναν ότι υπάρχει αισιοδοξία για την εξέλιξη και σε κάθε περίπτωση θεωρούν ότι η σημερινή συνάντηση είναι ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση.

Έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο οι εκπρόσωποι των αγροτών σημείωσαν πως έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος, ωστόσο οι αποφάσεις θα ληφθούν στα μπλόκα από τους ίδιους τους αγρότες.

Ο εκπρόσωπος του μπλόκου του Πλατύκαμπου, Ρίζος Μαρούδας στις δηλώσεις του βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν από τις 3.30 μετά το μεσημέρι, τόνισε πως δεν ικανοποιήθηκε το σύνολο των αιτημάτων τους και πως οι τελικές και οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στις γενικές συνελεύσεις. Εξέφρασε την εκτίμηση πως ο αγώνας των αγροτών πρέπει να συνεχιστεί.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Συλλόγου, Γιάννης Παναγής , δήλωσε πως για πρώτη φορά η κοινωνία στέκεται σύσσωμη απέναντι στο βάναυσο σύστημα που εξοντώνει την πρωτογενή παραγωγή. Σε μία διαπραγμάτευση πάντα κάτι κερδίζεις, αλλά εμείς δεν έχουμε κάτι να χάσουμε, πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Χαρακτήρισε τον διάλογο εποικοδομητικό και ουσιαστικό, αναγνώρισε ότι υπήρξαν δεσμεύσεις από πλευράς κυβέρνησης, ωστόσο όπως είπε τις απαντήσεις θα τις δώσουν όλοι οι αγρότες, παραπέμποντας στα μπλόκα.

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνάντησης με τους αγρότες δόθηκαν στη δημοσιότητα οι προτάσεις, οι οποίες αφορούν σε φθηνότερο ρεύμα και στην προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο από τα τέλη Μαρτίου.

  • Σε πολλές περιοχές, παράλληλα με τη σύσκεψη, πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις των αγροτών, όπως για παράδειγμα νωρίτερα που αγρότες της Θεσσαλίας έκαψαν μπάλες με άχυρο κοντά στη λίμνη Κάρλα.

Εξαγριωμένοι είναι οι αγρότες από το μπλόκο των Μαλγάρων στη Θεσσαλονίκη από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Θεωρούν πως η μόνη απάντηση που πρέπει να δοθεί είναι κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Σε μια διαφορετική διαμαρτυρία πέρασαν οι αγρότες στην Κοζάνη, οι οποίοι μοίρασαν κρεμμύδια έξω από την περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας. Μοιρασαν κρεμμύδια, σε περαστικούς, εργαζόμενους και αστυνομικούς, προχώρησαν οι αγρότες που παραμένουν από το απόγευμα της Κυριακής με παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

  • Στον αποκλεισμό του τελωνείου της Νίκης στην Φλώρινα στα σύνορα με την Βόρεια Μακεδονία, για όλα τα φορτηγά από τις 12:00 με 16.00 και για τα ΙΧ από τις 12:00 με 13:00, προχώρησαν σήμερα οι αγρότες της Φλώρινας. Στην σημερινή κινητοποίηση συμμετείχε και κονβόι αγροτών με μηχανήματα τους από το μπλόκο του Φιλώτα.

Σε ανακοίνωση τους επισημαίνουν ότι «υπάρχουν χρήματα που είναι κρυμμένα στον πάτο του βαρελιού και τα κρατάνε για λίγους. Δε δεχόμαστε ψίχουλα, θέλουμε να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια και να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα τα οποία θα φτάνουν φθηνά στην κοινωνία».

Τέλος, σημειώνουν ότι «διεκδικούμε την επιβίωσή μας ως αγρότες, για να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειες μας».

  • Στα Τρίκαλα, το μπλόκο των αγροτών πραγματοποίησε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού, στον κόμβο του “Δέλτα” της εθνικής οδού Τρικάλων – Λαρίσης, το μεσημέρι της Τρίτης.

Λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι οι αγρότες του Έβρου αποφάσισαν τον αποκλεισμό για 2 ώρες του τελωνείου των Κήπων. Η απόφαση αφορά μόνο τα φορτηγά αυτοκίνητα και όχι τα λεωφορεία και τα ΙΧ.

Τα μέτρα για το αγροτικό ρεύμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σε 13 ερωτήσεις-απαντήσεις

Μέσα σε δεκατρείς ερωτήσεις και απαντήσεις το υπ. Ενέργειας εξηγεί τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για το αγροτικό ρεύμα κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους τους στο μέγαρο Μαξίμου.

Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες μέσω νέου προγράμματος διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων, που θα έχει διάρκεια 2+8 χρόνια.
Μια δίκαιη και ουσιαστική ρύθμιση καθώς καλύπτει τόσο τους συνεπείς αγρότες όσο και για αυτούς που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

⦁ Ποιους αφορά το πρόγραμμα και πώς θα εφαρμοστεί;
Στο πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος.
Για τα πρώτα 2 έτη με έναρξη τιμολόγησης την 1η.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως εξής (εκτιμήσεις τιμών):

⦁ Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
⦁ Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
⦁ Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
⦁ Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι παραπάνω τιμές αφορούν στο σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

