Μπλόκα: Δεν αποχωρούν οι αγρότες- Οι αποφάσεις σε Β. Ελλάδα, Πελοπόννησο- Τετάρτη στη Θεσσαλία
Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι αγρότες μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους δεν ικανοποιήθηκαν πολλά από τα αιτήματά τους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως επικρατεί δυσαρέσκεια αλλά και δυσπιστία έναντι των κυβερνητικών μέτρων με επικρατέστερο σενάριο να είναι η κλιμάκωση του αγώνα με κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, υπάρχουν σκέψεις αυτό να γίνει ακόμα και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από διεξοδικό διάλογο και ανάλυση όλων των δεδομένων.
Την άποψη ότι ο αγώνας των αγροτών πρέπει να συνεχιστεί και τα μπλόκα να δυναμώσουν, εξέφρασε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Μαρούδας τόνισε ότι «δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας. Θα πάμε στα μπλόκα, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα. Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας στα μπλόκα. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν και άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης» των αγροτών, υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε κατά τη συνομιλία του με εκπροσώπου της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια και προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο στα τέλη Μαρτίου. Για τα δύο πρώτα χρόνια το φθηνότερο ρεύμα θα είναι για όλη την κατανάλωση, όπως δεσμεύτηκε, ενώ για τα επόμενα οκτώ χρόνια θα αφορά το ένα τρίτο της κατανάλωσης
Στον κόμβο του Πλατυκάμπου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής, Γιάννης Κουκούτσης, ενημέρωσε για τη συνάντηση στο Μαξίμου και έκανε γνωστό πως την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση. Εξέφρασε την επιθυμία από κοινού τα μπλόκα να πάρουν απόφαση για το πως θα προχωρήσουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς τα μέτρα του πρωθυπουργού αφήνουν πολλά κενά.
Τέλος, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει νέα συνάντηση το επόμενο διάστημα με επιτροπή από τη Θεσσαλία, όπου και θα συζητηθούν εκτενώς τα προβλήματα της περιοχής.
Οι αγρότες θα καθορίσουν τη στάση τους μετά τις γενικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν στα μπλόκα που θα ολοκληρωθούν αύριο Τετάρτη (14/02).
Θεσσαλία
Οι Θεσσαλοί αγρότες αναμένεται να πάρουν την Τετάρτη τις οριστικές αποφάσεις τους. Φαίνεται όμως ότι θα παραμείνουν στα μπλόκα και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Στο τραπέζι «πέφτει» και το σενάριο της καθόδου στην Αθήνα, με ή χωρίς τρακτέρ. Δηλώνουν ικανοποιημένοι μόνο για μέρος των κυβερνητικών μέτρων που αφορούν το ρεύμα, καθώς και για τη νέα συνάντηση που προγραμματίζεται για τον Daniel.
Μακεδονία
Οι Μακεδόνες αγρότες από πλευράς τους, δηλώνουν ανικανοποίητοι με τα μέτρα του πρωθυπουργού. Μετά τη συνέλευση στα Νέα Μάλγαρα που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης η απόφαση είναι για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και να συσταθεί ένα όργανο σε επίπεδο Μακεδονίας που θα συνεδριάσει για να αποφασίσει μπλόκα παντού. Το πρώτο μπλόκο μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη σημειώνεται στον τελωνειακό σταθμό των Ευζώνων από τις 8 μέχρι τις 9 το βράδυ μόνο για τα φορτηγά.
Πελοπόννησος – Δυτική Ελλάδα
Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται ότι θα κινηθούν οι αγρότες στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Οι αγρότες του Αιγίου αναμένεται να κλείσουν και πάλι τη νέα Εθνική Οδό. Αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με μεγαλύτερη διάρκεια μπλόκων σε δρόμους και κυρίως εθνικές οδούς. Η πρόταση που θα φύγει από το Αίγιο προς τα υπόλοιπα μπλόκα είναι η συνέχιση των κινητοποιήσεων με πιο δυναμικό τρόπο. Ανάλογο κλίμα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων επικρατεί και στις εν εξελίξει συνελεύσεις σε Αγρίνιο και Πύργο. Η πρόταση που θα φτάσει στην Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων είναι να πάνε στην Αθήνα.
Τα μέτρα που εξαγγήλθηκαν και το σημείο τρίβης
Το βασικό σημείο τριβής μεταξύ της κυβέρνησης και των αγροτών είναι το πετρέλαιο θέρμανσης και η προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στους αγρότες ότι θα δοθούν 40 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος Μαρτίου και τα υπόλοιπα 42 εκατομμύρια εν ευθέτω χρόνω.