⦁ Τι θα ισχύσει για τα επόμενα 8 έτη;
Για τα επόμενα 8 έτη, στο 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.
Για τα 2/3 της κατανάλωσης που απομένουν, οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με ενιαία ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ.
⦁ Πώς θα μπορεί να υποβάλει αίτηση συμμετοχής ένας ενδιαφερόμενος; Πότε θα αρχίσει η υποβολή;
Η έναρξη τιμολόγησης για το πρόγραμμα χαμηλών τιμών, που αφορούν στο αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων, ξεκινάει από την 1η.4.2024. Το χρονικό διάστημα, ωστόσο, κατά το οποίο θα υποβάλλονται οι αιτήσεις από τους δικαιούχους θα ανακοινωθεί προσεχώς.
⦁ Δεδομένου ότι οι χρεώσεις θα είναι διαφορετικές για δικαιούχους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους παρόχους ρεύματος, υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης αυτών των εκκρεμοτήτων και με ποιους όρους;

Πρόκειται για μια δίκαιη ρύθμιση, καθώς οι συνεπείς αγρότες θα έχουν στα πρώτα δύο χρόνια χαμηλότερη εκτιμώμενη τιμή ανά KW (κάτω από 10 λεπτά) ενώ στους έχοντες ληξιπρόθεσμες οφειλές η τιμή της KW εκτιμάται ότι θα κινείται μεταξύ 10,5 – 11 λεπτά δεδομένου ότι θα μπορούν ταυτόχρονα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε βάθος δεκαετίας και μηδενικό επιτόκιο.

Η χρηματοδότηση της ρύθμισης θα προέλθει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Οι χρεώσεις της συμφωνίας θα είναι ισοκατανεμημένες στη διάρκεια της δεκαετίας.

⦁ Ποιοι πάροχοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και με ποιον τρόπο;
Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος. Η απαιτούμενη ενέργεια θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι συμμετέχοντες πάροχοι θα λάβουν όρους σύνδεσης για συγκεκριμένα έργα ΑΠΕ που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

⦁ Καθώς η συμμετοχή των εταιρειών δεν θα είναι υποχρεωτική, δεν υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης του κόστους για τα ⅔ της κατανάλωσης τα οποία δεν θα καλύπτονται από την ελεγχόμενη τιμή μετά το πέρας της πρώτης διετίας;
Η συμμετοχή των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας στο πρόγραμμα είναι προαιρετική και δεν εκτιμάται πως θα υπάρξει απότομη αύξηση του κόστους μετά το πέρας της διετίας. Κι αυτό, καθώς για τα 8 έτη που θα ακολουθήσουν για το 1/3 της κατανάλωσης των παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα. Σημειώνεται πως για τα 2/3 οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο).

⦁ Πόση ισχύς ΑΠΕ απαιτείται για την εξυπηρέτηση αυτού του προγράμματος; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα περάτωσης των έργων;
Το πρόγραμμα της συμφωνίας παρόχων – αγροτών θα εξυπηρετηθεί με 300 έως 500 MW ΑΠΕ που θα τύχουν απόλυτης προτεραιότητας έργων σύνδεσης. Γι’ αυτό θα περιγράφεται κάλυψη του 1/3 των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας, με σταθερή τιμή για 8 έτη. Τα έργα αυτά θα είναι έτοιμα μετά από 2 έτη.

⦁ Για ποιο λόγο είναι δυνατό να προσφερθούν αυτές οι τιμές μέσω του προγράμματος διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων κι όχι μέσω της αγοράς;
Εκτιμάται πως το πρόγραμμα θα είναι ελκυστικό για τους παρόχους που θα συμμετάσχουν λόγω της μακροχρόνιας δέσμευσης, με βάση τις εναλλακτικές συμφωνίες που, ήδη, συνάπτουν με μεγάλους πελάτες τους.

Πέραν του νέου προγράμματος διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ένα πλέγμα μέτρων ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους για τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα.

⦁ Η έκπτωση ύψους 10% στο αγροτικό ρεύμα, από ποιον πάροχο θα προσφέρεται και για πόσο χρονικό διάστημα;
Η εν λόγω έκπτωση θα παρέχεται στους αγρότες, αποκλειστικά, από την ΔΕΗ. Έχει περίοδο ισχύος από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, δηλαδή τους μήνες των υψηλών, αγροτικών καταναλώσεων.

⦁ Υπάρχει πρόβλεψη για ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ);
Ναι, ειδικότερα όσον αφορά στη Θεσσαλία που επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες, οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και οι σχετικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στο νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας. Σημειώνεται πως το Κράτος αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας, το οποίο διαμορφώνεται σε 8 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα τα χρέη (76 εκατ. ευρώ) θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο, το οποίο θα επιδοτηθεί από το Κράτος.

⦁ Ποιο είναι το πεδίο δράσης του προγράμματος «Απόλλων» και πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί;
Το «Απόλλων» είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Για την υλοποίησή του θα διενεργηθούν διαγωνισμοί, στο πλαίσιο των οποίων θα επιλεχθούν ώριμα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Αυτά θα ξεκινήσουν να ηλεκτρίζονται εντός διετίας.

⦁ Ποια είναι τα οφέλη του προγράμματος «Απόλλων»;
Η ενέργεια που θα παράγεται από τα έργα ΑΠΕ που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των ΔΕΥΑ, αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως μέσα από το «Απόλλων, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική και μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος.

⦁ Θα υπάρξει επιδότηση για αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα, μέσω των οποίων θα μπορέσουν οι αγρότες να καλύψουν τις ενεργειακές τους απαιτήσεις;
Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, αφορά αποκλειστικά σε αγρότες και αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, αυξάνεται, άμεσα (από 3MW σε 6MW), ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος, διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW). Επιπρόσθετα, αυξάνεται το επιτρεπόμενο όριο για φωτοβολταϊκά των αγροτών (από 10kW σε 50kW), με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο.

Σχετικά Άρθρα