Αναφορικά με το αγροτικό ρεύμα, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε «φθηνότερο ρεύμα για τα επόμενα 2+8 χρόνια», ενώ πηγές του Μαξίμου σημείωναν πως «η πρωτοβουλία ουσίας και ευθύνης που εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα δύο πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες, που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς, και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια, για το ένα τρίτο της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά».
Η συγκεκριμένη πρόταση, όμως, σχολιάζουν οι εκπρόσωποι των αγροτών, κάνει διαχωρισμό ανάλογα με το ποιοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και ποιοι όχι.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:
1. Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.
Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, άρα το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως ακολούθως:
Εκτιμώμενες Τιμές: Για τα πρώτα δύο χρόνια με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως ακολούθως:
1. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
2. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
3. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
4. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα
Οι τιμές αυτές αφορούν το σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.
Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.
Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθευονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με τις σχετικές ρήτρες αποχώρησης.
Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και την συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
2. Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.
Αισιόδοξος ο Αυγενάκης: “Θα εκτιμήσουν θετικά τα μέτρα – Συμφωνήσαμε συνάντηση την επόμενη εβδομάδα
Ανακοινώσαμε ένα σημαντικό πλέγμα πρωτοβουλιών που μειώνει το κόστος ανά KWH, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, και πρόσθεσε ότι όσο βελτιώνεται η κατάσταση στην οικονομία τόσο θα κάνουμε γενναίες κινήσεις για να στηρίξουμε τους αγρότες. Δήλωσε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, αισιόδοξος ότι τελικά οι αγρότες θα επεξεργασθούν, θα αναλύσουν και τελικά θα εκτιμήσουν θετικά τα μέτρα που τους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε ο υπουργός, έγινε διάλογος ουσίας, με πολιτισμό και ποιότητα και με το 15μελές των εκπροσώπων από τα μπλόκα και με τους εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ. Υπογράμμισε ότι η ΝΔ και ο πρωθυπουργός ήταν και παραμένουν στο πλευρό των αγροτών και πρόσθεσε τα εξής:
- Ζητούσαν εφέτος και σε μονιμότερη βάση να βελτιωθεί ο φόρος πετρελαίου. Ακούσθηκε από τα χείλη του πρωθυπουργού ότι θα δοθούν εφέτος 82 εκατ. ευρώ. Έγινε και συζήτηση για να βελτιωθούν τα κριτήρια καταβολής επιστροφής του ΕΦΚ στους δικαιούχους. Θα κάνει συζήτηση ο κ. Πετραλιάς με τους εμπλεκόμενους, ώστε από το επόμενο έτος να γίνεται η επιστροφή του ΕΦΚ με δικαιότερο τρόπο.
- Μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Ανακοινώσαμε ένα σημαντικό πλέγμα πρωτοβουλιών που μειώνει το κόστος ανά KWH, όχι μόνο στα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ αλλά σε όλους έχουν αγροτικό ρολόι.
- Βελτιώσεις στην ΚΑΠ. Ήδη έχουμε κάνει μεμονωμένα ως χώρα έξι προτάσεις που γίνονται δεκτές και σε συνεργασία με τις λοιπές χώρες της Μεσογείου στο πλαίσιο της EUMED-9 καταθέτουμε κοινό αίτημα για αλλαγές στην ΚΑΠ. Επίσης σήμερα ψηφίσθηκε από το κολλέγιο των Επιτρόπων η δυνατότητα καλλιέργειας περίπου 1,5 εκατ. στρεμμάτων που βρίσκονται στο πρόγραμμα της αγρανάπαυσης
«Φαντάζομαι ότι γίνονται συζητήσεις. Να δώσουμε χρόνο. Να γίνει πραγματική επεξεργασία και ανάλυση όλων αυτών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Είμαι αισιόδοξος. Υπάρχει ωριμότητα και αναγνώριση της προσπάθειας που γίνεται. Ακούσθηκε πολλές φορές πάνω στη συζήτηση και από τους 15 που μετείχαν. Τους άκουσα να μιλούν με εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης και πρόσθεσε:
«Αυτή η διαδικασία δεν είναι Bras de fer μεταξύ αγροτών και κυβερνήσεως. Είναι μια κοινή προσπάθεια η οποία θα συνεχισθεί. Ο διάλογος θα συνεχισθεί. Συμφωνήσαμε να έχουμε και την επόμενη εβδομάδα συνάντηση για επί μέρους ζητήματα. Δεν σταματάμε τον διάλογο. Η προσπάθειά μας για στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι απολύτως ουσιαστική και θα συνεχισθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στα ευρωπαϊκά fora».
Σε ερώτηση για πιθανά νέα μέτρα ο υπουργός είπε: «Όσο βελτιώνεται η κατάσταση στην οικονομία τόσο θα κάνουμε γενναίες κινήσεις για να στηρίξουμε τους αγρότες και τις λοιπές κοινωνικές ομάδες. Να είστε βέβαιοι ότι θα το κάνουμε και χωρίς μπλόκα και κοινωνικές εντάσεις. Καταλαβαίνουμε το πρόβλημα. Η κλιματική κρίση και η εφαρμογή της ΚΑΠ έχουν απίστευτες δυσκολίες, γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να πετύχουμε το καλύτερο».
Σήκωσε τους τόνους η αντιπολίτευση
Σε νέα ανακοίνωση προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους αγρότες, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση τελικά δεν έξυσε τον πάτο του βαρελιού».
Η υπεύθυνη Αγροτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, ανέφερε πως «με τις προτάσεις του ο κ. Μητσοτάκης στέλνει στο βυθό του ωκεανού τον κόσμο του πρωτογενή τομέα. Δεν γνωρίζει, δεν καταλαβαίνει και δεν θέλει να στηρίξει την αγροτιά να μείνει στον τόπο της».
Νωρίτερα, σε προηγούμενη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως γίνεται λόγος για έλλειψη ενσυναίσθησης από την κυβέρνηση για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ενώ κάνει λόγο για ανεπαρκείς εκπτώσεις στο αγροτικό ρεύμα και για «σιγή ασυρμάτου» στα υπόλοιπα αιτήματα των αγροτών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν για μία ακόμα φορά την έλλειψη ενσυναίσθησης του ίδιου και της κυβέρνησης της ΝΔ για τις πραγματικές αγωνίες και τα διογκούμενα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.
Τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός εξαντλούνται σε κάποιες ανεπαρκείς εκπτώσεις στο αγροτικό ρεύμα και στην προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, που δεν ανταποκρίνονται στα αντίστοιχα αιτήματα των αγροτών για «πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα» και «θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου».
Ως προς τα άλλα αιτήματα, η κυβέρνηση είτε επιλέγει τη «σιγή ασυρμάτου» είτε την «έκθεση ιδεών», όπως στην επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών, την κατάργηση του ΦΠΑ, την επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ, την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής-η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ- τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας, την πάταξη των «ελληνοποιήσεων» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής, την αποκατάσταση των πλημμυρόπληκτων της Θεσσαλίας.
Ωστόσο, αν κάτι παραδέχεται η κυβέρνηση, είναι η αποτυχία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου (ΕΣΣ) της για την ΚΑΠ 2023-2027, επιβεβαιώνοντας έτσι την αναγκαιότητα για την εφαρμογή ενός ρεαλιστικού ΕΣΣ, που θα προκύψει μέσα από μια πραγματική δημόσια διαβούλευση με τους φορείς του χώρου και θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και την προοπτική του πρωτογενή τομέα.
Όσον αφορά στο μείζον πρόβλημα των «ελληνοποιήσεων» είναι πασιφανές ότι οι μέχρι στιγμής έλεγχοι δεν το έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς, τόσο ως προς την έκταση όσο και ως προς το επίπεδο ανάκτησης των επιβληθέντων προστίμων.
Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του πρωτογενή τομέα.
Μάλιστα, χθες, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που συζητείται στη Βουλή, με τίτλο «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης», ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε τέσσερις τροπολογίες. Στόχος τους η αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής στη γεωργία και στην κτηνοτροφία και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ΕΛΓΑ».
Νίκος Ανδρουλάκης: Σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο κόστος παραγωγής τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Περιφρόνηση στους αγρότες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και μια πενταετία καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έκανε λόγο για σταγόνα στον ωκεανό.
Σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση ότι στα μεγάλα προβλήματα πάντα ρίχνει τις ευθύνες στους άλλους. «Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για την προκαταβολική επιστροφή του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο δεν είναι τίποτα άλλο από την μερική επιστροφή ενός φόρου που οι αγρότες έχουν πληρώσει», είπε για να επισημάνει ότι τα 76 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο κόστος παραγωγής. «Τα 30 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στο χωράφι αφορούν έναν πολύ μικρό αριθμό αποδεκτών», υπογράμμισε, ευχολόγιο με αυτονόητες διαπιστώσεις το σχέδιο της χώρας για αναθεώρηση της ΚΑΠ.
Σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη η κυβέρνηση αναθεώρησε σε ό,τι αφορά στην έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα υπό την πίεση των αγροτών.
«Κάτω από συνθήκες πίεσης δίνετε κάποια πράγματα με στόχο να σταματήσουν οι αγρότες να είναι στο δρόμο, αυτή είναι μια επικοινωνιακή στρατηγική που δεν βοηθά τους αγρότες», είπε και κατέθεσε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας έλλειμα μακρόπνοου σχεδίου ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας που να θωρακίζει τον αγρότη και καταναλωτή.
Στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης κάνοντας λόγο για ξεκάθαρη βούληση του πρωθυπουργού να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας.
«Αυτό που πολλοί ζητάτε να μην εφαρμοστεί η ΚΑΠ σημαίνει 19,3 δισ. από τον πρωτογενή τομέα μέχρι το 2027, άμεσες ενισχύσεις και δράσεις αγροτικής ανάπτυξης», ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης και σημείωσε ότι αυτό που μπορεί να γίνει και επιβάλλεται είναι η τροποποίηση της ΚΑΠ να είναι πιο στοχευμένη στις ανάγκες των αγροτών μας.
«Τα προβλήματα απαιτούν νέο τρόπο σκέψης και δράσης, κοιτώντας σφαιρικά τις προκλήσεις», είπε και ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ακούει τις προτάσεις, «ακόμη και τις φωνές» με στόχο τη σύνθεση και την επίλυση των προβλημάτων.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ. Στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως είπε, ξεκινά σύντομα η λειτουργία τ/φ κέντρου, ενώ έχουν προγραμματιστεί πληρωμές ύψους 760 εκατ.ευρώ πριν το Πάσχα. Επίσης, είναι έτοιμος κατά 99% ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και σύντομα θα έρθει προς ψήφιση.
«Ο κ. Αυγενάκης έχει αποτύχει στο ρόλο του αξιόπιστου συνομιλητή με τον αγροτικό κόσμο, δεν το λέμε εμείς, αλλά η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού», αντέτεινε από το ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Κατρίνης.
Χαρίτσης: Άνθρακες ο θησαυρός – Προσωρινά μπαλώματα
«Άνθρακες» χαρακτήρισε τις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη συνάντησή του με τους αγρότες ο Αλέξης Χαρίτσης, εκτιμώντας ότι κινούνται στη λογική «να δώσουμε λίγο τυράκι να εκτονωθεί η κατάσταση».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟ της Νέας Αριστεράς τα μέτρα της κυβέρνησης δεν διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της ελληνικής γεωργίας.
«Εδέησε ο κ. Μητσοτάκης να συναντήσει τους αγρότες. Άνθρακες ο θησαυρός. Αποδεικνύεται η αποσπασπασματική αντιμετώπιση της κυβέρνησης για να κατευνάσει τις αντιδράσεις», είπε και χαρακτήρισε δίκαιες τις κινητοποιήσεις των αγροτών λέγοντας ότι το κόμμα του τις στηρίζει. «Σε σχέση με το πετρέλαιο υποσχέθηκε προκαταβολή 40 εκατ. ευρώ για το 2024 και έναρξη διαλόγου για δίκαιη επιστροφή από το 2025, καμία σωστή αντιμετώπιση ούτε για το πετρέλαιο, ούτε για το ηλεκτρικό», είπε ο κ. Χαρίτσης.
«Πολύ κακό για το τίποτα από τις σημερινές ανακοινώσεις. Προσωρινά μπαλώματα, στάχτη στα μάτια, απουσία συνεκτικού σχεδίου», ανέφερε.
Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε και στην τραγωδία των Τεμπών κάνοντας λόγο για «εργώδη προσπάθεια» συγκάλυψης για τα αίτια του δυστυχήματος. «Σε όσους επιχειρούν συγκάλυψη και ότι όλοι φταίνε για όλα να τους πω ότι ό,τι και αν κάνουν, όσες προσπάθειες συσκότισης σε όση χυδαιότητα και αν καταφύγουν, τελικά η αλήθεια θα λάμψει. Το ζητάνε οικογένειες θυμάτων κι όλη η κοινωνία», είπε.